A fost deviată traiectoria asteroidului lovit de NASA cu un aparat spațial pe 27 septembrie, confirmă cercetătorii

215 vizualizări
Foto: Agenția Spațială Europeană (ESA)
O navă a NASA a reuşit să devieze cu succes de la traiectoria sa un asteroid, după ce a trimis o navă pe suprafaţa acestuia la sfârşitul lunii septembrie, confirmă cercetătorii, după cum relatează Agerpres.

Operațiunea a fost efectuată în cursul unei misiuni de testare fără precedent care va permite omenirii să înveţe cum să se protejeze de o posibilă ameninţare, potrivit anunțului de marţi al agenţiei spaţiale americane.

Nava misiunii Dart a percutat ţinta, asteroidul Dimorphos, care este satelitul unui asteroid mai mare numit Didymos. Dispozitivul NASA a reuşit astfel să-l deplaseze, reducându-i orbita cu 32 de minute, a declarat directorul agenţiei spaţiale, Bill Nelson, în cadrul unei conferinţe de presă, mai scrie Agerpres. Altfel spus, potrivit Biziday.ro, traiectoria a fost deviată cu 4%.

Este “un moment decisiv pentru apărarea planetei şi un moment decisiv pentru umanitate”, a subliniat el. Ar fi fost deja “considerat ca un succes imens” dacă (nava) ar fi redus orbita doar cu aproximativ 10 minute. Dar de fapt a redus-o cu 32 de minute”, a adăugat Bill Nelson. Cu această misiune, “NASA a dovedit că putem apăra planeta”, a spus el.

  • Dimorphos, situat la aproximativ 11 milioane de kilometri de Pământ în momentul impactului, pe 27 septembrie, are un diametru de aproximativ 160 de metri şi nu prezintă niciun pericol pentru planeta noastră.

Amintim că, potrivit unor anunțuri făcute de Agenția Spațială Română (ROSA) acum câteva săptămâni, țara noastră este implicată în această misiune. EduPedu.ro scria pe 23 septembrie că sistemul de ghidare și navigație care face posibilă ajungerea la asteroid, după impact, este o producție 100% românească, potrivit sursei citate, iar interpretarea datelor se face pe baza unor algoritmi proiectați în România.

Citește și:
VIDEO Impact reușit al unui vehicul NASA cu un asteroid, într-o misiune de deviere a traiectoriei
Premieră: Misiunea de deviere a unui asteroid, condusă tehnic de Agenția Spațială Română, din 26 septembrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, despre reprezentarea în rankingul Shanghai: Dacă universitățile din Cluj, București, Iași reușesc o formulă de colaborare strânsă cu universitățile de medicină, toate intră în top 1000, unele dintre ele chiar în top 500

“Dacă Universitatea din Cluj, Universitatea din București, Universitatea Cuza reușesc o formulă de colaborare strânsă cu universitățile de medicină din aceste orașe, toate cele trei universități intră în top 1000…
Vezi articolul

Cine este Bogdan Ivan, propus de PSD pentru postul de ministru al Cercetării și Digitalizării: unul dintre cei mai tineri parlamentari, cu doctorat luat sub coordonarea lui Vasile Dîncu / Marcel Ciolacu: E cel mai tânăr om din echipă

PSD îl propune pentru postul de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) pe Bogdan-Gruia Ivan, potrivit listei de miniștri nominalizați de partidul premierului Marcel Ciolacu, publicată marți seara de…
Vezi articolul

File din jurnalul de teren al unui cercetător – Adriana Maria Constantinescu, geolog marin la GeoEcoMar: Suntem de ieri la Jurilovca, e deja a doua zi de muncă și a venit vara peste tot. E numai bine de mers la măsurători. Azi suntem pe lacul Razelm

Acest material prezintă câteva file din jurnalul de teren pe care l-a ținut cercetătoarea Adriana Maria Constantinescu în timpul celor trei campanii la care a participat în lunile iunie, iulie…
Vezi articolul