VIDEO Știința inedit explicată: iubirea moleculelor sau de ce zonele de grăsime din supă sunt rotunde și se unesc? Explicația lui Daniel Funeriu

1.965 de vizualizări

 

De ce zonele de grăsime din supă sunt rotunde și se unesc? Explicația științifică a efectului hidrofob, observabil în supă dacă privim unirea picăturilor de grăsime, vine de la fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, chimist cu doctoratul obținut sub îndrumarea unui nobelist și fost cercetător în Japonia și SUA. O explicație inedită, care împletește chimia cu povestea prieteniei dintre Daniel Funeriu și cunoscutul chef Adi Hădean, și care a generat o adevărată dezbatere între chimiști și matematicieni, în comentarii.

Video-explicația pe înțelesul tuturor este al 6-lea episod din rubrica online “Minutul de inteligență” lansată Funeriu pe pagina sa de Facebook, cu scopul de a populariza știința.

Înregistrarea a generat discuții savante între profesorul de matematică din Strasbourg Mihai Dima, cercetătorul chimist Radu Custelcean de la Oak Ridge National Laboratory și Daniel Funeriu, în comentariile de la postarea fostului ministru.

  • Cercetătorul chimist Radu Custelcean: “Ca să continuăm discuția academică despre ciorbă, hai să ne gândim ce efecte au temperatura și sarea din ciorbă? Ipoteza: efectul hidrofobic este controlat de entropie, deci grăsimea se separă mai ușor dacă ciorba e fierbinte. De asemenea, sarea ajută la separarea grăsimii pentru că ionii din sare atrag apa în sfera lor de hidratare”.
  • Răspunsul lui Daniel Funeriu: “În mare da, în detaliu e puțin mai complicat: 1) temperatura: da, am filmat la 70°C. De fapt la temperaturi joase și presiuni mari, pe fundul oceanelor, muuult metan e prins în apă, tocmai pentru că efectul hidrofob e redus. Observasem când priveam supa lu’ bunică-mea că efectul e mult diminuat când supa se răcește. 2) sărurile: sunt de două tipuri: cosmotrope si chaotrope. Cele cosmotrope cresc efectul, cele chaotrope îl diminuează. Efectul lor e măsurabil și s-a făcut și o scară, scara lui Hofmeister”.
  • Profesorul de matematică Mihai Damian: “Mică observație: demonstrația trebuie completată cu cea pentru poligoane neregulate care implică în final enunțul general”.
  • Daniel Funeriu: “Dacă exprimi analitic aria fiecărui triunghi și faci suma? Dar dacă te uiți atent la demonstrația mea, e puțin trasă de păr pentru că eu caut unde derivata e zero pentru acea funcție descrescătoare… or derivata e zero la infinit, de unde extrapolez că evidenta că funcția e minimă la infinit. Nu e fals, dar necesita să demonstrez că funcția e descrescatoare, etc. Era mai ‘corect’ dacă spuneam că limita la infinit a unei părți a expresiei este pi, dar nu era foarte ușor de explicat, cel puțin nu am găsit o explicație ușoară”.
  • Profesorul de matematică Mihai Damian: “Pentru un poligon regulat revine la a demonstra că tan(x) > x. (x=pi/n în cazul nostru.) Iar asta tot studiind funcția tan x – x (deci derivând-o se face). Pentru cazul general îmi pare dificil de decupat poligonul în triunghiuri și exprimat totul analitic. Se poate face mai simplu”.
  • “Un poligon concav poți să-l transformi în unul convex păstrând perimetrul și mărind aria. Or ceea ce vrem să demonstrăm e inegalitatea 4 pi (Arie) < (perimetrul)^2 cu egalitate pentru cerc. Dacă pot mări aria păstrând perimetrul înseamnă că egalitatea nu e atinsă pentru un concav” – Mihai Damian.
Citește și:

 

 

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernul decide azi angajarea răspunderii pentru abrogarea OUG 51, pentru „naveta elevilor și profesorilor” – anunță Raluca Turcan. Măsura ar face transportul județean serviciu public din nou

În ședința de Guvern de vineri, programată pentru ora 17, Executivul va decide „angajarea răspunderii pe abrogarea ordonanței care bloca transportul școlar gratuit al copiilor la nivel de județ”, potrivit…
Vezi articolul

Patru asociații românești implicate în susținerea drepturilor copiilor și a egalității de gen, premiate de Ambasada Franței

Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educație, Asociația „Sprijinirea Integrării Sociale”, Asociația „Funky Citizens” și Asociația „SOS Satele Copiilor” sunt câștigătoarele unui apel la proiecte, destinat societății civile implicate în susținerea…
Vezi articolul