Alexandra Anton, expert în educație finlandeză, sfaturi și observații despre scenariile pentru grădinițe și școli: „Profesorii pot colabora și își pot înregistra orele prin rotație, astfel încât să se ajute reciproc”

6.430 de vizualizări
Calendarul de înscriere pentru clasa pregătitoare
Foto: Pixabay.com
Adaptarea regulilor publicate săptămâna aceasta de Ministerul Sănătății va fi marea provocare a începutului de an școlar. Alexandra Anton, expert în educație finlandeză care a studiat domeniul Educației la Universitatea Turku din Finlanda și a deschis o grădiniță după model finlandez în România, a explicat pentru Edupedu.ro, câteva metode de pus în practică pentru 14 Septembrie.

Spre exemplu, în ceea ce privește orele online de la școală, profesorii le pot înregistra pentru ca elevii să aibă acces la ele oricând. Pentru triajul epidemiologic va trebui să se calculeze o marjă de timp realistă pentru ca elevii să nu întârzie la ore. Însă, o mare problemă va fi faptul că multe unități de învățământ nu au curte sau nu au spațiu suficient, iar regulile nu par să țină seama de asta.

Sfaturile Alexandrei Anton: 

1. Intrarea eșalonată. Noi am făcut asta oferind mai mult timp pentru sosire/plecare, astfel încât să nu se aglomereze intrările/ieșirile, dar, când ai un număr mare de copii, această măsură se poate implementa mai greu, însă nu e imposibil.

2. Dezinfectare, aerisire, curățenie în general. Acestea sunt evident obligatorii, noi făceam și înainte ore cu copiii despre igienă, la băi avem poză unei Bacterii furioase (e furioasă pe copii că se spală cu apă și săpun), pașii de parcurs că să ne spălăm corect. Alt afiș cu momentele în care ne spălăm pe mâini (spre exemplu, înainte de masă, înainte de a pune mâna pe bebeluși, după ce atingem animăluțe, etc). Facem tot felul de jocuri cu ei și totul devine clar și plăcut.

3. Jocuri sportive în aer liber – conform regulilor DSP, toate grădinițele și școlile au sapțiu verde. În sfârșit curtea ar putea redeveni a copiilor, cunosc mai multe exemple de curți transformate în parcări pentru profesori! În curți se pot amenaja spații acoperite unde se pot ține inclusiv orele. Cât despre jocuri cu mingea, eu nu sunt de acord, dar dacă va rămâne regulă o vom respectă și noi. Mă întreb doar ce fac sportivii care asta fac ore întregi pe zi… dar în fine…

La scenariul galben pentru școli aș face o recomandare: profesorii pot colabora și își pot înregistra orele prin rotație, astfel încât să se ajute reciproc, să colaboreze și copiii să poată vedea înregistrarea orei oricând. Unii părinți nu vor putea fi lângă copii chiar atunci, dar dacă profesorii au materialele pregătite, atunci le va fi mai ușor. La orele pe Zoom (sau ce platforma folosesc), pot deja să discute cu copiii pe probleme și pot face aplicații.

Foto: Pixabay.com


8 comments
 1. Dragi colegi, trebuie sa gandim constructiv si pozitiv, in folosul copiilor! Ganditi-va ca in timp de razboi invatatorii au lucrat fara salarii, in casele lor sau afara, doar ca generatii de tineri sa nu fie lipsiti de educatie. Tatal meu mai traieste si mi-a povestit asta.Si ce daca ne filmeaza? Daca fac lectiile frumoase, poate este chiar o mandrie! Si eu am o varsta, mi-a fost greu sa invat singura sa lucrez pe platforme, acum ma descurc rezonabil. Daca va trebui sa lucrez tura dubla ( am 30 de copii in clasa), am s-o fac fara sa carmesc. Daca varianta va fi hibrid, la fel. Pana cand vom putea sa fim toti odata in sala de clasa va mai trece timp. E timpul nostru sa intram in prima linie, sa dam tot ce putem. Va doresc un an scolar cu sanatate, impliniri! Stiu ca iubiti copiii si meseria si veti da tot ce puteti!

  1. Doamna profesoara, cu tot respectul, vremea muncii patriotice, a lozincilor, a limbajului de lemn s-a cam dus. Am “cârmi” cu placere spre o atitudine constructiva si pozitiva, dar n-avem motive. Dimpotriva. Nu poti sa dai ceva atunci cand nu ti se ofera nimic. N-or sa fie nici impliniri marete, nici cincinalul in patru ani jumate si mi-e teama ca si la partea cu sanatatea o sa iesim pe minus.

  2. Doamna Moraru C., o să mă dezbrac puțin de caracter și îmi voi spune părerea despre cei care preferă muncă patriotică: pentru mine, aceia sunt cei care și-au înfipt bine scaunul în fund, pardon, fundul în scaun! Sunt titulari pe pile, politică, ,,taie frunze la câini”, spioni, bârfitori și căței ai directorilor!
   Ca suplinitor am fost de-alungul anilor în foarte multe școli și…peste tot la fel! Sunt titulari pentru că erau elevi atunci, nu că acum și te titulari ai ușor! Avem nevoie de bani, doamnă, nu de voluntariat, că nu mă iartă băncile unde am credite! Am persoane bolnave în familie!
   Uite cum una ca dumneata strică tot! Din cauza voastră o să ajungem unii pe drumuri!

 2. Si unde este noutatea? Tot ce era rezonabil s a realizat deja in perioada de carantina. Lectii inregistrate cu vocea profesorului si ceea ce se lucra pe ecranul PC -ului profesorului, ore online pe platforma cu screen ecran si profesorul si elevii urmareau ceea ce lucra elevul X, dar web cam de ce? Exista screen ecran, fata elevului/profesorului e irelevanta ca doar nu se joaca MIM…..interesant e ceea ce se lucreaza iar pentru asta este suficient screen ecran…..si da, conform legii a tramsmite imagini cu copiii sau adulti fara acordul persoanei este ilegal si cred ca nici folositor nu e . … ba da i ar folosi elevului violent sa indice prietenilor binevoitori cum arata colegul ala tocilar nesuferit astfel acestia incat sa il recunoasca la iesirea din curtea scolii si sa ii articuleze o corectie de niste pumni in fata ca sa ii stearga aroganta de tocilar….

 3. Serios, doamna? Vezi-ti de experienta finlandeza. Nu cunosti vad bine legea romaneasca si drepturile profesorului. Nu ma inregistreaza pe mine nimeni, ca eu nu fac circ spre deliciul de acasa al familionului. Ca nu e voie sa inregistrezi, stochezi informatia si imaginile referitoare la ora profesorului decat din motive intemeiate( nu ma stiu cu cazier sau arestat la domiciliu sau in cercetare) si numai cu acordul scris al cadrului didactic. Auzi…sa mi inregistreze ora colegii. E livestream, madam. Stii ce inseamna legal livestream? E suficient ca statul obliga la asa aberatie, nu mai abera ‘ neata si mai mult.

 4. Copiii se joaca pe afara cu tot felul de obiecte le schimba intre ei etc, nu se respecta nimic, la mare la fel. Dupa ore , crede Anisie ca vor mai respecta copiii ceva, vor pleca in parcuri, la terase.

 5. Mulțumim, doamnă, dar toate acestea au mai fost propuse! Nu ați venit cu nimic nou!
  Este mare diferență între grădiniță și școală!
  Orele online pentru cei care locuiesc în sate… Imaginati-vă cântatul cocoșului, lătratul câinelui, frații mai mici care se aud în cameră… Iar dacă doar înregistrăm ora că să o postăm pentru cei de acasă, ce să mai zicem de informațiile transmise cu masca pe față când abia ne auzim și ne înțelegem?
  Trebuie să recunoaștem că oricum ar fi, tot nu vom putea face să meargă bine…
  Eu cred că ne vom adapta pe moment, când va trebui să încercăm orice variantă!

  1. La sate se poate face scoala fizica fara probleme. In orase, unde sunt scoli cu peste o mie de elevi, cu clase supraaglomerate, cu sute de navetisti, e mai bine online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rezultate slabe, inechitate, infrastructură precară – tablou sumbru al educației românești, prezentat într-un proiect de Strategie pentru protecția drepturilor copilului, propus de Ministerul Familiei / Măsurile propuse, formulate sumar și în termeni generici

Sistemul național de educație este “desființat”, din punct de vedere al rezultatelor și al modului cum îi formează pe copii și sprijină drepturile acestora, într-un proiect de Strategie Națională pentru…
Vezi articolul

Mircea Miclea: Proiectele de legi ale educației suferă de deficiențe structurale. Nu cred că pot fi cârpite / Dintre cei care le-au scris nimeni nu iese în față pentru că nimeni nu se poate mândri cu astfel de proiecte de lege

Profesorul Mircea Miclea avertizează că proiectele de legi ale educației Cîmpeanu “suferă de deficiențe structurale. Nu cred că pot fi cârpite”. Dacă sunt peste 10.000 de propuneri de îmbunătățire primite…
Vezi articolul

Rezultatele simulării de la Evaluarea Națională 2024, anunțate peste 16 zile. Paradoxul „digitalizării” concepute de Ministerul Educației – avem cel mai mic număr de lucrări de corectat pentru un profesor și cel mai mare timp stabilit pentru evaluarea acestora

Rezultatele de la simularea Evaluării Naționale 2024, susținută de circa 163.000 de elevi din clasa a VIII-a vor fi anunțate de Ministerul Educației abia pe 23 februarie. Asta înseamnă peste…
Vezi articolul