VIDEO Revenirea la școală. Părinte: „Eu am observat cum se schimbă starea emoțională, socializarea de la școală să știți că e mai importantă pentru dezvoltarea lor decât lecțiile și teoriile”

3.011 vizualizări
Foto: Edupedu
Pe străzile care duc spre școala din Piața Amzei, zeci de copii mici și părinții lor merg grăbiți să ajungă la 8 fix în fața porții. Cei mai mulți dintre pici își cară ghiozdanele grele, cu personaje din desene animate, pe niște mini trolere, încât ai impresia că lumea se grăbește să prindă un tren spre Disneyland.

„Every…”, îngână o fetiță de vreo 7-8 ani, cu un ghiozdan mare roz cu prințesa Elsa, în timp ce părinții ei o trag de brațe în sus peste bordura de la trotuar. „Every – thing”, îi repetă tatăl. „Eve-uithing?”, încearcă din nou fetița ca la lecția de engleză. „Everything”, pronunță rar tatăl. „Everuithing?”. „Da, cam așa”.

În fața școlii s-au adunat deja copii, dar nu e îmbulzeală mare ca în alte dăți, elevii fiind chemați la școală pe clase, la intervale diferite.

Copiii sunt entuziasmați să se vadă din nou după aproape trei luni și când se deschide poarta, se grăbesc să intre în curtea școlii. „Te iubesc”, le strigă părinților peste umăr. Însă nu toți au aceeași vioiciune să revină azi la școală. Un băiat, care a rămas mai la urmă, se uită ușor îngrijorat în sus spre tatăl lui: „Nu vreau să intru, mai așteptăm?”. „Eh, acum, nu vrei tu la școală, dar nici eu nu mă las”, râde amuzat tatăl și îl împinge ușor spre poarta școlii. „Bine, bine”.

În urma celor mici se adună acum elevii de clasa a VIII-a. „Stați la rând, distanțare, vă rog”, strigă paznicul și grupul de copii mai mari se înșiră pe culoarul de intrare unde se face triajul epidemiologic.

Părinții mai discută între ei o vreme. „Cum a fost în astea trei luni?”. „Cum să fie, imaginați-vă că a stat în casă, pe telefon, să facă lecții, nu a putut să se vadă și să se joace cu prietenii, decât puțin, când mai ieșeam în parc. Nu e bine pentru ei și s-a văzut asta, multă energie pe care nu au unde să o folosească”, spune un părinte.

„Noi am fost mai norocoși, avem curte, a avut unde să iasă să se joace, dar e altceva aici, cu toți copiii. Eu am observat cum se schimbă starea emoțională, socializarea aceasta de la școală să știți că este mai importantă pentru dezvoltarea lor decât lecțiile și teoriile, că de învățat a învățat și de pe telefon. Lipsurile s-au acumulat în altă parte, în dezvoltarea socială și emoțională și pe termen lung e foarte grav în formarea lor ca oameni”, a povestit îngrijorată o mamă.

O parte din părinți au vizibil o stare de nervozitate și iritare din cauza incertitudinii și din cauza deciziilor lipsite de coerență a autorităților. „Nu au știut ce fac, au încurcat totul, ce au avut cu formularele alea? De ce au ținut școlile închise atâta timp?”, întreabă nervos unul din părinți. „Nici eu nu înțeleg, dar sunt bucuroasă că au revenit, sper să nu se închidă din nou, nu mai putem să-i ținem așa în casă, copiii au nevoie de socializare la școală”, a răspuns o mamă.

Citește și:
S-au redeschis școlile în România, iar 80% dintre elevi sunt așteptați cu prezență fizică la cursuri. Planificarea examenelor
ULTIMA ORĂ Formularul pentru părinți, prin care își pot da acordul să fie testat copilul la școală, a fost modificat
Blestemul din spatele educației: Școala începe pe fondul celui mai mare conflict din coaliție. Cum s-au certat în public Cîțu și Cîmpeanu cu Voiculescu

5 comments
  1. De ce vin copiii la școală? Mai nou ca să socializeze… Care este rolul școlii?? Sa se învețe carte, sa acumuleze cunoștințe în mai multe domenii. Socializarea se face în mediul de joacă, afară în parc, la locuri de joaca. Oamenii ăștia confundă joaca cu școala. Și da, cei mai mulți părinți se bucură că au scăpat de povara copiilor lor. Cine are copiii știe ca trebuie să le acorde atenție, sa se ocupe de diferite activități. Bucuria aceasta se va transforma repede în panică, îngrijorare, și plâns. Nu îmi doresc acest lucru, dar este inevitabil.

  2. Socializarea o fac oamenii sănătoși. Mai vedem peste două săptămâni, ce este mai important și dacă suntem capabili de ceva.

  3. Am fost la ore. Cu mască! Copiii nu prea auzeau ce le ziceam, iar eu nu auzeam ce ziceau ei. Mare cacealma școala cu mască! Să o lase online sau să facă cu prezență fizică dar FĂRĂ MASCĂ. Este o minciună școala cu mască, dar unii se pot lăuda cu reînceperea școlii cu prezență fizică. Ipocriților!

  4. Vorbesc parintii ăia ai cäror copii -säracii- nu mai stiu unde e parcul din spatele blocului inca de pe vremea cind erau bebelusi! Cand li se scurgeau astora ochii pe geam, atunci cind nu era pandemie, fix in parcul de la scara blocului nu ar fi zis ” iesi mama afara si te joaca” . Acum realizeaza cit de singuri si lipsiti de prieteni sunt copiii lor! Asa ca nu stiu cum.sa faca sa ii trimita la scoala, singurul loc in care, de voie de nevoie, mai “socializau”. Astia mor acum sa socializeze copilul la scoala ca o ia razna acasa! Adica sa stea strict numai in banca, cu masca pe fata, in care au mai putin de 5 minute pauza ca si pauzele s-au scurtat, respirand aer curat prin geamul intredeschis!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like