VIDEO Rezultatele educației se pot măsura științific. Andreea Minea-Pic, analist român la OCDE: Educația de calitate înseamnă un stil de viață sănătos – crește speranța de viață, scad costurile cu asistența medicală

1.602 vizualizări
Foto: © Dreamstime.com – Skypixel
„Pe lângă rezultatele economice directe, educația de calitate se traduce în competențe digitale, sociale, emoționale, cognitive, atitudini legate de învățare, care contează atunci când luăm în considerare investițiile în educație. De exemplu, educația de calitate se traduce într-o sănătate mai bună, se reduc cheltuielile sociale sau cu asistența medicală. În același timp, oamenii mai educați devin cetățeni mai implicați și pot sprijini democrația, care funcționează mai bine”, a declarat Andreea Minea-Pic, analist la Direcția Educație și Competențe OCDE, în cadrul conferinței online Solving the value for money equation in education a OCDE, desfășurată pe 29 noiembrie 2022.

Conferința s-a axat pe argumentele economice și sociale ale investițiilor publice în educație: „Dilema nu este dacă să investești sau nu în educație, ci mai degrabă cum să profiți la maximum de această investiție”. Andreea Minea-Pic a prezentat Rezultatele sociale ale educației, cu dovezi științifice despre cum educația susține o viață mai sănătoasă și mai fericită și societăți mai civice, coezive și incluzive:

  1. „Sistemele de educație au un rol important în dezvoltarea abilităților, cunoștințelor și atitudinilor care susțin stilul de viață mai sănătos și bunăstarea psihologică. Oamenii mai educați tind să trăiască o viață mai sănătoasă și mai fericită. Aceștia au tendința de a avea un exces de greutate mai scăzut, tensiunea arterială mai scăzută, fumează mai puțin, au o speranța de viață mai mare. De exemplu, adulții cu abilități de calcul mai bune au tendința de raporta o stare de sănătate mai bună. Desigur, puterea acestor asocieri între educație și sănătate variază foarte mult de la o țară la alta.
  2. Persoanele mai educate se bucură de o viață mai fericită. Abilitățile socio-emoționale sunt esențiale pentru sănătatea mintală. Există dovezi care arată că abilitățile socio-emoționale timpurii au un rol important în susținerea bunăstării psihologice individuale de la vârste fragede și până foarte târziu la vârsta adultă. 
  3. Educația susține societăți mai coezive, incluzive și civice. Educația poate promova șanse egale pentru toți. Mobilitatea ascendentă educațională rămâne o preocupare și atunci cand apar inegalități în funcție de statutul socioeconomic, de exemplu în ceea ce privește absolvirea învățământului superior. Intervenția timpurie este cheia pentru a rupe cercul dezavantajului. Am examinat relația dintre echitate și educația timpurie și avansată, analizând echitatea atât în termeni de participare, cât și în termeni de rezultate care decurg din educație. Echitatea și educația inițială sunt un indicator bazat pe datele din sondajul nostru Pisa, în timp ce echitatea și educația avansată sunt un indicator pe care l-am derivat pe baza datelor din sondajul OCDE privind abilitățile adulților. În timp ce în mai multe țări, inclusiv Coreea, Japonia sau Estonia, există echitate în învățare de la educația timpurie la cea avansată, foarte puține țări au echitate în educația avansată atunci când echitatea din educația timpurie are un nivel inferior. Prin urmare, un avantaj puternic al investiției în echitate în educația timpurie este că poate promova echitatea pe tot parcursul sistemului educațional și, prin urmare, mai târziu în viață”.

Alte rezultate sociale ale educației de calitate, potrivit analistei Andreea Minea-Pic:

  • „Educația de calitate poate sprijini angajamentul civic prin insuflarea de valori civice și democratice studenților legate de procesarea analitică a informațiilor, dar și abilități de gândire critică, care sunt esențiale pentru buna funcționare a democrațiilor.
  • Educația reduce comportamentul antisocial. Există dovezi din cercetări care arată că politicile educaționale, în special cele legate de reducerea abandonului școlar la liceu, dar și politicile care îmbunătățesc abilitățile de pe piața muncii, se pot traduce în beneficii sociale considerabile datorită costurilor reduse ale încarcerării și cu victimele infracțiunilor.
  • Educația ajută la construirea capitalului social și în special a încrederii. Încrederea contează, la rândul său, pentru rezultate economice, creștere economică, dezvoltare financiară, schimburi economice și comerț. 
  • Educația poate sprijini construirea unor societăți mai coezive prin formarea unor indivizi mai toleranți și mai deschiși la minte. Într-adevăr, educația este un factor cheie determinant al toleranței, dar și al atitudinilor discriminatorii scăzute.
  • Educația are un rol important în ceea ce privește pregătirea indivizilor și a societăților pentru tranziția și transformarea digitală. Analiza pe care am efectuat-o pe baza datelor de la PISA a arătat că utilizarea dispozitivelor digitale ca parte a activităților de predare poate sprijini performanța elevilor, deși nu toate sistemele de învățământ au reușit să exploateze potențialul tehnologiilor digitale pentru învățare.
  • Educația de calitate se traduce într-o serie de rezultate sociale care contează atunci când luăm în considerare investițiile în educație. Sprijină un stil de viată mai sănătos, ajută la construirea unor societăți mai civice, mai coezive, dar și incluzive, care se adaptează la schimbare. Prin urmare, este foarte important, atunci când se analizează investițiile în educație, să se țină cont nu numai de beneficiile economice ale educației, ci și de rezultate sociale mai ample care decurg din educația de calitate.” 
Cum putem măsura rezultatele sociale ale educației. 2 exemple din Chile și Franța

„Pe de o parte, în sondajele internaționale, cum ar fi PISA, se pune accentul pe o serie de rezultate în ceea ce privește competența globală, conștientizarea mediului, bunăstare, în timp ce pe partea cercetării academice au existat multe cercetări despre rolul educației pentru sănătate, dar și de reducere a criminalității. Sistemele educaționale au adoptat tot mai mult abordarea copilului ca întreg în măsurarea performanței și pentru strategiile educaționale”, spune Andreea Minea-Pic, care oferă 2 exemple:

  1.  „Unul este din Chile, o țară în care sistemul de măsurare a calității educației ia în considerare rezultatele sociale ale educației și folosește aceste dovezi pentru alocarea de resurse școlilor care se confruntă cu probleme. Se colectează informații legate de rezultatele școlare ale copiilor, de auto-percepția academică, autoevaluarea, motivație școlară dar și obiceiuri sănătoase pe care le pot avea copiii. Apoi, pe baza acestor informații, se clasifică școlile pentru alocarea resurselor.
  2. Un al doilea exemplu este cel al Franței, unde Ministerul Educației și Secretarul de Stat pentru Egalitatea de Gen au lucrat pentru a concepe strategii mai bune în politicile educaționale pentru incluziunea de gen:  module obligatorii în formarea inițială a profesorilor, pentru a-i instrui mai bine în lupta împotriva prejudecăților, dar și eforturi pentru a ghida mai bine orientarea fetelor, pentru a evita autocenzura pe parcursul traiectoriilor lor educaționale. Autocenzura în educația inițială contează pentru orice rezultate pe care fetele le pot avea după aceea”.

Context:

PISA este abrevierea Programme for International Student Assessment și este un studiu
comparativ internaţional iniţiat de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), la care România aspiră să adere, cu scopul de a măsura dezvoltarea competenţelor de bază ale elevilor de 15 ani, în trei domenii principale: lectură, matematică şi ştiinţe.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a cerut OCDE să testeze și competențele de tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) la PISA 2025: “Asta ne va permite și să adaptăm mult mai bine lucrurile pentru viitor”, a declarat ea la începutul lunii noiembrie.

Foto: © FamveldmanDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. Aiurea!
    Primul lucru care conteaza este increderea societatii in sistemul educational. La noi este la pamant, parerea omenilor fiind ca scoala, profesorii nu fac ce trebuie. Consecinte:
    1. Sistemul educational este subfinantat. Alea 6% promise ar fi date daca oamenii ar considera cu adevarat ca educatia poate insemna ridicarea societatii. Asa, lumea nu considera, cele 6% nu sunt date, iar votantii trec cu vederea, pentru ca educatia nu e, de fapt, prioritara. Autostrazi, arhitectura urbana… sunt. Lipsa finatarii face ca familiile cu posibilitati materiale sa caute solutii alternative pentru educatie.
    2. Legea salarizarii unitare, de fapt, ierarhizeaza, pe baza salariului, profesiile din Romania. Profesorii au salariul mic, sunt jos in ierarhie, adica sunt neimportanti si deci absolventi competenti care ar putea deveni profesori prefera sa aleaga alta meserie; nu vor sa fie sub un sofer cu vechime. Lipsa oamenilor competenti, agraveaza lipsa de performanta a sistemului educational si suntem intr-o spirala negativa
    3. Parintii, cu educatie si posibilitati financiare nu cred ca scoala poate sa ii educe cu adevarat pe copii lor. Asa ca in loc sa se implice in rezolvarea problemelor la unitatea scolara, prefera sa dea bani pe meditatii. In loc sa se implice in eficientizarea invatamantului universitar (i.e. tambalau la numarul de mandate, finantare insuficienta) prefera sa isi trimita copii sa studieze afara. Copii ce studiaza afara, frecvent raman afara, numarul platitorilor de taxe scade, si educatia va fi si mai sub-finantata.
    Concluzie – toate povestile astea cu evaluare de fapt cimenteaza problema originala. Evaluarile vor constata ca scoala e imperfecta, neincrederea va creste si 1,2,3 se vor acutiza

    1. Dar …profesorul nu are nicio vina in …tarasenia aceasta ?
      Pate ca si …PFA urile subrezesc invatamantul !
      Salarizarea nu trebuie comparata cu nicio categorie salariala ,deoarece …profesorii au program .benevol, pot parasi locul de munca / scoala cand doresc, nu au 8 ore / zi , vacante si concedii la greu etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

7 din 10 profesori participanți la un sondaj World Vision România cred că examenele de admitere la colegiile naționale vor duce la inechitate / O astfel de măsură este “neconstituțională și discriminatorie”, susține organizația / 11 recomandări pentru modificarea proiectului de lege

Examenele de selecție ale elevilor, pe care colegiile naționale le-ar putea organiza conform actualelor prevederi din proiectul noilor legi ale educației, vor oferi mai puține șanse de admitere elevilor din…
Vezi articolul

Un program mai lung de școală ajută elevii, dar poate suprasolicita profesorii / Deciziile trebuie să țină cont de părerea profesorilor – experte britanice, despre recuperarea pierderilor educaționale din pandemie

Activitățile de recuperare a materiei pierdute în pandemie pot presupune prelungirea timpului de predare alocat zilnic pentru elevii, clasele și școlile afectate. Studiile internaționale recente arată că această prelungire tinde…
Vezi articolul

Protejarea profesorilor în fața violenței elevilor, în Anglia: sunt implicate școlile, sindicatele și autoritățile, cu responsabilități pentru părinți și sancțiuni ce merg până la exmatriculare, în condiții foarte grave, cu reîncadrarea elevului în alte unități

În Anglia, regulile privind disciplina elevilor sunt reglementate la nivel școlar, guvernamental, administrativ, dar și sindicatele din educație au un cuvânt de spus, atunci când vine vorba despre amenințări la…
Vezi articolul