VIDEO Știința inedit explicată: iubirea moleculelor sau de ce zonele de grăsime din supă sunt rotunde și se unesc? Explicația lui Daniel Funeriu

2.040 de vizualizări

 

De ce zonele de grăsime din supă sunt rotunde și se unesc? Explicația științifică a efectului hidrofob, observabil în supă dacă privim unirea picăturilor de grăsime, vine de la fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, chimist cu doctoratul obținut sub îndrumarea unui nobelist și fost cercetător în Japonia și SUA. O explicație inedită, care împletește chimia cu povestea prieteniei dintre Daniel Funeriu și cunoscutul chef Adi Hădean, și care a generat o adevărată dezbatere între chimiști și matematicieni, în comentarii.

Video-explicația pe înțelesul tuturor este al 6-lea episod din rubrica online “Minutul de inteligență” lansată Funeriu pe pagina sa de Facebook, cu scopul de a populariza știința.

Înregistrarea a generat discuții savante între profesorul de matematică din Strasbourg Mihai Dima, cercetătorul chimist Radu Custelcean de la Oak Ridge National Laboratory și Daniel Funeriu, în comentariile de la postarea fostului ministru.

  • Cercetătorul chimist Radu Custelcean: “Ca să continuăm discuția academică despre ciorbă, hai să ne gândim ce efecte au temperatura și sarea din ciorbă? Ipoteza: efectul hidrofobic este controlat de entropie, deci grăsimea se separă mai ușor dacă ciorba e fierbinte. De asemenea, sarea ajută la separarea grăsimii pentru că ionii din sare atrag apa în sfera lor de hidratare”.
  • Răspunsul lui Daniel Funeriu: “În mare da, în detaliu e puțin mai complicat: 1) temperatura: da, am filmat la 70°C. De fapt la temperaturi joase și presiuni mari, pe fundul oceanelor, muuult metan e prins în apă, tocmai pentru că efectul hidrofob e redus. Observasem când priveam supa lu’ bunică-mea că efectul e mult diminuat când supa se răcește. 2) sărurile: sunt de două tipuri: cosmotrope si chaotrope. Cele cosmotrope cresc efectul, cele chaotrope îl diminuează. Efectul lor e măsurabil și s-a făcut și o scară, scara lui Hofmeister”.
  • Profesorul de matematică Mihai Damian: “Mică observație: demonstrația trebuie completată cu cea pentru poligoane neregulate care implică în final enunțul general”.
  • Daniel Funeriu: “Dacă exprimi analitic aria fiecărui triunghi și faci suma? Dar dacă te uiți atent la demonstrația mea, e puțin trasă de păr pentru că eu caut unde derivata e zero pentru acea funcție descrescătoare… or derivata e zero la infinit, de unde extrapolez că evidenta că funcția e minimă la infinit. Nu e fals, dar necesita să demonstrez că funcția e descrescatoare, etc. Era mai ‘corect’ dacă spuneam că limita la infinit a unei părți a expresiei este pi, dar nu era foarte ușor de explicat, cel puțin nu am găsit o explicație ușoară”.
  • Profesorul de matematică Mihai Damian: “Pentru un poligon regulat revine la a demonstra că tan(x) > x. (x=pi/n în cazul nostru.) Iar asta tot studiind funcția tan x – x (deci derivând-o se face). Pentru cazul general îmi pare dificil de decupat poligonul în triunghiuri și exprimat totul analitic. Se poate face mai simplu”.
  • “Un poligon concav poți să-l transformi în unul convex păstrând perimetrul și mărind aria. Or ceea ce vrem să demonstrăm e inegalitatea 4 pi (Arie) < (perimetrul)^2 cu egalitate pentru cerc. Dacă pot mări aria păstrând perimetrul înseamnă că egalitatea nu e atinsă pentru un concav” – Mihai Damian.
Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Legile Educaţiei 2022-2023 reprezintă un moment ratat, consideră doi parlamentari USR: Ce analize stau la baza propunerilor dacă, după Cîmpeanu, bacalaureatul trebuie să aibă doar o probă grilă din toate materiile, iar după Deca, examenul are cinci probe distincte?

„Legile Educaţiei 2022-2023 reprezintă un moment ratat, un studiu de caz despre cum nu se face legislație, cum este ocolită transparența și cum oamenii nepotriviți sunt mandatați să gestioneze educația…
Vezi articolul

Eveniment LIVE organizat de World Vision România în programul Școala din Valiză

,,Educația digitală: de la tablă la tabletă” – un eveniment despre digitalizarea în învățământ și metode creative de predare, organizat de World Vision România și Edupedu.ro

73% dintre elevii din mediul rural au ca principală așteptare de la profesori să le predea mai interactiv, iar 61% dintre profesori vor să creeze lecții digitale pentru a-și stimula…
Vezi articolul

Educația românească de azi este catastrofală, spunea academicianul Eugen Simion anul trecut / În urmă cu o lună semna scrisoarea celor 100 de intelectuali, numiți „grup de interese” de Sorin Cîmpeanu, pentru dezbaterea proiectelor de legi ale Educației / Eugen Simion a murit la 89 de ani

Academicianul Eugen Simion a murit în ziua de 18 octombrie 2022, la vârsta de 89 de ani, a declarat președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, pentru Agerpres. A fost critic, istoric…
Vezi articolul

Educație Digitală de Top cu ECDL/ICDL: beneficii pentru școală, elevi și profesori. Înscrieri deschise la concursul #BackToSchool dedicat elevilor care susțin un test de certificare a competențelor digitale între 1 septembrie și 15 decembrie (P)

ECDL Romania, liderul în certificarea competențelor digitale, aduce educația digitală la nivelul următor și vine în sprijinul elevilor și școlilor din întreaga țară. Prin intermediul programului ECDL/ICDL, elevii și profesorii…
Vezi articolul