Agenția Spațială Europeană (ESA) a suspendat misiunea ruso-europeană pe Marte: Deși recunoaște impactul asupra explorării științifice a spațiului, ESA este pe deplin aliniată cu sancțiunile impuse Rusiei de statele sale membre

68 de vizualizări
Foto: mars.nasa.gov
În timpul unei ședințe de la Paris, consiliul de conducere al Agenției Spațiale Europene ”a recunoscut imposibilitatea actuală de a desfășura cooperarea în curs cu agenția spațială a Rusiei, Roscosmos, în misiunea rover ExoMars, cu lansare în 2022, și a mandatat directorul general al ESA să ia măsurile corespunzătoare pentru suspendarea activitățillor de cooperare în consecință”, potrivit unui comunicat de presă.

”Deplângem profund victimele umane și consecințele tragice ale agresiunii împotriva Ucrainei. Deși recunoaște impactul asupra explorării științifice a spațiului, ESA este pe deplin aliniată cu sancțiunile impuse Rusiei de statele sale membre”, a transmis Agenția Spațială Europeană într-un comunicat.

După decizia Roscosmos de a retrage personalul din baza din Guyana Franceză, responsabil cu lansările misiunilor europene în spațiu, cu rachete Soyuz. Retragerea a determinat suspendarea a patru programe (Galileo M10, Galileo M11, Euclid and EarthCare). Directorul ESA este nevoit să caute, de asemenea, soluții la această problemă.

În ciuda suspendării misiunii pe Marte, ESA a spus că programul Stației Spațiale Internaționale (ISS) ”continuă să funcționeze nominal. Scopul principal este de a continua operațiunile sigure ale ISS, inclusiv menținerea siguranței echipajului.” În prezent, la bord trăiesc și lucrează patru astronauți NASA, doi cosmonauți ruși și un astronaut european.

Informații de context

A doua misiunea rover ExoMars era programată să fie lansată în august- octombrie acest an. Scopul principal al misiunii este de a determina dacă a existat vreodată viață pe Marte și de a înțelege mai bine existența apei pe planetă. Roverul ExoMars, numit Rosalind Franklin, este echipat și cu un burghiu ce poate fi folosit pentru a sonda sub suprafața Planetei Marte, precum și cu un laborator în miniatură pentru detectarea vieții, ținut într-un compartiment ultra-curat.

Prima misiune a fost lansată în 14 martie 2016, când roverul Curiosity a ajuns pe Planeta Roșie.

Cum arată roverul care urma să aterizeze pe Marte


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Fără restricții la malluri și hoteluri, deși școlile se închid. Obligația prezentării certificatului verde nu a fost cuprinsă de Guvern în hotărârea cu noile măsuri, deși Raed Arafat anunțase acest lucru

Hotărârea adoptată vineri de Guvern, pentru instituirea noilor restricții valabile de luni, nu include, în varianta publicată în Monitorul Oficial, obligația de a prezenta certificatul verde la intrarea în malluri…
Vezi articolul

Salvați Copiii: 36% dintre părinții care lucrează în străinătate nu pot veni să îşi petreacă concediul cu copiii lor rămași în România – anchetă pe 2.000 de copii / Elevă: Dacă n-aș reuși să o văd pe cameră în fiecare seară, cred că aș plânge întruna

Mai puțin de jumătate dintre părinții care lucrează în alte țări vin în vacanţa de vară în România, în timp ce 36% dintre părinţi nu pot veni, iar 15% nu…
Vezi articolul

„Tur de forță” în Parlament, pe tema proiectelor de legi ale Educației, cu reprezentanții elevilor, părinților, profesorilor și cultelor, anunțat de președinta Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților: Au fost trimise foarte multe amendamente la minister și nu prea s-au luat în considerare

Marți și miercuri vor fi dezbătute în Parlament proiectele de legi ale Educației, după cum a anunțat Natalia Intotero, președinta Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților. Au fost invitați reprezentanții…
Vezi articolul

Neasigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu tulburări de învățare, care susțin Bacul și Evaluarea Națională: Explicațiile ISMB pentru organizațiile de părinți și elevi sunt că ministerul întârzie răspunsurile, școlile trebuie să ofere îndrumare pentru materiale compensatorii

Reprezentanții Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB) spun că Ministerul Educației nu a transmis în timp util răspunsul său privind aprobarea măsurilor compensatorii pentru candidații care au depus cereri, acesta…
Vezi articolul

Logica, Psihologia și Filosofia sunt inutile în România? – întrebare pentru Ligia Deca de la peste 300 de profesori, cercetători și practicieni, într-o scrisoare deschisă, după ce aceste discipline nu au apărut în proiectele de planuri-cadru pentru liceu: Urmăriți transformarea viitorilor cetățeni în indivizi opaci, ca o masă de votanți amorfă și docilă la nivel civic?

Un nou protest public masiv are loc la adresa proiectelor de planuri-cadru elaborate la Ministerul Educației, publicate de Edupedu.ro, și despre care instituția a anunțat pe 9 mai că sunt…
Vezi articolul