UPDATE Legea, respinsă la Senat. Angajații din Educație ar putea intra în școli doar cu certificat verde. Regula este prevăzută într-un proiect de lege care vizează toți salariații din sistemul public și din cel privat – DOCUMENT

7.040 de vizualizări
Foto: Facebook.com – Camera Deputaților
Certificatul verde ar putea deveni obligatoriu pentru toți angajații din sistemul de învățământ, potrivit unui proiect de lege care a fost votat astăzi în Parlament, la prima cameră, și care vizează obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19 pentru toate persoanele angajate atât la stat, cât și la privat.
UPDATE: Proiectul a fost respins, miercuri, de plenul Senatului, după ce nu a obținut suficiente voturi favorabile. Mai multe detalii aici.

Amintim că rata de vaccinare din sistemul de Educație este undeva la 61% potrivit ultimelor date comunicate de Ministerul Educației. Însă, dacă ar fi să raportăm numărul vaccinaților din septembrie 2021 la numărul de salariați din prima raportare, din februarie 2021, procentul vaccinaților din sistemul de Educației ar fi 54,76%, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză pe care o puteți citi aici.

Potrivit proiectului de lege, angajații care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioada de până la 30 de zile. Dacă cei nevaccinați până acum decid să se vaccineze cu prima doză, atunci instituția de stat la care lucrează va deconta testele de depistarea a infectării cu coronavirus până la emiterea Certificatului Verde. În cazul privaților, decontarea este la decizia angajatorului.

Angajații care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore, iar costurile destul de mari vor trebui suportate de angajați.

În situația în care angajații refuză să se vaccineze și refuză să se testeze, atunci angajatorul poate decide suspendarea lor fără drept de plată pentru 30 de zile, atât la privat cât și la stat.

Dacă nici după 30 de zile angajații nu prezintă certificatul verde, atunci vor fi concediați la stat, iar la privat angajatorul poate decide dacă le prelungește suspendarea sau îi concediază. 

Mai jos, proiectul de lege cu amendamentele adoptate de Senat:


9 comments
 1. Politicienii nu fac nimic altceva decât să bage vrajba între oameni. În timp ce ei fură, proștii se ceartă. Cred că un act medical nu trebuie impus, cine vrea să se vaccineze foarte bine cine nu vrea nu vrea. Numai dacă ai probleme psihice poți să obligi pe cineva să facă ceva ce nu dorește cu propriul corp.

 2. Dictatură și discriminare!! Să ne ofere testare gratuită, că am contribuit zeci de ani la stat și nu am avut o zi de concediu medical, și sunt convinsă că sunt destui în aceeași situație!! Ne interzic să mergem la serviciu, ne suspendă contractele de muncă dacă nu acceptăm un act medical aflat încă în stadiu experimental?! Nu vom accepta niciodată aceste manifestări totalitare!

  1. N-ai decat: vaccineaza-te si nu mai fi paranoica! A dat democratia-n voi. Tineti tara asta pe loc si spitalele ocupate.

   1. Lu’ Dinel îi place ca în Coreea de Nord. Dinel este vaccinat. Deci este su-pe-ri-or. Dinel este intelectual, doar s-a vaccinat. Încă mai râgâie după ăia trei mici și berea scăpată pe gâtlej in urma eroicului act medical prin care a salvat viețile a milioane de români. Dinel. Coreea de Nord. Mici. Bere. O sută de lei. Intelectual.

  2. @ana
   Daaa, ce viteji sunteti, si tu si prietenul lu’ Branzovenescu de jos. N-o sa acceptati, o sa luptati pentru corpul vostru, o sa faceti rahatul bici. O sa traiti in continuare ca niste daci. Neinteligenti, dar liberi. Si o sa mictionati in continuare pe toti astia de va zic acum ca n-aveti minte.
   Iar aici intervine un cuvant: “dacă…”. Intelectuali rasați, platitori de taxe si pupatori de moaste cum sunteti, ar trebui sa va prindeti ce e cu acel cuvant.
   Bafta! Chiar o sa aveti nevoie!

 3. Greșit.
  Senatul a RESPINS azi legea propusa de USR PNL si UDMR.

  Nu mai ventilați informații care susțin legi ce induc panică, segregare si încurajează încălcarea Constituției.

  Vaccinul e gratuit fiind plătit din banii contribuabililor, la fel trebuie să fie și testarea.

 4. O idee foarte buna. In felul acesta, cu o rata mare de vaccinare si printre cadre didactice, lucrurile chiar pot fi repuse pe un fagas cat de cat normal.

 5. Învățământul funcționează cu cadre didactice, elevi și personal auxiliar, da?
  Elevii nu vor să se vaccineze (doar 20% sunt vaccinați), profesorii+auxiliar 60-70%.
  În acest caz ce se va întâmpla?
  Dați afară profesori și elevi?
  Vin la catedră profesori necalificați? Va fi mai rău ca în online, așa!
  Nu desființați și învățământul, mai bine?
  Desfacerea contractelor de muncă înseamnă pagubă și la bănci, care nu vor mai avea încasări, mai ales când nu au dreptul sa pună sechestru pe ceva din casă, sau nici pe casă…
  Perfect!
  Devenim coasigurați și poate ne facem și pensii private!
  Să vedeți regresul economic la anul, când se vor vedea efectele scăderii consumului datorită legilor și restricțiilor impuse acum!

  1. Corect ar fi, daca nu se gasesc alte solutii si lumea chiar refuza vaccinarea, respectivii profesori sa predea online. Cand m-am vaccinat mi s-a spus ca vom avea niste beneficii: drept la sanatate, munca, libertate de miscare. Inafara de ultima, nu am primit nimic: sunt cardiac si am suferit un preinfarct si nu mi se gasea loc la niciun spital, am fost obligat sa predau online pe propriile resurse 2 ani etc. Va mai mirati ca nu se vaccineaza lumea? Daca m-am vaccinat ce am castigat? O hartie in plus?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un fragment din teza de doctorat a ministrului de interne Lucian Bode a fost transcris de mână de voluntari USR, pentru că lucrarea nu există în format fizic și nu poate fi consultată decât pe un calculator fără acces la internet, la Biblioteca Națională / Teza are 220 de pagini, iar bibliografia conține 40 de cărți care sunt în limba engleză, două în franceză, una în italiană

Teza de doctorat a ministrului de interne, “Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, are 220 de pagini “cu tot cu coperți, iar…
Vezi articolul

BREAKING Ministrul Sănătății: La incidență peste 6 la mie, două posibile scenarii: Trecerea în învățământ online integral sau sistem hibrid cu învățământ online pentru nevaccinați și netrecuți prin boală și posibilitatea de a învăța față în față pentru ceilalți. Măștile textile nu mai sunt acceptate la școală, doar cele medicale – VIDEO

Autoritățile iau în calcul, în prezent, două posibile scenarii în cazul școlilor din localitățile unde rata de infectare cu COVID-19 va trece de 6 la mia de locuitori: trecerea complet…
Vezi articolul