Vremea în vacanța de toamnă a elevilor: rămâne mai caldă decât normalul perioadei, cu temperaturi de până la 26-27 de grade. Sunt așteptate ploi de la 1 noiembrie – prognoza Administrației Naționale de Meteorologie

1.951 de vizualizări
Foto: © Igor Bukhlin | Dreamstime.com
Vremea va rămâne caldă în următoarea săptămână, când preșcolarii, elevii și profesorii au o vacanță de o săptămână între primul modul recent încheiat și al doilea modul din anul școlar 2023-2024. Temperaturile pot ajunge și la 27 de grade în prima jumătate a săptămânii, valori mai mari decât normalul perioadei, iar de miercuri, 1 noiembrie, sunt prevăzute ploi în cea mai mare parte a țării, transmite Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru Edupedu.ro.

Primul modul de cursuri pentru elevi s-a încheiat vineri, 27 octombrie, conform structurii anului școlar 2023-2024. Modulul al doilea începe pe 5 noiembrie și durează 7 săptămâni. Până atunci, este o vacanță de o săptămână, inclusiv pentru preșcolari și elevii de liceu.

Elevii din școlile din București au început vacanța mai devreme cu o zi decât ceilalți. Vineri a fost sărbătorit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, fiind stabilită zi liberă pentru angajații școlilor din Capitală prin Contractul Colectiv de Muncă (CCM).

Potrivit prognozei meteorologice furnizate de Administrația Națională de Meteorologie la solicitarea Edupedu.ro, în țară „vremea va fi frumoasă și mult mai caldă decât în mod obișnuit pentru finalul lunii octombrie” în zilele de 27-31 octombrie. De miercuri, 1 noiembrie, sunt așteptate ploi și temperaturile se vor apropia în această zi de valorile caracteristice perioadei, conform sursei citate.

Iată prognoza pentru vacanța de toamnă 2023:

Duminică, 29 octombrie:

În țară, „vremea va fi predominant frumoasă, iar valorile termice diurne vor crește ușor față de ziua anterioară în jumătatea de nord a țării, astfel încât va fi cu mult mai cald decât în mod normal, cu precădere în sudul teritoriului. Cerul va fi mai mult senin, cu înnorări trecătoare și izolat posibil ploi de scurtă durată doar în regiunile nordice și nord-vestice. Vântul va sufla slab și moderat, cu excepția zonei montane înalte unde vor fi ușoare intensificări. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 și 26 de grade, izolat mai scăzute în Maramureș și nord-estul Transilvaniei, iar cele minime vor fi cuprinse între 4 și 15 grade, mai scăzute spre 0 grade în depresiuni. Dimineața și noaptea, cu totul izolat, se va forma ceață”, transmite administrația meteo.

În București, „vremea va fi frumoasă și mult mai caldă decât în mod obișnuit pentru finalul lunii octombrie. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 25…26 de grade, iar cea minimă de 8…11 grade”, conform ANM.

Luni, 30 octombrie:

În țară, „vremea va continua să fie deosebit de caldă pentru sfârșitul lunii octombrie. Cerul va fi mai mult senin în regiunile sudice și variabil în rest. Vântul va sufla slab și moderat, izolat cu intensificări în vest și pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 19 și 28 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 0 grade în depresiuni și 16 grade pe litoral și în dealurile vestice. Noaptea, pe alocuri mai ales în sud-estul teritoriului se va forma ceață”, se arată în informarea ANM.

În Capitală, „vremea va rămâne frumoasă și deosebit de caldă. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 25…26 de grade, iar cea minimă de 9…11 grade. Spre sfârșitul intervalului, îndeosebi în zona preorășenească vor fi condiții de ceață”, potrivit aceleiași surse.

Marți, 31 octombrie:

Administrația de meteorologie prezintă că, în țară „vremea deosebit de caldă se va menține. Cerul va fi variabil, dar în a doua parte a intervalului în regiunile vestice și nord-vestice vor fi înnorări mai accentuate și va ploua. Vântul va sufla slab și moderat, local cu intensificări temporare în vest, în est și în zona înaltă de munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 19 și 27 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 4 și 17 grade. Dimineața și noaptea, local se va semnala ceață”.

În ceea ce privește municipiul București, „vremea deosebit de caldă va persista. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări îndeosebi spre sfârșitul intervalului, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 24…25 de grade, iar cea minimă de 9…11 grade. Noaptea și dimineața, îndeosebi în zona preorășenească vor fi condiții de ceață”, mai transmite ANM.

Miercuri, 1 noiembrie:

„Valorile termice vor marca o scădere față de intervalul anterior, astfel încât se vor apropia de cele caracteristice perioadei în cea mai mare parte a țării. Cerul va prezenta înnorări și va ploua în toate regiunile, cu o probabilitate mai mare pe parcursul zilei. Vântul va avea local și temporar intensificări, cu viteze mai mari în sud, centru și est, dar mai ales pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 13  și 22 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 2 și 12 grade. Dimineața și noaptea, vor fi condiții de ceață”, conform sursei citate.

În Capitală, „valorile termice vor marca o scădere față de intervalul anterior, astfel încât se vor apropia de cele caracteristice perioadei. Cerul va prezenta înnorări și va ploua, cu o probabilitate mai mare pe parcursul zilei. Vântul va avea temporar intensificări. Temperatura maximă va fi de 17…18 grade, iar cea minimă de 6…8 grade”.

Joi, 2 noiembrie – duminică, 5 noiembrie (tendința vremii):

„Valorile termice vor mai crește ușor, astfel încât se vor situa peste normele climatologice specifice perioadei în cea mai mare parte a țării. Până în 3 noiembrie vor fi averse pe arii restrânse în regiunile nordice, apoi aria acestora se va extinde în tot teritoriul”, se arată în prognoză. În București, „valorile termice vor mai crește ușor, astfel încât se vor situa peste normele climatologice specifice perioadei. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în 4 și 5 noiembrie”, mai informează ANM.

Foto: © Igor Bukhlin | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Contractul colectiv de muncă la nivel învățământ, încheiat la nivelul ISMB, încalcă dispozițiile art. 105 din Legea nr. 367/2022, legea dialogului social, care precizează faptul că în sectorul BUGETAR negociere și încheierea contractului colectiv de muncă, pentru drepturi salariale se face în condițiile legii.
    Așadar „ziua liberă” negociată de sindicatele din învățământ cu IBMB, pentru personalul didactic din București, este NELEGALĂ, iar răspunzător de această nelegalitate este „ANGAJATORUL”, conform art. 105, alin. (5) din Legea nr. 367/2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dacă ne raportăm la Uniunea Europeană, puneți condiția ca profesorii să fie salarizați ca în Uniunea Europeană, spune Mircea Bertea, președintele Asociației Naționale a Colegilor și Liceelor Pedagogice din România

Mircea Bertea, președintele Asociației Naționale a Colegilor și Liceelor Pedagogice din România a spus în cadrul unei dezbateri în comisia de afaceri europene la Senat, organizată luni, că “educație fără…
Vezi articolul

Zeci de profesori și elevi protestează în fața Colegiului Național „Gheorghe Șincai” pentru a nu fi evacuați. Ministrul Educației și primarul Sectorului 4 au venit la fața locului și au dat asigurări că liceul nu va fi relocat în acest an școlar

Zeci de profesori și elevi protestează din nou, vineri, în fața Colegiului Național „Gheorghe Șincai” pentru a nu fi evacuați din clădire, așa cum dorește Primăria Sectorului 4, pentru a…
Vezi articolul