Vlad Alexandrescu: PSD și PNL au votat ca rectorii să nu fie limitați la un număr de mandate. Dacă legea va fi adoptată de Senat, rectorii vor putea candida toată cariera

3.602 vizualizări
locuri în cămine - Studenția online
Foto: Pexels.com
“Cu votul PSD (cu excepția Ecaterinei Andronescu) și al PNL, în ciuda împotrivirii USR”, Comisia de Învățământ din Senat condusă de Liviu Pop a votat un amendament la un proiect care modifică legea educației, prin care rectorii pot avea câte mandate își doresc în fruntea universităților, atrage atenția senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Amendamentul “elimină prevederea generală din Legea Educației prin care exercitarea funcției de rector într-o Universitate este limitată la două mandate complete”, precizează acesta.

Alexandrescu afirmă că “dacă legea va fi adoptată de Senat, cameră decizională, rectorii nu vor mai fi limitați în mandatele lor. Vor putea candida la câte un nou mandat pentru tot restul carierei lor”.

Amintim că Legea educației Miclea-Funeriu a limitat în 2011 la strict 2 numărul maxim de mandate pe care îl putea avea o persoană în fruntea unei universități. Remus Pricopie și Mihnea Costoiu au modificat însă în 2014 legea, pentru a le da posibilitatea rectorilor care se suspendă din mandatul de rector să candideze și pentru un al treilea mandat. Acum, dacă amendamentul va fi votat, nu ar mai trebui nici măcar să se suspende, pentru a putea candida din nou.

Textul integral al senatorului USR Vlad Alexandrescu:

Altă porcărie marca Liviu Pop.

Profitând de pretextul unei OUG (79/2020) care modifică Legea Educației Naționale privitoare la învățământul militar, Tit-Liviu Brăiloiu, un senator PSD din Comisia de Apărare care era co-raportoare împreună cu Comisia de Învățământ la legea de adoptare a acestei ordonanțe, a depus un amendament care elimină prevederea generală din Legea Educației prin care exercitarea funcției de rector într-o Universitate este limitată la două mandate complete.

Amendamentul a trecut în Comisia de Apărare cu 9 voturi pentru și un vot împotrivă.

Liviu Pop, care voise încă de la ședința Comisiei de Învățământ să depună acest amendament, dar nu găsise înțelegerea unor membri ai comisiei, a profitat de “serviciul” colegului său de partid și a cerut votul favorabil și în comisia de Învățământ, unde s-a reîntors propunerea.

Cu votul PSD (cu excepția Ecaterinei Andronescu) și al PNL, în ciuda împotrivirii USR, propunerea a fost adoptată. Menționez că, venind abia la Senat, amendamentul nu a trecut prin votul Camerei Deputaților, deci bicameralismul nu a fost respectat.

Dacă legea va fi adoptată de Senat, cameră decizională, rectorii nu vor mai fi limitați în mandatele lor. Vor putea candida la câte un nou mandat pentru tot restul carierei lor.

Informații de background

Amintim că este pentru a doua oară când Ecaterina Andronescu se plasează în favoarea limitării mandatelor de rector. Motivul: așa poate opri ascensiunea principalilor săi adversari, care au detronat-o atât de la conducerea Politehnicii (Mihnea Costoiu), cât și de la șefia Consiliului rectorilor (Sorin Cîmpeanu).

În prezent, Legea educației prevede, la articolul 213, următoarele:

  • “(7) Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete.
Citește și:

 

 


2 comments
  1. Nu,nu PSD,PNL ci:oamenii în care ați avut încredere și le-ați dat puterea în mâini.Ca migrează unii de la alții.

  2. O greseala enorma, in plus organizarea universitatilor pe bisericute este foarte costisitoare si ineficienta !!! Am sa trimit (regret ca nu putem afisa o schema) ce inseamna Guvernanta Universitara !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Burse de peste 2.000 de lei. Start la înscrieri la masterat didactic pentru domeniile: Educație fizică și sport, Fizică, Biologie, Chimie și Geografie la Universitatea de Vest din Timișoara (P)

La Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD), în colaborare cu Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie, Facultatea de Educație Fizică și Sport și Facultatea…
Vezi articolul

Cele șase vulnerabilități ale profesorilor universitari identificate de Mircea Miclea: „narcisism universitar, retorită, indiferentism, gloriolă, riscofobie și multifrenie” / „Pot să ducă la dereglări majore și la nivel instituțional și la nivel de individ”

Mircea Miclea, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească și fost ministru al Educației, a identificat șase vulnerabilități la care sunt expuși profesorii universitari în mediul academic, oferind exemple de unde…
Vezi articolul

Negocieri de fuziune între Universitatea Maritimă și Politehnica București, anunțate în presa din Constanța. UPB discută și cu Universitatea din Pitești, rectorul Costoiu confirmă discuții cu “multiple universități”. Ținta: o Universitate Națională de Științe și Tehnologie Politehnica 

Universitatea Maritimă din Constanța (UMC) poartă discuții pentru o posibilă fuziune cu Universitatea Politehnica din București (UPB), relatează mai multe publicații constănțene. UPB desfășoară negocieri similare cu cel puțin încă…
Vezi articolul
Marian Preda

INTERVIU Marian Preda, rectorul Universității din București: Doctoratele și mai ales abilitarea au consecințe în promovare și în salarii. Cum să-i întrebi pe oameni: vreți să hotărâți singuri cui dați doctoratele și abilitarea, fără să fiți verificați?

Universitatea din București va discuta “la toamnă, după ce ne terminăm urgențele, în Senat” propunerea Consiliului Rectorilor de a organiza un referendum pe tema eliminării Ministerului Educației din procedura de…
Vezi articolul