Academia Suedeză apără decizia de a-i acorda Nobelul pentru Literatură pe 2019 lui Peter Handke

316 vizualizări
Foto: Facebook/ Peter Handke
Academia Suedeză şi-a apărat decizia de a acorda premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2019 lui Peter Handke, afirmând că scriitorul austriac a făcut comentarii provocatoare, dar nu a susţinut vărsarea de sânge, potrivit Reuters, preluat de Agerpres. “Academia… nu a descoperit nimic în scrierile sale care să constituie un atac asupra societăţii civile sau asupra respectului pentru egalitatea tuturor cetăţenilor”, a scris secretarul general al Academiei.

Într-un articol publicat joi în cotidianul suedez Dagens Nyheter, Mats Malm, secretarul general al Academiei Sudeze, a scris că Peter Handke a făcut “comentarii provocatoare, nepotrivite şi neclare pe subiecte politice”, dar nu a glorificat vărsarea de sânge şi a condamnat masacrul de la Srebrenica.

“Academia… nu a descoperit nimic în scrierile sale care să constituie un atac asupra societăţii civile sau asupra respectului pentru egalitatea tuturor cetăţenilor”, a scris Malm, potrivit agenției de presă.

Academia a citat un articol din 2006 publicat în ziarul german Suddeutsche Zeitung în care Handke a spus că masacrul de la Srebrenica este cea mai gravă crimă împotriva umanităţii din Europa de după al Doilea Război Mondial.

Amintim că Academia Suedeză a anunțat în urmă cu o săptămână câștigătorii Premiilor Nobel pentru Literatură 2018 și 2019: Olga Tokarczuk și Peter Handke.

Decernarea premiului scriitorului și dramaturgului austriac Peter Handke a generat revoltă în Albania, Bosnia și Kosovo și a atras critici inclusiv din partea supravieţuitorilor masacrului de la Srebrenica, din 1995, care au cerut Academiei să revoce premiul în valoare de 9 milioane coroane suedeze (930.000 dolari).

“Un admirator al lui Miloşevici, dublat de un negaţionist, primeşte Premiul Nobel pentru Literatură”, a titrat atunci cotidianul Koha Ditore din Kosovo. În 2006, Handke a stârnit vii controverse pentru declarațiile sale în favoarea Serbiei, ca urmare a războaielor care au însângerat fosta Iugoslavie. El a asistat la funeraliile fostului preşedinte sârb Slobodan Miloşevici, condamnat pentru crime de război contra umanităţii şi genocidului, şi care a murit în închisoare, scrie News.ro.

Handke şi-a exprimat totodată sprijinul pentru liderii sârbi bosniaci Radovan Karadzic şi Ratko Mladic, condamnaţi pentru genocid, consideraţi responsabili pentru uciderea a peste 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani din enclava Srebrenica aflată sub protecţia ONU.

Academia a fost forţată să amâne acordarea premiului pentru literatură pe anul 2018 după declanşarea unui scandal în urma căruia soţul uneia dintre membrele prestigiosului for a fost condamnat pentru viol, scrie Agerpres.

Premierul albanez Edi Rama a acuzat Academia de “scăderea valorii premiului” prin decernarea acestuia lui Handke şi “lansarea într-un alt scandal care îi va întina reputaţia decenii de acum încolo”.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenții SNSPA învață în format online până la finalul semestrului II, adică până în 3 iunie, a decis Senatul Universității / Examenele se vor susține cu prezență fizică, iar SNSPA va veni în sprijinul studenților pentru a găsi soluții pentru cazarea acestora

Senatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a adoptat, în ședința din 18 martie 2022, hotărârea privind modalitatea de desfășurare a cursurilor în semestrul al doilea, până la…
Vezi articolul

SUA: Guvernatorul statului Florida vrea să interzică predarea subiectelor legate de orientarea sexuală sau identitatea de gen la toate nivelurile şcolare, ceea ce ar însemna extinderea unei legi controversate care acum se aplică doar pentru învăţământul primar

Guvernatorul republican al statului american Florida, Ron DeSantis, vrea să interzică predarea subiectelor legate de orientarea sexuală sau identitatea de gen la toate nivelurile şcolare, ceea ce ar însemna extinderea…
Vezi articolul

Doar 6% din 35.400 de părinți, care au răspuns unui sondaj, vor ca școala să înceapă online, restul – cu prezență fizică / Peste trei sferturi spun că părinții ar trebui să decidă, nu autoritățile, dacă propriul copil va merge fizic la școală sau va urma cursurile online

Peste 88% dintre părinţii participanți la un sondaj online, făcut de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, consideră că pe data de 13 septembrie cursurile pot începe cu prezenţă fizică.…
Vezi articolul

Chestionar online de orientare în carieră pentru elevii de clasa a VIII-a din Ilfov, anunțat de inspectorat. Datele vor fi interpretate și culese cu ajutorul studenților de la Universitatea București

În perioada februarie-martie elevii de clasa a VIII-a din județul Ilfov vor completa un chestionar privind orientarea școlară și profesională, potrivit unei note a Inspectoratului școlar Ilfov. Chestionarul se va…
Vezi articolul