Zero legi în dreptul Ministerului Educației, în Planul Anual de Lucru al Guvernului aprobat miercuri, deși în planul legislativ era anunțat un proiect de lege bazat pe „România educată”, în iunie, iar ministrul Cîmpeanu susținea că lansează dezbaterea luna aceasta

1.826 de vizualizări
Foto: captura PALG/sgg.ro
Ministerul Educației nu a propus niciun proiect legislativ în Planul Anual de Lucru al Guvernului, document publicat sub formă de raport de implementare și realizare a priorităților propuse de instituțiile centrale de către Secretariatul General al Guvernului. Raportul în care apare „0” (zero) în dreptul Ministerului Educației la capitolul „Legi” a fost adoptat în ședința de Guvern de miercuri, potrivit site-ului instituției.

Planul Anual de Lucru al Guvernului (PALG) este un instrument de planificare a procesului de reglementare la nivelul administrației publice centrale, care cuprinde proiectele de documente de politici publice și proiectele de acte normative cu impact semnificativ asupra economiei, societății, mediului și bugetului general consolidat, pe care instituțiile administrației publice centrale cu rol de inițiator își propun să le înainteze, în cursul unui an calendaristic, spre aprobare Guvernului, pe baza priorităților din Programul de Guvernare, potrivit notei aprobate de Executiv.

Procesul de elaborare a PALG pentru anul curent s-a desfășurat în intervalul 10 ianuarie-18 februarie 2022.

Foto: captură PALG – documentul integral aici

Decizia ministerului de a nu include pe lista proiectelor de lege prioritare viitoarea lege a Educației contravine anunțurilor publice ale ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care a spus săptămâna trecută că „am promis că în luna martie vom începe dezbaterile pentru a avea în cel mai scurt timp posibil o lege a educației naționale și o lege a învățământului superior, care să fie conforme cu așteptările societății și cu transformările societății”.

Ba mai mult, pe 23 februarie Guvernul a aprobat prin memorandum Programul Legislativ al Guvernului pentru anul 2022. În acel document apărea un „proiect de Lege Pachet legislativ Educație” – cu termen pentru prezentarea în Executiv iunie 2022.

PALG a fost introdus la nivelul administrației publice centrale începând cu anul 2014 și face obiectul raportărilor periodice pe care Guvernul României le realizează în cadrul Programului Național de Reformă, în contextul implementării Recomandărilor Specifice de Țară.

Totodată, PALG a fost introdus ca parte a măsurilor de reformă a administrației publice centrale în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Procesul de pregătire și elaborare a PALG, precum și monitorizarea și raportarea asupra implementării sale sunt coordonate de Secretariatul General al Guvernului (SGG) prin Direcția Coordonare Politici și Priorități.

PALG „se bazează pe aplicația electronică dedicată PALG în care sunt introduse propunerile de acte normative de către instituțiile inițiatoare, sub forma unor fișe ce oferă informații relevante pentru justificarea și fundamentarea procesului de reglementare. Procesul de elaborare a PALG pentru anul curent s-a desfășurat în intervalul 10 ianuarie-18 februarie 2022, conform calendarului și etapelor comunicate anterior instituțiilor publice centrale. Acesta va putea fi actualizat la jumătatea anului prin introducerea de noi propuneri de acte normative.

Sorin Cîmpeanu a anunțat pe 8 iunie 2021 intenția de a realiza o nouă lege a educației. În cadrul Dezbaterii online “Reforma digitală a Educației”, organizată de Edupedu.ro, ministrul Educației a declarat: “Așteptăm concluziile proiectului România Educată, după care implementarea concluziilor – prin proiect de lege. Sperăm să ne încadrăm în acest an, după ce avem agreate concluziile România EducatăEu ca ministru îmi doresc o nouă lege a educației“.

Pe 14 iulie 2021 Proiectul România Educată, pe baza căruia este anunțată construcția unei noi legi a Educației, este aprobat prin Memorandum de Guvern, în prezența președintelui Klaus Iohannis. Memorandumul prevedea prezentarea în guvern a noului proiect de lege a Educației până pe 1 octombrie 2021.

Pe 10 septembrie 2021, în ziua în care ar fi trebuit să aibă loc, potrivit Memorandumului asumat, prezentarea în Guvern a unei hotărâri pentru stabilirea „planului de acțiune cu termene și responsabilități”, de aplicare a Proiectului România Educată, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că noua lege a Educației, bazată pe proiectul prezidențial „România Educată”, va fi adoptată de Guvern până pe 31 decembrie 2021, iar până pe 31 mai 2022 vor fi consultări. Acum a anunțat că vor începe consultările în martie, dar termenul de prezentare în Guvern este iunie, iar în PALG nu apare deloc.


3 comments
  1. Vorba Campeanului, exista argumente pro si contra:

    Pro
    – Romania Educata este o mare prostie, cu (foarte) mici exceptii
    – Campeanu nu este in stare sa faca vreo reforma, probabil va face mai mult rau si haos

    Contra
    – de cand fikusul lenesch a ajuns la putere nu s-a facut vreo reforma in educatie; e o vorba in administratia romaneasca “mai bine incet, putin si prost decat nimic”

  2. Mai bine așa, Doamne ferește de “reformele” prostului harnic! Dacă se apucă de ‘lucru”, va face o “reformă în Educație” de nu va mai rămâne piatră peste piatră!

  3. Sunt prea incompetenti, de aia!
    Nu stiu decat sa modifice structura anului scolar…. I-auzi, trimestre:):)
    Invatamantul fizic a ajuns un dezastru, o mascarada, o batjocura a elevilor, o realitate paralela; elevi de 5 forteaza profesorul sa le dea 10…. Si nu avem nevoie de legi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Foto: © Kantver - Dreamstime.com

Geoparcul Ţara Haţegului, spațiu de inspirație pentru pedagogiile inovative. Sunt pilotate 5 poveşti cu suport digital multisenzorial / Geoparcul este administrat de Universitatea din București

Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, administrat de Universitatea din Bucureşti, este spaţiu de inspiraţie şi de pilotare a unui proiect educaţional ce vizează pedagogiile inovative, transmite Agerpres. În cadrul proiectului…
Vezi articolul

Scriitoarea Ioana Pârvulescu: Literatura îi modelează pe copii, le formează calitățile de mici, le deschide gustul pentru lume / Pe lângă literatura universală, importante sunt și cărțile de literatură română, ca să te ancoreze în spațiu, să nu fii ca o frunză în vânt

Literatura îi modelează pe copii, îi așază pe făgașul vieții și le formează calitățile de mici, spune scriitoarea Ioana Pârvulescu într-o intervenție la Radio România Cultural (RRC). Să citească „îi…
Vezi articolul

Directorii școlilor și inspectoratele școlare verifică dacă se aplică planurile remediale la clasele terminale, spune ministrul Educației: Dacă există sesizări cu privire la nerespectarea planurilor, atunci sigur că și noi putem să verificăm

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat la TVR Info că directorii unităților de învățământ și inspectoratele școlare verifică sunt puse în aplicare planurile remediale la clasele terminale: „În primul rând,…
Vezi articolul