Vlad Alexandrescu: PSD și PNL au votat ca rectorii să nu fie limitați la un număr de mandate. Dacă legea va fi adoptată de Senat, rectorii vor putea candida toată cariera

3.599 de vizualizări
locuri în cămine - Studenția online
Foto: Pexels.com
“Cu votul PSD (cu excepția Ecaterinei Andronescu) și al PNL, în ciuda împotrivirii USR”, Comisia de Învățământ din Senat condusă de Liviu Pop a votat un amendament la un proiect care modifică legea educației, prin care rectorii pot avea câte mandate își doresc în fruntea universităților, atrage atenția senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Amendamentul “elimină prevederea generală din Legea Educației prin care exercitarea funcției de rector într-o Universitate este limitată la două mandate complete”, precizează acesta.

Alexandrescu afirmă că “dacă legea va fi adoptată de Senat, cameră decizională, rectorii nu vor mai fi limitați în mandatele lor. Vor putea candida la câte un nou mandat pentru tot restul carierei lor”.

Amintim că Legea educației Miclea-Funeriu a limitat în 2011 la strict 2 numărul maxim de mandate pe care îl putea avea o persoană în fruntea unei universități. Remus Pricopie și Mihnea Costoiu au modificat însă în 2014 legea, pentru a le da posibilitatea rectorilor care se suspendă din mandatul de rector să candideze și pentru un al treilea mandat. Acum, dacă amendamentul va fi votat, nu ar mai trebui nici măcar să se suspende, pentru a putea candida din nou.

Textul integral al senatorului USR Vlad Alexandrescu:

Altă porcărie marca Liviu Pop.

Profitând de pretextul unei OUG (79/2020) care modifică Legea Educației Naționale privitoare la învățământul militar, Tit-Liviu Brăiloiu, un senator PSD din Comisia de Apărare care era co-raportoare împreună cu Comisia de Învățământ la legea de adoptare a acestei ordonanțe, a depus un amendament care elimină prevederea generală din Legea Educației prin care exercitarea funcției de rector într-o Universitate este limitată la două mandate complete.

Amendamentul a trecut în Comisia de Apărare cu 9 voturi pentru și un vot împotrivă.

Liviu Pop, care voise încă de la ședința Comisiei de Învățământ să depună acest amendament, dar nu găsise înțelegerea unor membri ai comisiei, a profitat de “serviciul” colegului său de partid și a cerut votul favorabil și în comisia de Învățământ, unde s-a reîntors propunerea.

Cu votul PSD (cu excepția Ecaterinei Andronescu) și al PNL, în ciuda împotrivirii USR, propunerea a fost adoptată. Menționez că, venind abia la Senat, amendamentul nu a trecut prin votul Camerei Deputaților, deci bicameralismul nu a fost respectat.

Dacă legea va fi adoptată de Senat, cameră decizională, rectorii nu vor mai fi limitați în mandatele lor. Vor putea candida la câte un nou mandat pentru tot restul carierei lor.

Informații de background

Amintim că este pentru a doua oară când Ecaterina Andronescu se plasează în favoarea limitării mandatelor de rector. Motivul: așa poate opri ascensiunea principalilor săi adversari, care au detronat-o atât de la conducerea Politehnicii (Mihnea Costoiu), cât și de la șefia Consiliului rectorilor (Sorin Cîmpeanu).

În prezent, Legea educației prevede, la articolul 213, următoarele:

  • “(7) Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete.
Citește și:

 

 


2 comentarii
  1. Nu,nu PSD,PNL ci:oamenii în care ați avut încredere și le-ați dat puterea în mâini.Ca migrează unii de la alții.

  2. O greseala enorma, in plus organizarea universitatilor pe bisericute este foarte costisitoare si ineficienta !!! Am sa trimit (regret ca nu putem afisa o schema) ce inseamna Guvernanta Universitara !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like
Fragment din nota oficială transmisă astăzi, 8 martie 2022, de Ministerul Educației către universități cu privire la modul în care vor funcționa de mâine, 9 martie 2022 / Foto: edu.ro

BREAKING DOCUMENT Ministrul Educației: Universitățile pot continua cursurile online pentru “o perioadă optimă de tranziție”, cu obligativitatea recuperării activităților didactice până la sfârșitul semestrului al II-lea

Ministrul educației își nuanțează declarația și anunță că universitățile care nu pot să-și înceapă cursurile 100% fizic de mâine, 9 martie 2022, pot să organizeze în continuare orele online, dar…
Vezi articolul
angajatori caută să recruteze studenți

OFICIAL Lucrările de licență, disertație, abilitare sau examenele din sesiune se pot da și online pe perioada stării de urgență. Profesorii, obligați să dea rapoarte săptămânale superiorilor despre cursurile online

Lucrările de licență/diplomă sau disertație se pot da și online pe perioada stării de urgență pentru anul universitar 2019-2020, potrivit unui Ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial. Condiția pentru…
Vezi articolul