Ce au în comun o poveste de Ion Creangă și educația financiară? La Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, unitate de învățământ pilot în programul LifeLab susținut de Școala de Bani BCR, un text literar cunoscut și plăcut de către elevi s-a transformat într-o lecție despre alegeri inteligente, economii și comportamente financiare responsabile.
- Profesorii care doresc să acceseze materialele educaționale LifeLab trebuie să își creeze un cont pe platforma life-lab.ro, operațiune care înseamnă câteva click-uri, de unde pot descărca resursele propuse de profesorii din program, pentru disciplina pe care o predau. În plus, cei care implementează aceste resurse la clasă vor avea ocazia să participe la sesiuni de formare și evenimente dedicate.
- Este în plină derulare Concursul LifeLab, care include două categorii de participare. Profesorii care dezvoltă fișe educaționale pot câștiga 15 vouchere eMAG, fiecare în valoare de 60 EUR, acordate în luna iunie. Pe de altă parte, profesorii care aplică aceste fișe la clasă au șansa de a obține 40 de vouchere eMAG, fiecare în valoare de 100 EUR, premiile fiind distribuite progresiv, câte 10 pe lună, timp de 4 luni. Regulament și înscriere tot pe platforma life-lab.ro
La Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș, elevii de clasa a V-a au descoperit la îndrumarea profesoarei lor de Limba și literatura română, Adelina Beldugan, că povestea lui Dănilă Prepeleac de Ion Creangă nu este doar un text amuzant, ci și un prilej de reflecție asupra deciziilor financiare și a gestionării banilor. Ora a avut la bază o fișa de lecție oferită tuturor profesorilor în cadrul proiectului LifeLab, care oferă resurse educaționale gratuite pentru integrarea educației financiare la clasă, la orice disciplină.
„Copiii sunt întotdeauna deschiși noului, iar cei pe care îi am în spatele meu sunt de clasa a V-a și sunt ca niște bureței care absorb orice informație, mai ales despre educație financiară. Pentru că banii ne interesează pe toți”, a explicat profesoara.
VIDEO Ce au în comun o poveste de Ion Creangă și educația financiară
Pornind de la lectura operei lui Creangă, elevii au fost provocați să identifice cuvinte din câmpul lexical al banilor: „bogat”, „sărac”, „ieftin”, „zgârcită”. Apoi, discuția s-a dus către analiza deciziilor luate de Dănilă Prepeleac în poveste: „A făcut niște schimburi care nu l-au avantajat”, a spus un elev, remarcând că personajul „nu a verificat dacă punga era plină sau goală”.
„Este nevoie să ne gândim de mai multe ori atunci când luăm decizii, mai ales decizii financiare”, a punctat profesoara în fața clasei. Întrebați dacă ei economisesc bani, mai mulți elevi au ridicat mâna, iar unul dintre ei a explicat cum își completează pușculița: „Ne ajutăm părinții la treabă și de obicei mergem cu colindatul”.

Discuția a continuat cu identificarea cauzelor care l-au determinat pe personaj să facă alegeri greșite: „Avea nevoie de bani să-și întrețină familia”, a spus un elev. Alte răspunsuri au fost: „Se împrumută de la bancă”, „muncim mai mult”, „folosim economiile”.
„Deciziile financiare corecte ajută la îmbunătățirea vieții”, a concluzionat o elevă. „Dacă înveți să gestionezi banii o să ai mai puține cheltuieli și o să ai mai mulți bani”, a adăugat altcineva.
Cei mici au fost curioși și despre concepte noi: „Eu am auzit de cuvântul antreprenor și nu știu ce înseamnă, aș vrea să știu mai multe”. Profesoara le-a promis că vor continua să discute despre aceste subiecte și în alte ore.
Adelina Beldugan a subliniat că efectele orelor se resimt dincolo de clasă: „Chiar mi-au spus unii părinți că unii copii se gândesc de două ori înainte să dea banii pe ceva comandat de pe internet. Deci iată că ei sunt interesați de bani și mai ales de banii pe care îi au ei în pușculiță”.
Platforma Life-lab.ro, unde poate fi găsită fișa „Dănilă Prepeleac”, oferă peste 400 de resurse educaționale gratuite pentru toate ciclurile de învățământ. Profesorii care implementează fișele la clasă pot participa la sesiuni de formare și la un concurs național dedicat celor mai creative metode de predare a educației financiare.
Despre LifeLab
Programul LifeLab marchează un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului, deschizând noi orizonturi în educația financiară prin abordarea interdisciplinară și colaborativă.
Cele 12 școli care au dezvoltat programul în primele două ediții:
- Școala Gimnazială Nr 1. Poiana Mărului, județul Brașov
- Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș
- Colegiul Național „Radu Negru”, Făgăraș, Brașov
- Școala Gimnazială Iernut, Mureș
- Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, Mureș
- Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos, Prahova
- Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus, Prahova
- Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, Ploiești, Prahova
- Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava
- Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Suceava
- Școala Gimnazială Putna, Suceava