VIDEO Ministrul Cîmpeanu, despre noul criteriu de prezență în școli – rata de ocupare a paturilor COVID: Zeci de mii de părinți și copii trebuie să se adapteze din nou, din mers, și să spere că vor putea rămâne sănătoși, fără să își compromită șansele la educație

2.603 vizualizări
“Zeci de mii de părinți și copii trebuie să se adapteze din nou, din mers, și să spere că vor putea rămâne sănătoși, fără să își compromită șansele la educație”, a spus Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, despre noile reguli pentru școli, la TVR1, vineri seară.

Întrebat de moderator de ce s-au schimbat regulile pentru școli, Sorin Cîmpeanu a răspuns: “Odată cu schimbarea contextului, schimbare generată de specificitatea noii variante a virusului SARS COV-2, Omicron, de contagiozitatea acestuia, dar și de consecințele, care sunt mai puțin grave din perspectiva spitalizării, din perspectiva afectării celor care sunt vaccinați, a fost necesară o schimbare de strategie“, a declarat acesta.

Cîmpeanu: “Zeci de mii de părinți și copii trebuie să se adapteze din nou”

Avem reguli noi pentru funcționarea școlilor în valul 5 al pandemiei, substanțial diferite de cele din valul al patrulea. Nu mai contează rata de incidență din localități și rata de vaccinare a cadrelor didactice, ci gradul de ocupare a spitalelor din fiecare județ. Zeci de mii de părinți și copii trebuie să se adapteze din nou, din mers, și să spere că vor putea rămâne sănătoși, fără să își compromită șansele la educație“, a mai spus acesta, despre regulile pe care le-a dezbătut “împreună cu Ministerul Sănătății, cel mai îndreptățit să se pronunțe în această situație“.

Sorin Cîmpeanu a spus că, prin noile reguli, se limitează pierderile educaționale, dar și alte efecte nedorite ale lipsei școlii cu prezență fizică: “În acest fel, este permisă funcționarea școlilor cu prezență fizică, lucru care limitează pierderile educaționale, lucru care limitează tulburările socio-emoționale în rândul elevilor. Am văzut, din păcate, o explozie a cazurilor de bullying, am văzut, dramatic, tendințe de suicid, am văzut afecțiuni oftalmologice, o să vedem o creștere a abandonului școlar, o să vedem foarte multe consecințe generate de lipsa școlii cu prezență fizică“.

Emisiunea, mai jos:
Care sunt noile criterii de funcționare a școlilor:

1. Toate școlile dintr-un județ trec în sistem online atunci când rata de ocupare a paturilor destinate bolnavilor de Covid este mai mare de 75% în județul respectiv, conform ordinului comun al ministerului Sănătății nr. 82/13.01.2022 și ministerului Educației 3030 din 14.01.2022.

 • Revenirea la cursurile cu prezență fizică “se face numai după ce rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 scade sub 70%”, scrie la punctul (3), la Art. 3.

Regulile se aplică unitar la nivelul fiecărui județ, cu excepția regiunii București-Ilfov care, din cauza specificității, vor fi tratate împreună. Analiza se va face în ansamblu București – Ilfov“, a adăugat Cîmpeanu despre acest punct.

2. În afară de gradul de ocupare al paturilor cu bolnavi de Covid-19 din spitale, la nivel de județ, în școli situația se poate schimba și în funcție de infectările cu noul coronavirus din colective. Astfel, o grupă de preșcolari sau o clasă de elevi se închide timp de 10 zile dacă apar 3 cazuri de infectare cu Covid-19, într-un interval de 7 zile consecutiv, trecerea în sistem online începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz.

Toată școala trece în sistem online, timp de 10 zile, când cel puțin jumătate din totalul de clase fac ore online din cauza cazurilor de Covid-19 din colective.

Vezi și:
OFICIAL Profesorii, părinții și elevii vor afla în fiecare joi, pe site-urile direcțiilor de sănătate publică, rata de ocupare a paturilor destinate bolnavilor de COVID la nivel de județ, în funcție de care merg la școală sau fac ore online de lunea viitoare
VIDEO Răspunsul lung și nul al miniștrilor Educației și Sănătății, la întrebarea cât de în siguranță sunt copiii la școală
VIDEO Copiii se simt singuri și izolați la școală, profesorii nu îi întreabă și nu discută cu ei despre problemele personale, spune Alina Sava, expert în Educație al Băncii Mondiale. Diriginții vor avea rol central în programul de reducere a abandonului școlar, vor fi formați să devină „coacher” pentru clasele lor și vor introduce date în SIIIR pentru care vor fi plătiți

4 comments
 1. … “copiii sa spere ca vor putea rămâne sănătoși”
  Domnule, auzi ce spui?
  Este o nebunie aceasta declarație!
  Asuma-ți riscul ! Consecințele urmează!

 2. Domnule ministru Câmpeanu,
  Domnul ministru Rafila,

  Urmare implementării noilor criterii de prezenta stabilite pentru școală în format fizic, va informez. ca sunt clasele goale.!
  PĂRINȚII nu își mai lasă copiii la școală de frică (reala) a infectării.
  ATI fost în scoli sa vedeți situatia????
  Acum nici on line, nici fizic..
  Pur și simplu NIMIC.
  Ce părere aveți?

 3. Bine că ne-ați închis în case atunci când au fost 100 de cazuri la nivel național! Acum nu vă mai pasă de nimic! Lăsați în mila Domnului! Halal “ministru”, halal “educație” românească!

 4. Au mai trecut vreo 2 valuri in care ocuparea a trecut de 100% iar atunci nu spuneai acelasi lucru, nici macar 3 luni nu a trecut de la ultimul val. Cand dai tot timpul declaratii care se bat cap in cap, te mai incurci in ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTĂ În jur de 11.000 de elevi din 14 școli din Capitală intră în online luni și marți. În total, sunt 199 de unități unde activitatea fizică de predare a fost suspendată – Inspectoratul Școlar București

Aproximativ 11.000 de elevi din 14 școli intră astăzi și mâine în sistem online, în Capitală, potrivit datelor comunicate de Inspectoratul Școlar București. Astfel, în total sunt aproximativ 160.000 de…
Vezi articolul

Primele numiri făcute de Ligia Deca, decise de Sorin Cîmpeanu. Un fost deputat PDL, actual inspector general la Arad, și secretarul de stat din ministerul condus de Liviu Dragnea, puși în consiliul care stabilește finanțarea pentru școli

Noul președinte al Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar este Marius-Sorin Göndör, inspectorul școlar general din Arad, potrivit noii componențe a acestui for, stabilită printr-un ordin publicat vineri în Monitorul…
Vezi articolul