Vlad Alexandrescu: PSD și PNL au votat ca rectorii să nu fie limitați la un număr de mandate. Dacă legea va fi adoptată de Senat, rectorii vor putea candida toată cariera

3.540 de vizualizări
locuri în cămine
Locuri în cămine Foto: Pexels.com
“Cu votul PSD (cu excepția Ecaterinei Andronescu) și al PNL, în ciuda împotrivirii USR”, Comisia de Învățământ din Senat condusă de Liviu Pop a votat un amendament la un proiect care modifică legea educației, prin care rectorii pot avea câte mandate își doresc în fruntea universităților, atrage atenția senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Amendamentul “elimină prevederea generală din Legea Educației prin care exercitarea funcției de rector într-o Universitate este limitată la două mandate complete”, precizează acesta.

Alexandrescu afirmă că “dacă legea va fi adoptată de Senat, cameră decizională, rectorii nu vor mai fi limitați în mandatele lor. Vor putea candida la câte un nou mandat pentru tot restul carierei lor”.

Amintim că Legea educației Miclea-Funeriu a limitat în 2011 la strict 2 numărul maxim de mandate pe care îl putea avea o persoană în fruntea unei universități. Remus Pricopie și Mihnea Costoiu au modificat însă în 2014 legea, pentru a le da posibilitatea rectorilor care se suspendă din mandatul de rector să candideze și pentru un al treilea mandat. Acum, dacă amendamentul va fi votat, nu ar mai trebui nici măcar să se suspende, pentru a putea candida din nou.

Textul integral al senatorului USR Vlad Alexandrescu:

Altă porcărie marca Liviu Pop.

Profitând de pretextul unei OUG (79/2020) care modifică Legea Educației Naționale privitoare la învățământul militar, Tit-Liviu Brăiloiu, un senator PSD din Comisia de Apărare care era co-raportoare împreună cu Comisia de Învățământ la legea de adoptare a acestei ordonanțe, a depus un amendament care elimină prevederea generală din Legea Educației prin care exercitarea funcției de rector într-o Universitate este limitată la două mandate complete.

Amendamentul a trecut în Comisia de Apărare cu 9 voturi pentru și un vot împotrivă.

Liviu Pop, care voise încă de la ședința Comisiei de Învățământ să depună acest amendament, dar nu găsise înțelegerea unor membri ai comisiei, a profitat de “serviciul” colegului său de partid și a cerut votul favorabil și în comisia de Învățământ, unde s-a reîntors propunerea.

Cu votul PSD (cu excepția Ecaterinei Andronescu) și al PNL, în ciuda împotrivirii USR, propunerea a fost adoptată. Menționez că, venind abia la Senat, amendamentul nu a trecut prin votul Camerei Deputaților, deci bicameralismul nu a fost respectat.

Dacă legea va fi adoptată de Senat, cameră decizională, rectorii nu vor mai fi limitați în mandatele lor. Vor putea candida la câte un nou mandat pentru tot restul carierei lor.

Informații de background

Amintim că este pentru a doua oară când Ecaterina Andronescu se plasează în favoarea limitării mandatelor de rector. Motivul: așa poate opri ascensiunea principalilor săi adversari, care au detronat-o atât de la conducerea Politehnicii (Mihnea Costoiu), cât și de la șefia Consiliului rectorilor (Sorin Cîmpeanu).

În prezent, Legea educației prevede, la articolul 213, următoarele:

  • “(7) Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete.
Citește și:

 

 

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii
  1. Nu,nu PSD,PNL ci:oamenii în care ați avut încredere și le-ați dat puterea în mâini.Ca migrează unii de la alții.

  2. O greseala enorma, in plus organizarea universitatilor pe bisericute este foarte costisitoare si ineficienta !!! Am sa trimit (regret ca nu putem afisa o schema) ce inseamna Guvernanta Universitara !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liga Studenţilor Iaşi susţine că studenţii rămaşi în camine au fost mutaţi în camere de mai multe persoane, deşi unii se aflau în autoizolare, din ordinul conducerii Universităţii

Liga Studenților (LS IAȘI) susţine că există un “pericol epidemiologic iminent” la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unde, la solicitarea conducerii, studenții rămași în cămine ar fi fost mutați…
Vezi articolul

Oficial – Plagiatele nu contează pentru Ministerul Educației: Începe evaluarea școlilor doctorale, nimic despre furtul din lucrările de doctorat

Ministerul Educației anunță că demarează evaluarea școlilor doctorale. Ministerul a aprobat Metodologia de evaluare a studiilor universitare de doctorat și a sistemelor de criterii, standarde și indicatori de performanță utilizați…
Vezi articolul