Zeci de elevi dintr-o comună din județul Alba au intrat deja în vacanța de vară / Ei vor putea merge cu părinții în transhumanță pentru „văratul” oilor la munte / Copiii din alte sate de oieri din Alba vor intra în vacanță pe 26 mai

2.307 vizualizări
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com
Zeci de preşcolari şi elevi dintr-o comună din Alba au intrat deja în vacanţa de vară, urmând ca în 26 mai să termine mai repede anul şcolar 2022-2023 copiii din alte sate de oieri din Munţii Sebeşului, potrivit Agerpres.ro.

De mulţi ani, elevii şi preşcolarii din cinci sate din Munţii Sebeşului, localităţi în care se practică un păstorit de pendulare periodică, intră în vacanţa de vară cu mult mai devreme decât în mod normal. Copiii din aceste localităţi beneficiază de o structură diferită a anului şcolar, aprobată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Alba, pentru a-şi putea însoţi, acolo unde este cazul, părinţii în transhumanţă pentru “văratul” oilor la munte.

Astfel, potrivit datelor transmise, luni, Agerpres, de către purtătorul de cuvânt al IŞJ Alba, Gabriela Gâlea, vineri, 12 mai, a fost ultima zi de curs pentru preşcolarii şi şcolarii din comuna Pianu, din Purcăreţi şi Strungari, aceştia urmând să înceapă viitorul an şcolar în data de 11 septembrie.

În 26 mai, vor intra în vacanţa de vară şi copiii din comuna Săsciori, localităţile Loman, Tonea şi Pleşi. Prima zi de şcoală din anul şcolar următor va fi pentru aceştia la finele lunii septembrie.

În total, potrivit Gabrielei Gâlea, 260 de preşcolari şi şcolari din Alba intră în vacanţa de vară mai repede de 16 iunie, conform sursei citate.

Pentru a recupera programa şcolară, copiii din cele două comune merg la şcoală şi sâmbăta în timpul anului şcolar.

Această structură a anului şcolar, cu o vacanţă de vară mai mare decât în mod normal, exista şi înainte de 1989, în perioada regimului comunist.

Familiile de păstori din aceste sate din Munţii Sebeşului urcă, în mai, cu animalele în zona fânaţelor, unde stau aproximativ o lună, iar de aici pleacă apoi cu turmele de oi, pentru o perioadă de trei luni, în păşunile alpine. Aici, fiecare sat îşi are propriile stâne, unde organizarea vieţii pastorale se face prin asociere pe criterii de rudenie, prietenie sau vecinătăţi.

Potrivit sursei citate, după 8 septembrie, coboară din nou în zona prealpină, la fânaţe, iar de aici, după alte câteva săptămâni, revin în sat. 

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


4 comments
  1. Trăiască educatoarele,,,profesoarele” de la învățământul preșcolar care în Romania sunt șefele profesorilor adevărați.

  2. Suntem in 2023 si scurtam scoala ca sa se duca copiii cu oile in transhumanta!!! Dumnezeule mare! Cica tara Europeana si avem garantat dreptul la educatie prin constitutie! Transhumanta bate scoala In Romania anului 2023!!! Si altii isi muta animalele pe pasuni alpine vara dar nu isi cara copiii dupa ei! Poti muta oaia si lasa copilul acasa, stiu, chiar SF!
    Si uite asa o sa avem transhumanta si in 3023!

  3. Elevii am înțeles au probleme,dar educatoarele lor,scuze marile profesoare de la învățământul preșcolar ,au concediu de odihna 90 de zile.Si sa nu incepeti că aveți treabă în școală,că nu ține.

    1. Stimata doamna Ana,
      Se presupune ca elevii nu au mers la cursuri sâmbătă singuri, de capul lor, și au pierdut vremea pe la școala, nu? Nu ar fi normal (și legal) ca profesorii sa își recupereze sâmbetele predate in timpul anului? (in privat, lucratul in weekend se plătește dublu apropo). Sau profesorul trebuie sa moara pe altarul jertfei patriotice, sub privirile multumite ale celor mai puțin inteligenți care comentează pe internet, convinși ca tuturor li se cuvine totul, mai puțin profesorilor…era o vorba când eram copil, foarte folosită de copii și adulți, astăzi probabil uitată: “dacă tăceai, filosof rămâneai”.

      PS: “Marile profesoare de la (as spune corect, din) învățământul preșcolar” au terminat o facultate. Desigur, pe internet, astăzi, sub anonimat, oricine poate spune orice despre oricine. Având in vedere exprimarea dumneavoastră, cu siguranța “marile profesoare” nu se vor simți jignite. Pana la urma, fiecare are limitele sale, fiecare cât poate. Dar ar fi frumos, ca sa nu spun și creștinește, sa nu împroșcam cu venin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Clasamentele universităților sunt afectate de probleme și „va trebui să ne gândim foarte serios în viitor ce facem” cu ele / „Legislația românească nu este gândită pentru universități world class” – rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, în prezentarea programului său pentru următorul mandat

„Lumea se schimbă și în zona rankingurilor și probabil va trebui să ne schimbăm și noi. Marile universități din America încep să le refuze. Harvard, Yale s-au retras din rankinguri…
Vezi articolul

Asztalos, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării, îl contrazice pe ministrul Cîmpeanu: Pentru rațiuni de sănătate publică, poate dispune închiderea școlilor și la particular

Pentru rațiuni de sănătate publică, ministrul Educației poate dispune închiderea școlilor și pentru instituțiile de învățământ particulare, așa cum a dispus pentru școlile și grădinițele de stat, a declarat pentru…
Vezi articolul

Promisiuni în programul de guvernare: Investiții în programe de after school – școala de la 8 la 17 – muzee și centre de știință, grădinițe și laboratoare, introduse în Planul Național de Redresare și Reziliență care va aloca 6% din bani pentru Educație

PNRR a fost rescris pentru domeniul Educație, potrivit noilor detalii apărute în programul de guvernare al guvernului Cîțu. Au fost introduse în planul de 34,4 miliarde de euro măsuri ca…
Vezi articolul

Proiectele de legi ale Educației, pe ordinea de zi a ședinței de azi a Guvernului / Se vor putea înscrie la concursul de admitere la liceu doar elevii care au luat măcar nota 5 la Evaluarea Națională. Doar mandatele actuale ale rectorilor se iau în calcul pentru o nouă candidatură, nu și cele încheiate deja

Proiectele legilor Educației au fost puse de către Secretariatul General al Guvernului pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 29 martie, potrivit agendei publicate. Cele două proiecte au trecut…
Vezi articolul