VIDEO Raluca Turcan (PNL), ministru al Muncii și vicepremier în guvernele Orban și Cîțu: Un profesor cu studii de lungă durată e plătit mai slab decât un muncitor în construcții sau un angajat în agricultură

1.099 de vizualizări
FOTO: gov.ro
Profesorii au ajuns să aibă salarii mai mici decât decât muncitorii în construcții sau agricultură, a spus Raluca Turcan, vicepreședinte PNL și fost ministru al Muncii și vicepremier în guvernele Cîțu și Orban, la Digi24. „Asta e o anomalie creată de un sistem perpetuat de politicieni și care au răspuns în funcție de cât de mare a fost lobby-ul unor categorii profesionale”, susține ea. Turcan precizează că în perioada când a fost ministru al Muncii a stabilit „ca profesorii să fie urcați pe grila de salarizare și coeficientul să fie modificat astfel încât salarizarea să fie una mai motivantă”. 

Ambele guverne din care a făcut parte Raluca Turcan au înghețat salariile profesorilor și au oprit aplicarea Legii 153/2017, care prevedea acordarea creșterii salariale la maximul grilei în anul 2020.

Raluca Turcan spune despre salariile profesorilor că au ajuns să fie mai mici decât cele ale muncitorilor din contrucții sau agricultură și numește fenomenul o anomalie „creată de un sistem perpetuat de politicieni”. Eu sunt îngrijorată, vă spun sincer, ca ministru al Muncii și ulterior ca fost ministru, legea salarizării unitare mi s-a părut cea mai mare  provocare pentru că implică foarte multe negocieri cu foarte multe, cu foarte multe categorii profesionale. Avem de la administrație până la sănătate. M-aș bucura să se întâmple, pentru că răbdarea unor oameni au ajuns la capăt. Avem în momentul de față un profesor cu studii de lungă durată plătit mai slab decât un muncitor în construcții sau un angajat în agricultură, asta e o anomalie creată de un sistem perpetuat de politicieni și care au răspuns în funcție de cât de mare a fost lobby-ul unor categorii profesionale”, a declarat Turcan. 

Reprezentanta Partidului Național Liberal spune că legea salarizării trebuia să fie gata până la 30 iunie, fiind jalon în PNRR. În ce privește salariile cadrelor didactice, ea susține că în perioada când a condus Ministerul Muncii a avut negocieri cu profesorii și a stabilit ca această categorie profesională să fie urcată în grila de salarizare astfel încât „salarizarea să fie una motivantă”.

„Deja se anunță tensiuni sociale care mie îmi provoacă îngrijorări și aceste îngrijorări vin și din faptul că, de exemplu, pe partea de salarizare a profesorilor. În jalon PNRR, am inclus legea salarizării unitare care, dacă nu prevedea legea educației naționale, ar fi inclus salarizarea profesorilor. Această lege trebuia să fie gata până la 30 iunie, nu întâmplător, pentru că, în calitate de ministru și vicepremier când am coordonat acest minister am realizat un lucru: că legea salarizării unitare în decursul timpului a intrat pe un făgaș de nesustenabilitate și inechitate din cauza politicienilor. Pe principiul cine țipă mai tare, a primit și atunci niște rapoarte care puteau să fie corecte au fost distorsionate și au rămas câteva categorii socio-profesionale extrem de nemulțumite. Profesorii sunt o categorie profesională nemulțumită, de aceea când eram ministru am purtat negocieri cu această categorie și am stabilit și am asumat și atunci ca profesorii să fie urcați pe grila de salarizare și coeficientul să fie modificat astfel încât salarizarea să fie una mai motivantă, pentru ca în cariera didactică să intre oameni motivați și financiar pentru a obține rezultate”, a spus joi liderul PNL.


7 comments
  1. Comparația este adevărată dar lipsită de sens. Mult stimata doamnă nu spune că vinovați de situația dezastruoasă din învățământ și nu numai, sunt cei care conduc de 33 de ani România. Adică persoane neavenite ( frumos spus) asemenea domniei sale.

  2. doamna țurcan să facă comparația și cu numărul de ore lucrate într-un an. vedeți că în construcții nu se lucrează 35 de săptămâni pe an, cate 4 ore pe zi. inepția e demonstrată și de faptul că nu își dă nimeni demisia din învățământ ca să fugă în construcții.

    1. Suplimentul pentru doctorat când îl plătiți la jumătate din salariul mediu pe economie? Când face modificarea tâmpitul de informatician în Revisal? Secretarele care calculează salariile râd de noi iar judecătorii au plecat deja în vacanța de la Vila publică sau guvernamentală din satul lui tac-su.

    2. În construcții nu ai nevoie de facultate, masterat, modul DPPD, doctorat, dacă nu lucrezi ca inginer. Merge și cu 8 clase. Când o sa ajungă cel cu 8 clase sa predea în învățământ, părerea ta e justificata Sddd.

    3. Nici nu trebuie bagati in seama acesti troli, sa creada ce vor. Greva tot vom face indiferent ce abereaza toti expertii in educatie.

  3. Ma mir ca nu ii este rusine sa spuna o asemenea gogomanie: ca ea a vrut pozitionare mai buna in grile, cand guvernele din care a facut parte (Orban si Catu) nu au aplicat nici macar grilele existente, inghetand salariile timp de 3 ani! Pe cine crede aceasta doamna ca prosteste?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Două cerințe de la proba de Matematică a Bacalaureatului de toamnă au fost traduse greșit pentru minoritățile naționale. Sesizarea, făcută după o oră de la începutul examenului / Timpul a fost prelungit pentru candidați, spune președintele Comisiei naționale de Bacalaureat, Florian Lixandru

Două dintre cerințele de la proba de matematică, Științe ale naturii, de la BAC 2023 – sesiunea de toamnă au fost traduse greșit în toate cele trei limbi ale minorităților…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Orarul de iarnă practicat de unele școli este dezaprobat oficial de Ministerul Educației, care a cerut inspectoratelor ca școlile sa își păstreze orarul normal: “Orice minut de școală contează”

„Ministerul Educației descurajează practicile unităților de învățământ care trec la „orarul de iarnă” și reduc durata orelor și a pauzelor”, se arată într-o informare oficială a Ministerului. Instituția transmite că…
Vezi articolul

VIDEO Premierul Nicolae Ciucă, acuzat că a plagiat în 42 de pagini în teza sa de doctorat, mesaj către elevi: Continuați să fiți curajoși, continuați să gândiți cu mintea voastră

“Continuați să fiți curajoși, continuați să gândiți cu mintea voastră” este mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat în teza sa de doctorat, pentru o generație care “se…
Vezi articolul