Alexandru Rafila: Va crește numărul de cazuri de Covid-19, după începerea școlii / El susține că nu știe țări unde școala să fi reînceput fără o creștere a cazurilor / Despre interacțiunea copii-bunici: Utilizezi masca şi în casă, de exemplu

6.323 de vizualizări
Alexandru Rafila / Foto: caspa.ro
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, spune că numărul de cazuri de infectări cu Sars-CoV-2 va crește “cu siguranță” după reînceperea școlilor, potrivit News.ro. El a afirmat, pentru Digi24, că o astfel de evoluție s-ar fi petrecut în fiecare țară, în pofida faptului că reluarea cursurilor, spre sfârșitul anului școlar, în țări europene precum Danemarca sau Franța, dar și în alte părți ale lumii este dată adesea drept dovadă că revenirea elevilor la clase nu determină automat o creștere a numărului de cazuri Covid-19.

Potrivit News.ro, Alexandru Rafila a mai spus, la Digi, că problematica se va schimba, dacă nu intrăm într-o zonă de descreştere şi continuăm să avem în fiecare zi între 1.200 şi 1.400 de cazuri, pentru că acest lucru va pune presiune pe sistemul de sănătate. El a mai spus că ar trebui regândită interacţiunea copiilor cu persoanele vârstnice din familie, odată cu începerea şcolii, printr-un set de reguli stabilite în casă, de exemplu copilul şi bunicul să poarte mască atunci când interacţionează sau să respecte pe cât posibil o anumită distanţare:

  • Întrebat dacă vom vedea o creștere a numărului de cazuri Covid-19, după începerea școlii: „Cu siguranţă. Nu cred că a existat vreo ţară în care reîntoarcerea copiilor la şcoală să nu fie însoţită şi de o creştere. Dar acum sunt două elemente pe care le-aş discuta. Dacă până la începerea anului şcolar intrăm într-un trend descendent (…) atunci această creştere va fi controlată prin măsurile pe care reuşim să le luăm împreună. (…) Dacă intrăm într-o zonă de descreştere, creşterea fiind moderată ar putea să fie suportabilă, dar dacă noi nu intrăm într-o zonă de descreştere şi continuăm acest platou (…) va reîncepe presiunea asupra sistemului de sănătate, care oricum este în unele zone din ţară la limită, pentru că mai mult de jumate din paturile la terapie intensivă sunt ocupate”.

El a spus că ar trebui regândită interacţiunea copiilor cu persoanele vârsnice din familie, menționând folosirea măștii și acasă:

  • „Ceea ce cred că ar mai fi de făcut odată cu începerea şcolii ar fi regândirea interacţiunilor pe care le vor avea copiii cu persoanele vârstnice din familie, care nu trebuie evitate, dar trebuie oarecum, nu reglementate, dar să respecte anumite proceduri interne ale familiei, în care interacţiunea cu vârstnicii care au boli cronice să fie oarecum la distanţă, să se ia măsurile legate de mască. Utilizezi masca şi în casă, de exemplu, dacă vreau să stau cu bunicul meu, şi o utilizează şi el”.

3 comments
  1. Nu mai bine sa stea copii si profesorii acasa si sa faca scoala on-line decat sa fie expusa toata lumea incepand de la copii, profesori, parinti, bunici… Observ ca medicii precizeaza clar ce se intimpla daca copii si profesorii revin in scoli, in loc sa se faca scoala on-line, iar ceilalti… politicieni din guvern, ministere, parlament si chiar presedintele tarii vor sa-i sacrifice pe acesti copii, profesori, parinti si bunici pentru voturile pentru care si au facut calculele…Niste iresponsabili toti daca nu pun pe primul loc sanatatea oamenilor….

  2. Medicii au tot felul de sporuri, materiale de protecție și dezinfectante, profesorii sunt trimiși în linia întâi ca la Mărășești, în izmene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu: Organizarea examenelor naționale și aprobarea curriculumului pentru clasa a IX-a, după ce vom avea planurile-cadru analizate, sunt problemele urgente. Elevii de clasa a IX-a e foarte puțin probabil să aibă manuale în toamnă

Pregătirea și organizarea examenelor naționale, precum și aprobarea curriculumului de clasa a IX-a, după ce vom avea planurile-cadru analizate și aprobate, sunt problemele urgente ale Educației, a declarat noul ministru,…
Vezi articolul

Copiii atacați online sau ce facem în caz de Cyber-Mobbing. Sfatul expertului către tineri: nu trimiteți fotografii personale cu tentă sexuală nici măcar prietenului sau prietenei – Deutsche Welle

“Aproape fiecare act de hărțuire care are loc în școli continuă apoi pe Internet”, avertizează Birgit Kimmel, pedagog și coordonatoare a inițiativei europene Klicksafe. Ce pot face părinții, ca să…
Vezi articolul

Platformă online destinată promovării sănătății emoționale a copiilor și adolescenților, lansată de Universitatea Babeș-Bolyai

Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB), prin DATA Lab, lansează platforma REThink Emotions, destinată promovării sănătății emoționale a copiilor și adolescenților, se…
Vezi articolul