Alianța „O voce” a abandonat prima „propunere critică” legată de legea Educației, fixată de organizațiile componente – finanțarea educației cu „cel puțin 15% din bugetul general consolidat, începând cu anul 2023”

3.805 vizualizări
Foto: O voce pentru Educație
După întâlnirea reprezentanților Alianței „O voce pentru Educație” cu premierul Nicolae Ciucă, organizația a publicat un mesaj pe pagina oficială în care anunță prezența la Guvern. În mesaj, aceștia scriu: „ne bucurăm că putem fi un partener strategic și pe termen lung al guvernului în dezvoltarea unui nou sistem educațional în România”. La întâlnire, premierul Ciucă a anunțat că în 2027 Guvernul va aloca Educației un buget de 15% din Bugetul General Consolidat și nu în 2023, cum cerea organizația.

„Premierul României a dat asigurări că bugetul de anul viitor va putea susține noile prevederi legale privind educația, iar ținta de 15% pentru învățământ din bugetul consolidat reprezintă un angajament asumat care va fi îndeplinit treptat, până în 2027”, se arată în comunicatul Guvernului.

Reprezentanții alianței „O voce pentru educație” nu au reacționat la acest anunț, ba din contră au salutat întâlnirea cu șeful Executivului, deși în documentul de poziție al organizației, numit Manifest, lansat în iunie 2022, finanțarea cu 15% din BGC este solicitată „începând cu anul 2023”. De asemenea, această solicitare apare în alt document cu „propuneri critice de reformă”, ca una dintre cele 8 condiții esențiale pentru care reprezentanții acestei organizații vor milita.

Ce prevede proiectul actual al legii Educației

La articolul 106, alineatul 1, scrie: „Finanțarea cheltuielilor pentru educație, la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior, cu toate componentele sale de asigurare a funcționării, reprezintă, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”. Iar legea ar trebui să intre în vigoare până la finalul anului 2022, potrivit declarațiilor făcute de ministrul Sorin Cîmpeanu chiar la dezbaterea organizată de alianța O voce.

Ce scriu reprezentanții O Voce pe pagina oficială a alianței, marți, 2 august 2022: „Reprezentanții Alianței O Voce Pentru Educație au avut astăzi o întâlnire cu Prim-ministrul Nicolae Ciucă și Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Liderii grupurilor de lucru au discutat pe larg despre finanțare și învățământ dual și au abordat și subiectele titularizării și a digitalizării învățământului. Au fost aduse în prim plan integrarea propunerilor inițiale ale coaliției în noul proiect din legea educației. Ne bucurăm că putem fi un partener strategic și pe termen lung al guvernului în dezvoltarea unui nou sistem educațional în România: https://gov.ro/…/intrevederea-premierului-nicolae-ionel…”.

Fotografii de la eveniment:
Foto: o Voce pentru Educație
Foto: o Voce pentru Educație
Foto: o Voce pentru educatie
Ce scriau cei din organizația „O Voce” în documentele lansate la începutul lunii iunie:

În documentul „Manifest privind politicile propuse pentru noua legislație în educație”, autorii susțin că „obiectivele din prezentul manifest vor fi transpuse în legea educației prin norme imperative, clare, care să sprijine fără drept de apel punerea în aplicare a măsurilor”.

Explicit, la capitolul finanțare, scrie: „Începând cu anul 2023, investiția în educație va beneficia de un buget echivalent cu cel puțin 15% din Bugetul General Consolidat, alocare repartizată astfel:

  • maximum 80% pentru cheltuielile de resurse umane
  • minimum 20% pentru cheltuieli din categoria „bunuri și servicii”, formare profesională, evaluare, burse, cantina, internat și transport.

Trebuie să ne menținem ambiția de a atinge o alocare de 6% din PIB pentru a compensa anii de subfinanțare și a oferi fiecărui elev un serviciu public de calitate comparabilă cu celelalte țări europene”, potrivit documentelor alianței.

Documentul „Propuneri critice” ale Alianței O voce pentru Educație, iunie 2022:
Foto: „Propuneri critice” ale Alianței O voce pentru Educație, iunie 2022

Înaintea lansării manifestului cu 100 de propuneri pentru actualele proiecte legislative, în iunie 2022, Dragoș Anastasiu, co-fondator al organizației SuperTeach și co-fondator al Alianței O voce pentru România declara că „mediul de afaceri se va lupta pentru bugetul educației, pentru ca acesta să fie de 4,7% din PIB”. Anastasiu a spus, totodată, că dintre aceste 100 de puncte, 10 vor fi “marcate cu roșu”, adică “obligatorii”, printre acestea numărându-se și finanțarea”, potrivit unui comunicat de presă al organizației. 

Alianța respectivă a fost caracterizată drept “un demers cum nu a mai existat în România”.

Aceasta ar fi formată „din 105 entități de tip ONG și business, 15 reprezentanți ai Ministerului Educației, reprezentant al Președinției României, profesori, părinți și copii”, potrivit lui Dragoș Anastasiu.

Componența alianței este prezentată cu siglele organizațiilor participante, pe documentele publicate:

  1. UNICEF – partener științific și de documentare
  2. Coaliția pentru dezvoltarea României – partener strategic
  3. Federația Coaliția pentru Educație – partener strategic
  4. Asociația Școlilor Particulare
  5. Asociația Română de Literație
  6. Aproape de Tineri
  7. Asociația Valori pentru Educație
  8. Brio
  9. Campus Tehnic Brașov
  10. Centrul Step by Step
  11. Concordia
  12. DWK
  13. Digital Nation
  14. Finish Teacher Training Centre
  15. IDEE
  16. Light Into Europe
  17. Ovidiu Ro
  18. Romanian Business Leaders
  19. Rethink România
  20. SOS Satele Copiilor România
  21. Super teach
  22. Școala de Valori
  23. Teach for Romania
  24. UiPath Foundation
  25. VOHub – dual education
  26. World Vision România
  27. Winsedswiss
Documentul integral cu „Propuneri critice pentru reformă” al alianței:


1 comment
  1. 🤣🤣🤣🤣
    Premierul ori se așteaptă la sfârșitul lumii până în 2027, ori si-a făcut planuri să dispară printr-o țară îndepărtată! 15%… basme!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Standardele minimale pentru titlurile de profesor și conferențiar – Sindicatul Gaudeamus al cadrelor didactice din Universitatea din București se alătură criticilor: Consultarea publică este „lipsită de coerență și de rezultat”

Standardele minimale naționale pentru conferirea titlurilor de conferențiar și profesor universitar, a atestatului de abilitare și a diplomei de doctor, supuse consultărilor publice de către Ministerul Educației, stârnesc critici și…
Vezi articolul

UPDATE Profesorul șpăgar din Constanța, fost inspector școlar, condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență / Inculpatul – obligat să frecventeze un curs de pregătire școlară și să presteze muncă în folosul comunității la Primăria Mangalia sau la Sanatoriul Techirghiol

Profesorul Lucian Faliboga, fost inspector școlar în Constanța, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru trafic de influență, printr-o decizie pronunțată miercuri de…
Vezi articolul

Anunț în debutul anului școlar 2022-2023: Costul standard primit de școli pentru bunuri și servicii “nu acoperă, în condițiile în care au crescut utilitățile, nici măcar cheltuielile materiale”, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu – VIDEO

Costul standard primit de școli “nu acoperă (…) nici măcar cheltuielile materiale”, în contextul în care prețurile la energie și alte utilități au crescut considerabil în această perioadă, a declarat…
Vezi articolul