Andronescu, despre eliminarea notelor la Sport, Muzică, Desen și Religie: „Sunt minciuni”

4.372 de vizualizări
Ecaterina Andronescu / Inquam Photos – Raul Stef
Eliminarea notelor de la Educație Fizică, Muzică, Desen și Religie „este un neadevăr la fel ca povestea cu dirigenția”, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.

Întrebată de Edupedu.ro dacă “se ia în calcul eliminarea notelor”, Ecaterina Andronescu a răspuns: „este un neadevăr, ca și povestea cu dirigenția. Îmi pare rău, le-aș categorisi destul de dur, dar sunt minciuni. Nu îmi place să vorbesc așa, dar în această situație suntem”. Ministrul a subliniat în continuare că nu se ia în calcul nici eliminarea notelor de la educație fizică, nici schimbarea orei de dirigenție. „Cineva care n-are ce face scrie lucruri neadevărate. Îmi pare rău”, a spus Andronescu. La întrebarea “deci ele rămân acolo și vor conta în ponderea de 20% la admiterea la liceu?”, ministrul a replicat: “Absolut”.

Informația privind eliminarea notelor de la cele patru materii a apărut recent în atenția publicului și, potrivit surselor Edupedu.ro, ea a fost discutată în luna februarie în cadrul întâlnirilor care au avut loc la minister pe tema unei reforme în Educație.

Am vorbit și cu reprezentanți ai părinților, profesorilor și elevilor să vedem ce au ei de zis despre o astfel de măsură.

Iulian Cristache
Iulian Cristache / Foto: Facebook Iulian Cristache

Ar fi normal să nu se mai pună presiune pe elevi cu aceste discipline care sunt vocaționale. Nu este normal ca un profesor de sport să-l noteze pe copil cu o notă mai mică dacă nu se încadrează într-un anumit barem. Ei trebuie să fie motivați să vină la ora de sport. În ultimul timp, din ce în ce mai mulți copii nu vin la ora de sport pentru că se pune presiune să se îndeplinească niște parametri, așa că își iau scutire și nu mai fac mișcare”, a spus Iulian Cristache, președintele Federației de Părinți din Preuniversitar.

El a explicat mai departe că, din punctul de vedere al părinților, notele de la materiile vocaționale nu ar trebui să mai conteze la calculul mediei generale de la sfârșitul ciclului gimnazial, care are o pondere de 20% la admiterea de la liceu.

La rândul său, Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret”, crede că ideea eliminării notelor la aceste materii nu poate fi luată în calcul decât dacă este supusă unor dezbateri foarte ample. „Nota este văzută în sistemul preuniversitar ca o formă de sancțiune a elevilor. Cu alte cuvinte, nu încercăm să scoatem în evidență ceea ce are cel mai bun fiecare copil, ci din contră, scoatem în evidență exact disciplinele la care nu poate performa sau nu are abilitățile necesare pentru a excela într-un anume domeniu, dar asta nu înseamnă că dacă nu-i place sportul nu trebuie să facă ore de educație fizică. Sunt lucuri care trebuiesc discutate, este bine că sunt aduse în dezbatere publică”, a spus Nistor.

De ce elevii nu mai sunt interesați de Educație Fizică
Petru Apostoaia / Foto: Arhiva personala
Petru Apostoaia / Foto: Arhiva personala

Problema aceasta a lipsei de interes în educația fizică vine de la faptul că orele de sport sunt construite la fel cum erau înainte de 1989, cu un accent pe performanță fizică care amintește de selectarea sportivilor din loturile naționale, spun elevii. Pe scurt, în loc să se pună accentul pe educația fizică, pe plăcerea sportului, se pune accent doar pe performanță, și majoritatea copiilor sunt lăsați în urmă, a explicat pentru Edupedu.ro președintele Consiliului Național al Elevilor, Petru Apostoaia.

Interesul elevilor în aceste ore (Sport, Muzică, Desen, Religie) deja este foarte scăzut, nu cred că ar putea să scadă și mai mult dacă elimină notele. Majoritatea profesorilor pun note pe ochi frumoși la aceste materii. La Sport, dacă s-ar face notarea după standardele impuse de minister, cu alergare și rezistență, cred că în jur de trei sferturi din copii ar fi corijenți”, a spus Petru Apostoaia.

O soluție ar fi scoaterea Educației Fizice din planul-cadru, dar lăsând la dispoziția copiilor infrastructura sportivă a școlii, a propus reprezentantul elevilor.

„Ei nu mai sunt notați să facă sport, pur și simplu sunt lăsați să facă sport când simt ei nevoia. Educația Fizică de la noi este gândită ca și cum ai pregăti niște sportivi, în loc să fie educarea unor cetățeni normali care să privească sportul ca pe o rutină”, a mai spus Apostoaia.

Citește și:
DOCUMENT Ce conţine “viziunea Andronescu” în cele 22 de pagini lansate în dezbatere sub sloganul “Educaţia ne uneşte”
Matematica eliminată de la Bacalaureat în trei din cele patru tipuri de Bac, propuse de Ecaterina Andronescu pentru viitoarea lege a educației
Ecaterina Andronescu vine cu o nouă idee: în Franța, copiii care au probleme de rămânere în urmă sunt chemați la școală în vacanța de vară

6 comments
  1. Petru Apostoaia, la cat esti de urat normal ca te uraste si mingea. Cumva rad fetele de talentul tau pe teren ?

  2. Este trist dacă d-na ministru Andronescu se dezice de idei care nu sunt rele.
    Eliminarea notelor la disciplinele vocaționale ar fi binevenită. Nu poți modifica notele copiilor pentru că nu au auz muzical, sau au o percepere greșită a culorilor, sau au o constituție fizică mai puțin favorabilă.
    În ce privește religia, mai mult prozelitism și cult decât disciplină școlară, notele n-ar fi trebuit să existe de la bun început. Mai ales că mulți elevi au fost trimiși la religie exclusiv pentru că se obținea „pe nimic” un zece în plus!

    1. Sa se reinfiinteze scolile speciale pentru astia surzi, orbi, ciungi de care vorbesti ! Intr.o societate trebuie sa stii de toate !

  3. Absurditatea prostiei în formele superioare ale celor care dirijează educația copiilor sau se erijează în creatorii educației moderne din Romania
    Pe același principiu sugerat de președintele Federației de Părinți din Preuniversitar și de președintele Consiliului Național al Elevilor , copilul care nu este atras de orele de matematica , limba romana , fizica , chimie , etc poate cere sa i se elimine de la calcularea medie de admitere mediile obținute la aceste materii ? Decât sa bateți câmpii amândoi , nu ar fi mai corect sa va uniți forțele și sa luptați pentru reintroducerea examenelor de admitere în cadrul liceelor , fără nici un calcul al nici unei medii de la nici o materie din nici un an de studiu gimnazial , ci doar pe baza notelor obținute la acele examene de admitere ?

  4. Și proiectul de lege depus în comisia de la Senat pe care ați prezidat-o zece ani al cui este doamna ministru?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Propunerea de închidere de luni, 18 octombrie, a tuturor școlilor din Ilfov, pentru 2 săptămâni, trimisă către unitățile de învățământ. Directorul DSP Ilfov: Recomandarea nu vizează creșele și grădinițele

Școlile din județul Ilfov au primit astăzi recomandare din partea Direcției de Sănătate Publică să-și suspende, începând de luni, 18 octombrie, orele organizate fizic și să treacă la școală exclusiv…
Vezi articolul

Standardele calitative sunt esențiale pentru o digitalizare eficientă a Educației – întâlnire între participanții la Forumul Global OCDE și reprezentanții ECDL România

Importanța standardelor calitative pentru digitalizarea Educației au fost tema principală a întâlnirii delegației OCDE cu reprezentanții ECDL România, potrivit unui comunicat de presă al organizației. Prezenți la București la Forumul…
Vezi articolul