Capacitatea maximă de școlarizare pentru programele universitare poate fi depășită cu maximum 20% pentru a înmatricula studenți refugiați din Ucraina – Sorin Cîmpeanu

371 de vizualizări
Foto: Nikolay Georgiev de la Pixabay
Capacitatea maximă de școlarizare pentru programele de studii universitare va putea fi depășită cum maximum 20% pentru a putea fi înmatriculați studenți refugiați din Ucraina, a declarat joi ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a spus că și la nivelul învățământului preuniversitar măsurile prevăzute pentru creșterea numărului maxim de elevi în clasă, pentru a integra copii din Ucraina, conform unei recente ordonanțe de urgență, detaliile urmează să fie detaliate printr-un ordin de ministru privind constituirea unor comisii de coordonare.

Ministrul Sorin Cîmpeanu – declarații făcute joi:

  • “Am reglementat la nivelul Ordonanței de urgență și reglarea capacității de școlarizare, prin excepție, pentru că ARACIS acordă o capacitate maximă de școlarizare pentru fiecare program de studiu. Această capacitate maximă va putea fi depășită cu maximum 20%, pentru a avea posibilitate înmatriculării acelor studenți refugiați din Ucraina, fie că vorbim de cetățenii ucraineni sau de cetățeni unor state terțe, care au studiat până acum în Ucraina.”
  • “În învățământul preuniversitar, am creat posibilitatea depășirii numărului maxim de elevi în clasă, știut fiind că acest număr este reglementat prin lege, a fost aplicat începând din acest an pe plafoane diferențiate pentru învățământul liceal, gimnazial și primar. Deci, pentru a primit copiii din Ucraina, acest număr maxim va putea fi depășit, este un lucru pe care l-am reglementat prin ordonanța de urgență.”
  • “Într-o primă fază, am trimis tuturor școlilor românești că pot să înmatriculeze acești elevi cu statul de audient, acest statut există deja în regulamentul de organizare a școlilor, și se face pe baza unor cataloage provizorii. Acest lucru l-am clarificat prin ordinul de ministru la care lucrăm acum, acela prin care se constituie comisiile de coordonare a activității.”

O recentă ordonanță de urgență, despre care Edupedu.ro a scris detaliat miercuri, menționează statutul de audienți în unitățile de învățământ românești, statut acordat copiilor de grădiniță și elevilor din Ucraina. Ei vor fi trecuți în cataloage provizorii, iar calitatea de elev va putea fi dobândită după recunoașterea sau echivalarea studiilor.

Edupedu.ro a scris, săptămâna trecută, despre creșterea numărului maxim de elevi într-o clasă, dacă cei înscriși peste limită sunt ucraineni.

Tot săptămâna trecută, ministrul Educației a anunțat că tinerii din Ucraina se pot înscrie la facultățile din România în orice moment, chiar dacă nu au diplome și acte de studii, un ordin în acest sens fiind publicat în Monitorul Oficial.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca le cere studenților din Regie să trimită la minister dovezile că Universitatea Politehnica mușamalizează cauzele incendiilor și situația precară a rețelei electrice din cămine

Ligia Deca, ministra Educației, le cere studenților cazați în campusul Regie să trimită la minister dovezile că Universitatea Politehnica din București (UPB) mușamalizează cauzele incendiilor și situația precară a rețelei…
Vezi articolul

BREAKING Inspectoratele școlare județene vor fi desființate și transformate în deconcentrate ale Ministerului Educației, anunță Ministrul Cîmpeanu, pentru noua Lege a Educației / Inspecțiile sistemice trec la o nouă instituție

Inspectoratele școlare județene se transformă în direcții județene de învățământ preuniversitar ca servicii publice deconcentrate aflate în subordinea Ministerului Educației, anunță ministrul Sorin Cîmpeanu. Acesta face declarații de presă în…
Vezi articolul

O nouă formă de presiune pe angajații din școli, aflați în a doua săptămână de grevă generală: mesaje de ultimatum primite de directorii școlilor, prin inspectorate, să facă estimări până azi la 16:30 despre salariile angajaților în luna mai – surse

Directorii de școli din mai multe județe au primit un ultimatum de la inspectoratele școlare, conform surselor Edupedu.ro. Inspectoratele au cerut să fie trimise la județ, de către fiecare școală,…
Vezi articolul