VIDEO Pe 26 ianuarie începe vaccinarea copiilor de peste 5 ani, a anunțat Valeriu Gheorghiță

369 de vizualizări
Valeriu Gheorghiță / Foto: gov.ro
Campania de vaccinare a copiilor de 5-11 ani va fi oficial demarată pe 26 ianuarie, a anunțat joi medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19, la conferința de presă săptămânală pe tema pandemiei care are loc la Guvern.

„În perioada 13-20 ianuarie au fost efectuate în platforma de programare 2.841 de programări pentru copiii de 5-11 ani. Sunt active 220 de cabinete de vaccinare pediatrice în toate județele, din care sunt 6 în București, 2 în Ilfov și alte 21 cabinete inactive care vor fi activate în platformă în funcție de adresabilitate și de deciziile DSP-urilor. Demararea campaniei de vaccinare va avea loc pe 26 ianuarie, miercurea viitoare. S-a modificat calendarul de livrarea pentru dozele pediatrice în sensul în care toate cele 114.000 de doze vor ajunge în România pe data de 25 ianuarie și vor fi distribuite către centrele regionale de depozitare, ulterior către direcțiile de sănătate publică județene încât să fie disponibile pe 26, dimineața, în cabinetele pediatrice”, a spus Gheorghiță.

Amintim că programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped, prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali, potrivit CNCAV.

Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie dacă au cerut doze pediatrice. De asemenea, Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) este optimizat și permite procesarea datelor pentru această categorie eligibilă la vaccinare, precizează sursa citată.

  • Sunt obligatorii acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile și pe platforma națională de vaccinare, aici: https://vaccinare-covid.gov.ro/formulare-si-chestionare/
  • Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile.
  • Dacă se inițiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceștia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 µg.

Vaccinul Comirnaty produs de compania farmaceutică Pfizer/ BioNTech se administrează deja copiilor peste 12 ani și a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului în noiembrie pentru administrarea copiilor de 5-11 ani. De altfel, alte țări din Europa au început deja vaccinarea copiilor pentru această categorie de vârstă, iar România ar fi trebuit să înceapă campania de vaccinare pe 15 ianuarie, însă abia după această dată ministerul sănătății a avut bani să cumpere 114.000 de doze din vaccinul Comirnaty, pentru că nu fuseseră fonduri prevăzute pentru această achiziție, a spus ministerul.

Prospectul vaccinului Comirnaty – aiciRoVaccinare precizează că riscul de miocardită la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani este extrem de scăzut, fiind mult sub cel observat pentru categoria 12-17 ani.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ping-pong între ministere. Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, spune că lista cu școlile cu risc seismic este la Ministerul Educației, instituție care tocmai a transmis că o va cere Ministerului Dezvoltării

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat miercuri, 15 februarie, că lista cu școlile cu risc seismic din România este la Ministerul Educației, întrebat de jurnaliști într-un briefing de presă după…
Vezi articolul

Vlad Mixich: Dacă epidemia evoluează în ritmul actual, o prognoză a INSP estimează că, la finalul lunii august, 80% din paturile de la Terapie Intensivă pentru COVID-19 din România vor fi ocupate de pacienți în stare gravă

Vlad Mixich, expert numit de Parlamentul European în conducerea Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, afirmă că, potrivit unei prognoze realizate de Institutul Național de Sănătate Punlică, dacă…
Vezi articolul