Admitere liceu 2022. Locul de muncă al părinților și ocupația lor, cerute de două colegii din Târgu Jiu. Director: Părinții pot să refuze în momentul în care completează respectiva fișa

7.286 de vizualizări
Foto: © Psisaa | Dreamstime.com
Locul de muncă al părinților și ocupația acestora sunt cerute de două colegii din Târgu Jiu, pentru înscrierea elevilor la clasa a IX-a, după cum au sesizat unii părinți pe adresa redactie@edupedu.ro. Este vorba despre Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” și Colegiul Național „Spiru Haret”. Directorul adjunct al Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, Valentin Olaru, a declarat pentru Edupedu.ro că părinții pot să refuze, deoarece „nu este obligatoriu”.
UPDATE: Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” a eliminat rubrica referitoare la locul de muncă al părinților, potrivit fișei publicate pe site-ul instituției de învățământ.
Foto: Captură – Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu
  • Amintim că Edupedu.ro a scris anul trecut că locul de muncă, ocupația sau profesia părinților nu vor mai fi cerute de profesorii diriginți și de învățători și nici nu vor mai fi trecute în catalogul clasei, potrivit unei informări trimise de Ministerul Educației: „Începând cu anul școlar 2021-2022, profesorii diriginți și învățătorii nu vor solicita, colecta și prelucra informații cu privire la locul de muncă, ocupația sau profesia părinților / reprezentanților legali ai elevilor”.
  • Potrivit calendarului oficial, depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați se face în perioada 15-20 iulie.

„Informația respectivă este o problemă de interes intern. De la secretariat avem nevoie să știm, în principiu, să facem de la început o statistică cu cei care vor avea nevoie de burse, situații de genul acesta. Nu avem un alt interes. Eu știu că nu se mai completează în momentul de față cataloagele cu datele personale ale părinților, cu funcția, locul de muncă, dar pe noi, intern, ne interesează să știm și avem grijă să nu piardă copiii burse. (…) Nu mai completăm în cataloage, deci nu mai există situația aceasta. De asta, avem grijă și am respectat problema aceasta (…)”, a spus directorul colegiului amintit anterior.

Directorul a precizat că datele respective sunt folosite pentru evidența secretariatului: „Pentru secretariat este necesar să avem o evidență, pentru că, de multe ori, copiii nu spun, să știți, dacă au o situație… Am avut situații de copii despre care am aflat, după ce au terminat liceul, că ei de fapt ar fi putut să ia bursă sau că se aflau într-o situație problematică, din punct de vedere financiar”.

Acesta a spus că „pe noi ne interesează mai degrabă copiii cu probleme în familie”: „Este în folosul copilului, nu că avem vreun interes de altă natură să știm. Pe noi ne interesează mai degrabă copiii cu probleme în familie, cu probleme economice. Chiar am avut asemenea situații, să știți. Am aflat târziu că părinții erau divorțați, erau plecați în străinătate, sau tot felul de situații de genul acesta. Ei nu spun, se feresc să spună. Apar tot felul de probleme de genul acesta”.

Foto: Captură – Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu

Profesorul a menționat că părinții nu sunt obligați să completeze acele câmpuri referitoare la locul de muncă: „Nu este obligatoriu, este o chestie pe care ei pot să o refuze în momentul în care completează respectiva fișa. Pot să refuze, dar pentru noi e un lucru util să avem aceste date, pentru că, după aceea, noi îi sortăm, facem o statistică și ne vom ocupa punctual de acei copii care sunt cu probleme”.

Directorul adjunct al Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu a revenit cu un telefon și a spus că informarea Ministerului Educației o interpretează astfel: „Eu o interpretez ca legat strict de completarea catalogului. Eu cred că, la nivelul serviciului de secretariat, asta ar fi ok. Nu o văd ca fiind un lucru rău să știm acele informații”.

Valentin Olaru a anunțat că a fost luată decizia ca să fie scoase din fișa de admitere datele despre profesia părinților: „Noi am luat deja decizia de a scoate acea parte. Intenția noastră a fost una bună (…). Eu cred că e normal ca o școală să știe totuși situația copiilor. (…) Dacă am avut nevoie de aceste informații, am avut un scop bun, nu altceva, dar am luat deja decizia să scoatem acea chestiune despre încadrarea părinților din acea fișă”.

Edupedu.ro a încercat să contacteze și Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu, dar nu a răspuns nimeni la telefon. În plină perioadă de înscriere la liceu, numărul de telefon nu funcționează și nu este trecut alt contact.

Foto: Captură – Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu

Pentru dosarul înscrierii la clasa a IX-a în anul școlar 2022-2023, Colegiul „Spiru Haret” din Târgu Jiu a publicat pe site-ul propriu lista cu documentele necesare, printre care și Fișa cu datele personale ale elevului, unde sunt cerute datele referitoare la ocupația părinților.

Foto: Captură – Colegiul „Spiru Haret” din Târgu Jiu
Foto: Captură – Colegiul „Spiru Haret” din Târgu Jiu

„Colectarea / prelucrarea datelor este necesară pentru realizarea scopului determinat, explicit şi legitim prin care M.E., în vederea îndeplinirii obligaţiei legale ce îi revine în calitate de operator, a investit ierarhic unităţile din subordine, astfel încât să se realizeze/actualizeze baza de date pentru prelucrările ulterioare, în vederea întocmirii actelor şi documentelor şcolare şi în cadrul examenelor naţionale”, apare în nota de subsol a fișei.

Calendarul pentru doua etapă de admitere în învățământul liceal pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022-2023 poate fi consultat aici.

Foto: © Psisaa | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
DOCUMENT Locul de muncă, ocupația sau profesia părinților nu vor mai fi cerute de profesorii diriginți și de învățători și nici nu vor mai fi trecute în catalogul clasei, anunță Ministerul Educației
Admitere 2022. Părinții reclamă că sunt puși pe drumuri după acte la înscrierea la liceu / Unele licee cer documente inexistente în regulamentele de înscriere, cum ar fi „adeverința pentru bilingv” sau copii legalizate după acte
Elevii cu medii egale de admitere la liceu 2022 pot face schimb de locuri / Documente necesare și calendar

3 comments
  1. Deseori este o pierdere pentru colectivul unei clase de elevi, faptul ca dirigintii nu pot conta ca in clasa pot exista parinti ce pot ajuta la organizarea unor activitati deosebit de instructive.
    Una e sa tot sondezi public la ședințele cu parintii, alta este sa faci un plan de activitati si sa soliciți discret parintii care pot ajuta la organizare.
    De exemplu medicul sa vorbeasca elevilor despre igiena, astronomul sa le arate la Observator constelatiile si sa le vorbească despre Univers, actorul sa le obtina locuri la o premiera cu subiect pentru adolescenți, proful universitar sa ii invite pe elevi la ziua portilor deschise la facultățile din institutia in care preda, etc
    Dar fireare individ(inclusiv din Ministerul Educatiei) interpreteaza a cunoaste profesia si locul de munca al părinților elevilor conform cu modul in care al folosi el insusi aceste infornatii. Unii pur si simplu vad in profesorii diriginți urâtul din ei înșiși,cei cu putere de decizie.

  2. O situație ciudată anul acesta se regăsește la înscrierea elevilor în învățământul seral. Mai precis, mulți elevi care au terminat trei ani de Școală Profesională ar dori să continue cursurile la liceu, foarte multi dintre ei preferând clase de seral sau frecvență redusă pentru că unii au deja un loc de muncă. Doar că în multe județe nu s-au mai alocat clase de a XI-a seral sau frecvență redusă, acești elevi fiind practic privați de dreptul de a-și continua studiile. Iar unii dintre ei sunt condiționați la locul de muncă de absolvirea liceului. Ar trebui să li se acorde și absolvenților de Școală Profesională aceleași șanse la educație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTA Ultima medie la Admitere 2018 pentru liceele din toată ţara, pe fiecare specializare, publicată de ministerul Educaţiei. Părinţii cer publicarea tuturor rezultatelor din 2018

Ultima medie de intrare la fiecare specializare, pe judeţe şi şcoli a fost publicată pe site-ul oficial, după ce toate rezultatele de la Admiterea în Liceu 2018 fuseseră şterse la…
Vezi articolul

LISTĂ – ISMB a publicat lista cu locurile rămase libere la liceele din București, după înscrieri/ “Unii nu și-au dus dosarele, au plecat pe afară, la școli private”, spune inspectorul general școlar Vlad Drînceanu

Inspectoratul școlar general al Municipiului București (ISMB) a publicat lista cu locurile rămase libere după ce părinții au depus dosarele de înscrieri. Au rămas locuri la licee unde s-a intrat…
Vezi articolul

Elevii care au obținut locul I la olimpiadele naționale sau au luat premii la competițiile internaționale se vor putea înscrie la liceu, fără susținerea Evaluării Naționale, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență

Absolvenții clasei a VIII- a pot fi înscriși în clasa a IX-a, fără susținerea evaluării naționale, și peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune/clasă, dacă au obținut locul…
Vezi articolul

Elevii olimpici care dau sau nu Evaluarea Națională, la alegerea lor, se pot înscrie la liceu până la data de 1 septembrie, anunță Sorin Cîmpeanu / Avantajul este că ei sunt înmatriculați peste numărul maxim de elevi în clasă, deci nu iau locul nimănui, spune ministrul

Elevii olimpici care dau sau nu Evaluarea Națională 2022 se pot înscrie la liceu prin depunerea unui dosar la inspectoratul școlar până la data de 1 septembrie, anunță ministrul Educației,…
Vezi articolul