VIDEO Monica Anisie: Obiectivele de dezvoltare durabilă se vor regăsi printre temele viitoarelor programe şi manuale din sistemul de educație

2.502 vizualizări
FOTO: captura UNICEF
Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) se vor regăsi printre temele viitoarelor programe şi manuale din sistemul de educație, anunţă ministrul Educaţiei Monica Anisie. Declaraţia a fost făcută în cadrul conferinţei “Împreună pentru dezvoltare durabilă – noi suntem generația următoare”, organizată online de UNICEF România şi Departamentul de Dezvoltare Durabilă al Guvernului României. Potrivit acestor obiective fixate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru anul 2030, educaţia ar trebui să fie tratată ca un proces care se derulează pe tot parcursul vieţii, indiferent de vârstă. În acest scop, pot fi încurajate inovaţia şi meritocraţia, respectiv conduita şi emanciparea”, potrivit Strategiei României pentru Dezvoltare Durabilă.

“Partea mea de contribuție va însemna că în sfârșit, după ani de încercări, obiectivele de dezvoltare durabilă se vor regăsi printre temele viitoarelor programe, manuale din sistemul de educație”, a spus Monica Anisie.

 • Vezi mai jos care sunt Obiectivele de Dezvoltare Durabilă în Educaţie

Ministrul a completat declaraţia, invitând pe cei 30 de elevi şi tineri din Bordul Copiilor din România să contribuie la realizarea noilor programe şcolare:  “Prepoziția folosită în “educație pentru dezvoltare durabilă”, acel pentru este atât de important și ar trebui să gândim și educația despre dezvoltarea durabilă, cum anume integrăm în programele școlare imaginea aceasta a obiectivelor generale despre care am vorbit mai devreme.

Mă bucur că tinerii (n.a. din Bordul Copiilor din România) sunt receptivi la astfel de proiecte și (…) m-aș bucura să avem împreună o colaborare la nivelul Ministerului Educației, cum am dealtfel și cu Consilul Național al Elevilor în realizarea acestor programe școlare. Deci vă invit dragi tineri să fiți alături de Ministerul Educației și să participaţi activ la realizarea acestor programe”.

Reamintim că ministrul Educaţiei a promis că “în ianuarie putem să vedem primii pași de consultare publică pentru planurile-cadru” noi, conforme legii care a redus numărul de ore de școală.

“Există deja o lege. Legea este lege și trebuie aplicată. Ea scade numărul de ore. Trebuie să aplicăm legea, de aceea am anunțat deja că trebuie, prin consultare publică, să realizăm noile planuri-cadru. Stabilim disciplinele și numărul de ore și după aceea stabilim grupurile de lucru pentru noile programe”, a declarat Anisie.

 • Legea care prevede, începând cu anul școlar următor, 20 de ore/săptămână în medie pentru clasele I-IV, 25 de ore săptămânal pentru elevii de gimnaziu și 30 pentru liceu, ceea ce înseamnă reduceri de până la 9 ore/săptămână la gimnaziu, a fost promulgată pe 18 noiembrie de președintele Klaus Iohannis.

Planul-cadru, generic, este documentul care conține numele materiilor pe care le studiază elevii în fiecare clasă, precum și numărul de ore care îi este repartizat fiecărei materii.

Abia în februarie 2020 a stabilit cine sunt profesorii care vor valida noile planuri-cadru pentru învățământul primar, gimnazial, liceal și profesional. Până acum niciun plan-cadru sau vreo programă nu au fost modificate.

Care sunt Obiectivele de Dezvoltare Durabilă

Din noiembrie 2018 România are o Strategie de Dezvoltare Durabilă, aprobată prin HG 877. Strategia e bazată pe cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă.

În materie de Educaţie există anumite ţinte asumate de România ca realizabile până în anul 2030. Acestea sunt:

 1. Asigurarea faptului că toate fetele și toți băieții absolvă învățământul primar și secundar gratuit, echitabil și calitativ, care să conducă la rezultate relevante și eficiente pe planul învățării
 2. Asigurarea faptului că toate fetele și toti băieții au acces la dezvoltarea timpurie de calitate, îngrijire și educația preșcolară, astfel încât să fie pregătiți pentru învățământul primar.
 3. Asigurarea accesului egal pentru toate femeile și toți bărbații la educație tehnică, vocațională și terțiară, inclusiv universitară, accesibilă și calitativă.
 4. Creșterea substanțială a numărului de tineri și adulți care detin competențe relevante, inclusiv competențe tehnice și vocaționale, care sa faciliteze angajarea, crearea de locuri de muncă decente și antreprenoriatul.
 5. Eliminarea disparităților între sexe în educație și asigurarea accesului egal la toate nivelurile de învățământ și formare profesională a persoanelor vulnerabile, inclusiv a persoanelor cu dizabilități, a populațiilor indigene și a copiilor aflati în situații vulnerabile
 6. Asigurarea faptului ca toți tinerii și o proporție substanțială a adulților, atât bărbați, cât și femei, dispun de competențe elementare, precum alfabetizarea și aritmetica elementară.
 7. Asigurarea faptului că toți elevii dobândesc cunoștințele și competențele necesare pentru promovarea dezvoltării durabile, inclusiv, printre altele, prin educația pentru dezvoltare durabilă și stiluri de viață durabile, drepturile omului, egalitatea de gen, promovarea unei culturi a păcii și non-violenței, cetățenia globală și aprecierea diversității culturale și a contribuției culturii la dezvoltarea durabilă

Atingerea acestor ţinte ar însemna, din partea României, “garantarea unei educaţii de calitate şi promovarea oportunităţilor de învăţare de-a lungul vieţii pentru toţi” – asta prevede Strategia citată.

Preambulul Strategiei de Dezvoltare Durabilă arată că “accesul la educaţia de calitate este esenţial pentru funcţionarea adecvată a unei societăţi durabile. În general, educaţia este considerată, în mod greșit, doar un proces care precede intrarea pe piaţa forţei de muncă. Educaţia ar trebui să fie tratată ca un proces care se derulează pe tot parcursul vieţii, indiferent de vârstă. În acest scop, pot fi încurajate inovaţia şi meritocraţia, respectiv conduita şi emanciparea”.

CONTEXT: În anul 2015, în cadrul lucrărilor summitului ONU de la New York, a fost adoptată Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Prin acest document ONU a oferit o agendă universală cu obiective clare și cuantificabile. Agenda 2030 include un set de 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi un plan de acţiune pe urmatorii 15 ani, pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităţilor, a injustiţiei şi protejării planetei până în anul 2030.

Ministerul Educaţiei are o secţiune dedicată acestui subiect pe site-ul oficial, edu.ro. Acolo profesorii, educatorii şi învăţătorii pot găsi chiar modele şi exemple de lecţii făcute în jurul ideilor de dezvoltare durabilă ale UNESCO. Descarcă aceste materiale informative de aici:

Alte resurse educaţionale pentru profesorii şi educatorii interesaţi de aceste subiecte şi de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă pot fi găsite pe site-ul ONU (majoritatea sunt în limbi de circulaţie internaţională). Printre instrumentele oferite sunt şi numeroase reviste cu benzi desenate, precum şi  un GHID pentru profesorii carte vor să le folosească.

3 comments
 1. Asta e guvernul promisiuni, iar ministru un esec toatal. [comentariu editat pentru a elimina majusculele]

 2. In afara accentuarii egalitatii intre sexe, nu este nimic nou in aceste obiective, regasite in toate modelele de tsrategie educationala de ani buni la nivelul ministerului si care au ramas INTOTDEAUNA la nivel declarativ. D-na ministru vorbeste de meritocratie, faptic cum se regaseste in noile modele de guvernare? Pentru ca, dupa cum se vede, au fost promovate in functii manageriale numai afini sau pupile ale noilor reprezentanti aflati la putere! NU V-ATI SATURAT DE VORBE GOLITE DE CONTINUT?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Proiectele legilor Educației, amânate pentru „după sărbătorile de iarnă”, anunță Ligia Deca: E mai bine ca discuția să fie purtată într-o perioadă de activitate inclusiv școlară

„Legile Educației vor fi repuse în transparență după dezbaterea publică, în cel mai scurt timp, după sărbătorile de iarnă. Cred că este mai bine ca discuția să fie purtată într-o perioadă de activitate inclusiv…
Vezi articolul

Se pot depune proiecte pentru „construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”, prin PNRR / Până la 5 milioane de euro pentru un proiect de reabilitare, și cel mult 8 milioane de euro pentru construcția unei școli noi cu statut de școală verde

Ministerul Educației a deschis apelul pentru depunerea de proiecte pentru „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”, prin PNRR. De vineri 5 mai, până pe 5 iulie 2023 (ora…
Vezi articolul

Fundația scriitoarei Ioana Nicolaie anunță că dotează cu 500 de cărți o bibliotecă școlară, dacă profesorii sau părinții o înscriu gratuit printr-un mesaj în concurs: „E grozav de amar că bibliotecile se închid în loc să devină în spații vii, elegante”

500 de cărți noi sunt pregătite să fie trimise gratuit către o școală din România de către fundația scriitoarei Ioana Nicolaie, anunță organizația într-o postare pe Facebook. Pentru a putea…
Vezi articolul

Economedia – Sondaj UiPath: Deschiderea către automatizare este uriașă, 90% dintre români cred că va îmbunătăți serviciile publice. Răzvan Atim: Adopția automatizării este foarte greoaie în aparatul de stat. O pun pe tema unei încetineli în a educa

Opt din 10 români s-au deplasat la ghișeul instituțiilor publice și doar o cincime au optat pentru plata electronică a taxelor, în timpul pandemiei, arată un sondaj UiPath obținut în…
Vezi articolul