700 de copii refugiați din Ucraina s-au înscris ca elevi la grădinițele, școlile și liceele din Republica Moldova, a anunțat ministrul Educației din Republica Moldova, Anatolie Topală. Care sunt măsurile pentru copiii și studenții ucraineni refugiați în Moldova

253 de vizualizări
Anatolie Topala / Foto: Guvernul Republicii Moldova/Facebook.com
Anatolie Topala / Foto: Guvernul Republicii Moldova/Facebook.com
Peste 48.000 de copii ucraineni și de alte naționalități au trecut granița pe teritoriul Republicii Moldova, în cele 20 de zile de când Rusia a declanșat război în Ucraina, a anunțat ministrul Educației și Cercetării din Republica Moldova. Copiii care doresc să se înscrie la școlile din Republica Moldova pot avea statut de elev sau audient, iar studenții se pot înscrie la facultăți de pe teritoriul țării și în lipsa foii matricole, a explicat ministrul Anatolie Topală, într-o conferință de presă.
  • Aproape 700 de cereri pentru școlarizare temporară au fost depuse până acum de părinți sau reprezentați legali ai elevilor.
  • Universitățile și școlile au oferit 3000 de locuri de cazare pentru refugiații din Ucraina
  • Condițiile de înscriere și acees la educație pebtru copii refugiați sunt similare cu cele anunțate și de autoritățile din România.

Până în prezent, 75 de copii au fost înscriși la grădinițe și creșe, iar 631 la clasele I-XII, în unitățile de învățământ din Republica Moldova. Concret, 307 cereri au fost depuse pentru înscrierea în clasele I-IV, 302 cereri pentru clasele V-IX, și 22 de cereri de înscriere pentru elevi în clasele X- XII. Majoritatea elevilor au ales pentru învățământ cu predare în limba rusă, în 554 de cazuri, 40 au ales predare în limba ucraineană și doar 37 de copii vor urma o școală cu predare în limba română, 927 la număr.

Alte 261 de instituții de învățământ secundar sunt cu predare în limba rusă, inclusiv mixte română-rusă, potrivit ministrului Educației și Cercetării din Republica Moldova, Anatolie Topală.

Dintre acestea, în 37 de instituții se predă obligatoriu limba ucraineană, istoria și cultura poporului ucrainean.

În Republica Moldova se află acum peste 100.000 de cetățeni ucraineni și de alte naționalități, dintre care 48.000 sunt copii, arată datele oficiale.  

“Este crucial ca elevii care vin pe teritoriul Republicii Moldova să aibă o certitudine că în viața lor, războiul e doar o perioadă scurtă. Educația e un drept al copiilor refugiați dar e și un mod de a-i scoate pe copii din cotidianul războiului și suferință,” subliniază ministrul educației, Anatolie Topală.

Copiii care cer azil pe teritoriul țării se pot înscrie ca elevi

Cei care decid să rămână în Republica Moldova și au făcut cerere pentru azil beneficiază de școlarizare în calitate de elev, în urma recunoașterii și echivalării perioadei de studii, conform procedurilor, cu statut de audient până la finalizarea procedurii de echivalare, a explicat ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.

Toți vor avea posibilitatea să frecventeze școala în calitate de audient, ceea ce înseamnă că pot participa la activități educaționale fără obligativitate, dar vor fi înregistrați într-un registru provizoriu. Participarea la activități extrașcolare în cadrul instituțiilor și a cercurilor, centrelor de creație, în școli de arte, școli de sport, nu este condiționată de calitatea de audient sau elev. “E un mod mai simplu de a participa la activități”, a subliniat Anatolie Topală.  

Tinerii se pot înscrie în activități non – formale în centrele dedicate adolescenților, sau pot primi asistență psihologică și consiliere chiar prin psihologul școlii.

“Încadrarea în școală se face printr-o cerere depusă de părinte sau reprezentantul legal al copilului la organul local de specialitate în domeniul învățământului, sau la administrația publică locală sau la institutia de învațământ, în funcție de localizarea temporară. 

Cererile depuse vor fi gestionate de către organele locale de învățământ care vor încadra copii în funcție de disponibilitatea de locuri în rețeaua instituțiilor de învățământ din raion și a limbii de instruire solicitate. 

Copii preșcolari refugiați din Ucraina nu trebuie să meargă obligatoriu la grădiniță. Înscrierea se face în limita locurilor și resurselor bugetare ale instituției, iar prioritate au solicitările în cazul părinților angajați în câmpul muncii, explică ministrul educației din Republica Moldova.

Dosarul pentru inițierea procedurilor de recunoaștere și echivalare a perioadelor de studii efectuate în Ucraina va putea fi examinat în lipsa foii matricole sau certificatului despre situația școlară. Dacă nu se poate stabili situația școlară, instituția de învățământ va institui mecanisme de evaluare.

Termenul de examinarea dosarului va fi extins derogare de la prevederi 90 de zile de la depunerea dosarelor.

Înscrierea studenților din Ucraina la Universități din Republica Moldova

Studenții refugiați din Ucraina se pot înscrie gratuit în anul universitar 2021-2022, în limita locurilor aprobate pentru anul curent la studii în Republica Moldova, chiar dacă nu dețin documentele care să ateste situația lor.

Studenții refugiați din Ucraina cetățenii din alte state veniți din învățământul superior din Ucraina se pot înscrie și în baza unei taxe de studii în limitele stabilite de fiecare instituție de învățământ Ministerul Educației și Cercetării, a adăugat ministrul Anatolie Topală.

Citește și:
Numărul studenților refugiați din Ucraina, în România, s-a dublat în ultimele 4 zile, ajungând la 10.000 – anunță ministrul Educației la reuniunea miniștrilor învățământului superior și cercetării din UE, de la Marsilia
Burse de până la 590 Euro pe lună pentru profesorii din Ucraina care vor să lucreze în universitățile românești, anunțate de ministrul Educației / Și studenții refugiați vor putea primi burse, la fel ca cei români
Capacitatea maximă de școlarizare pentru programele universitare poate fi depășită cu maximum 20% pentru a înmatricula studenți refugiați din Ucraina – Sorin Cîmpeanu
VIDEO Sorin Cîmpeanu, conferință de presă: Elevii cu afecțiuni cronice, boli respiratorii, cardiovasculare, obezitate severă vor putea învăța hibrid până la finalul semestrului
Model de cerere pentru părinții din Ucraina care vor să-și înscrie copiii la școlile și grădinițele din România. Cererea poate fi depusă / trimisă la inspectoratul școlar
EXCLUSIV Multe școli de stat încă nu știu să înscrie copii refugiați din Ucraina / Sorin Ion, Ministerul Educației: Părinții pot merge la cea mai apropiată unitate de învățământ cu o cerere. Urmează să fie aprobată și trimisă școlilor o procedură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii de gimnaziu și liceu se pot înscrie la concursul FAN-Chimie, până pe 21 noiembrie / Să vină la chimie, pentru că sunt foarte multe oportunități. Sunt foarte multe companii care caută chimiști, apoi să faci cercetare este o activitate extrem de frumoasă – Marius Matache, cercetător și organizator al competiției

Elevii claselor a VII-a și a VIII-a, cât și cei de liceu, din Sectorul 3 al Capitalei, se pot înscrie la concursul FAN-Chimie până pe 21 noiembrie 2021. Organizată de…
Vezi articolul

Olimpiada județeană de limba română 2024 – subiecte și bareme. Textele suport, alese din autori contemporani, printre care Ioana Pârvulescu, Lavinia Braniște, Veronica Niculescu, Mircea Cărtărescu / Rezultatele inițiale au fost publicate de mai multe centre de concurs

Elevii de gimnaziu și liceu au susținut sâmbătă în prima parte a zilei etapa județeană a Olimpiadei de Limba și literatura română (OLLR), potrivit calendarului competițiilor școlare 2024 și informațiilor…
Vezi articolul