VIDEO Știința inedit explicată: iubirea moleculelor sau de ce zonele de grăsime din supă sunt rotunde și se unesc? Explicația lui Daniel Funeriu

2.004 vizualizări

 

De ce zonele de grăsime din supă sunt rotunde și se unesc? Explicația științifică a efectului hidrofob, observabil în supă dacă privim unirea picăturilor de grăsime, vine de la fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, chimist cu doctoratul obținut sub îndrumarea unui nobelist și fost cercetător în Japonia și SUA. O explicație inedită, care împletește chimia cu povestea prieteniei dintre Daniel Funeriu și cunoscutul chef Adi Hădean, și care a generat o adevărată dezbatere între chimiști și matematicieni, în comentarii.

Video-explicația pe înțelesul tuturor este al 6-lea episod din rubrica online “Minutul de inteligență” lansată Funeriu pe pagina sa de Facebook, cu scopul de a populariza știința.

Înregistrarea a generat discuții savante între profesorul de matematică din Strasbourg Mihai Dima, cercetătorul chimist Radu Custelcean de la Oak Ridge National Laboratory și Daniel Funeriu, în comentariile de la postarea fostului ministru.

  • Cercetătorul chimist Radu Custelcean: “Ca să continuăm discuția academică despre ciorbă, hai să ne gândim ce efecte au temperatura și sarea din ciorbă? Ipoteza: efectul hidrofobic este controlat de entropie, deci grăsimea se separă mai ușor dacă ciorba e fierbinte. De asemenea, sarea ajută la separarea grăsimii pentru că ionii din sare atrag apa în sfera lor de hidratare”.
  • Răspunsul lui Daniel Funeriu: “În mare da, în detaliu e puțin mai complicat: 1) temperatura: da, am filmat la 70°C. De fapt la temperaturi joase și presiuni mari, pe fundul oceanelor, muuult metan e prins în apă, tocmai pentru că efectul hidrofob e redus. Observasem când priveam supa lu’ bunică-mea că efectul e mult diminuat când supa se răcește. 2) sărurile: sunt de două tipuri: cosmotrope si chaotrope. Cele cosmotrope cresc efectul, cele chaotrope îl diminuează. Efectul lor e măsurabil și s-a făcut și o scară, scara lui Hofmeister”.
  • Profesorul de matematică Mihai Damian: “Mică observație: demonstrația trebuie completată cu cea pentru poligoane neregulate care implică în final enunțul general”.
  • Daniel Funeriu: “Dacă exprimi analitic aria fiecărui triunghi și faci suma? Dar dacă te uiți atent la demonstrația mea, e puțin trasă de păr pentru că eu caut unde derivata e zero pentru acea funcție descrescătoare… or derivata e zero la infinit, de unde extrapolez că evidenta că funcția e minimă la infinit. Nu e fals, dar necesita să demonstrez că funcția e descrescatoare, etc. Era mai ‘corect’ dacă spuneam că limita la infinit a unei părți a expresiei este pi, dar nu era foarte ușor de explicat, cel puțin nu am găsit o explicație ușoară”.
  • Profesorul de matematică Mihai Damian: “Pentru un poligon regulat revine la a demonstra că tan(x) > x. (x=pi/n în cazul nostru.) Iar asta tot studiind funcția tan x – x (deci derivând-o se face). Pentru cazul general îmi pare dificil de decupat poligonul în triunghiuri și exprimat totul analitic. Se poate face mai simplu”.
  • “Un poligon concav poți să-l transformi în unul convex păstrând perimetrul și mărind aria. Or ceea ce vrem să demonstrăm e inegalitatea 4 pi (Arie) < (perimetrul)^2 cu egalitate pentru cerc. Dacă pot mări aria păstrând perimetrul înseamnă că egalitatea nu e atinsă pentru un concav” – Mihai Damian.
Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Întoarcerea studenților din străinătate nu ține de un credit populist, ci de ce se întâmplă aici. Oamenii vor un sistem de sănătate solid, un sistem de educație echitabil și performant, servicii publice prompte – Mădălin Bunoiu, prorector al Universității de Vest din Timișoara

Mădălin Bunoiu, prorectorul Universității de Vest din Timișoara, critică dur inițiativa anunțată de consilierul de stat Mara Mareş ca studiile tinerilor români care vor să învețe în străinătate să fie…
Vezi articolul

DOCUMENT Banii de decont pentru cele 500 de mii de tablete anunțate de Guvern, din fonduri europene, accesibili abia anul viitor, pe principiul primul venit-primul servit. Același regim și pentru WC-uri container sau materiale sanitare

Cererile de finanțare pentru a accesa fonduri externe pentru echipamente electronice și materiale sanitare în școli, conform ordonanței de urgență prin care guvernul a stabilit în acest sens 175 de…
Vezi articolul