UPDATE Legea, respinsă la Senat. Angajații din Educație ar putea intra în școli doar cu certificat verde. Regula este prevăzută într-un proiect de lege care vizează toți salariații din sistemul public și din cel privat – DOCUMENT

7.084 de vizualizări
Foto: Facebook.com – Camera Deputaților
Certificatul verde ar putea deveni obligatoriu pentru toți angajații din sistemul de învățământ, potrivit unui proiect de lege care a fost votat astăzi în Parlament, la prima cameră, și care vizează obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19 pentru toate persoanele angajate atât la stat, cât și la privat.
UPDATE: Proiectul a fost respins, miercuri, de plenul Senatului, după ce nu a obținut suficiente voturi favorabile. Mai multe detalii aici.

Amintim că rata de vaccinare din sistemul de Educație este undeva la 61% potrivit ultimelor date comunicate de Ministerul Educației. Însă, dacă ar fi să raportăm numărul vaccinaților din septembrie 2021 la numărul de salariați din prima raportare, din februarie 2021, procentul vaccinaților din sistemul de Educației ar fi 54,76%, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză pe care o puteți citi aici.

Potrivit proiectului de lege, angajații care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioada de până la 30 de zile. Dacă cei nevaccinați până acum decid să se vaccineze cu prima doză, atunci instituția de stat la care lucrează va deconta testele de depistarea a infectării cu coronavirus până la emiterea Certificatului Verde. În cazul privaților, decontarea este la decizia angajatorului.

Angajații care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore, iar costurile destul de mari vor trebui suportate de angajați.

În situația în care angajații refuză să se vaccineze și refuză să se testeze, atunci angajatorul poate decide suspendarea lor fără drept de plată pentru 30 de zile, atât la privat cât și la stat.

Dacă nici după 30 de zile angajații nu prezintă certificatul verde, atunci vor fi concediați la stat, iar la privat angajatorul poate decide dacă le prelungește suspendarea sau îi concediază. 

Mai jos, proiectul de lege cu amendamentele adoptate de Senat:


9 comments
  1. Politicienii nu fac nimic altceva decât să bage vrajba între oameni. În timp ce ei fură, proștii se ceartă. Cred că un act medical nu trebuie impus, cine vrea să se vaccineze foarte bine cine nu vrea nu vrea. Numai dacă ai probleme psihice poți să obligi pe cineva să facă ceva ce nu dorește cu propriul corp.

  2. Dictatură și discriminare!! Să ne ofere testare gratuită, că am contribuit zeci de ani la stat și nu am avut o zi de concediu medical, și sunt convinsă că sunt destui în aceeași situație!! Ne interzic să mergem la serviciu, ne suspendă contractele de muncă dacă nu acceptăm un act medical aflat încă în stadiu experimental?! Nu vom accepta niciodată aceste manifestări totalitare!

    1. N-ai decat: vaccineaza-te si nu mai fi paranoica! A dat democratia-n voi. Tineti tara asta pe loc si spitalele ocupate.

      1. Lu’ Dinel îi place ca în Coreea de Nord. Dinel este vaccinat. Deci este su-pe-ri-or. Dinel este intelectual, doar s-a vaccinat. Încă mai râgâie după ăia trei mici și berea scăpată pe gâtlej in urma eroicului act medical prin care a salvat viețile a milioane de români. Dinel. Coreea de Nord. Mici. Bere. O sută de lei. Intelectual.

    2. @ana
      Daaa, ce viteji sunteti, si tu si prietenul lu’ Branzovenescu de jos. N-o sa acceptati, o sa luptati pentru corpul vostru, o sa faceti rahatul bici. O sa traiti in continuare ca niste daci. Neinteligenti, dar liberi. Si o sa mictionati in continuare pe toti astia de va zic acum ca n-aveti minte.
      Iar aici intervine un cuvant: “dacă…”. Intelectuali rasați, platitori de taxe si pupatori de moaste cum sunteti, ar trebui sa va prindeti ce e cu acel cuvant.
      Bafta! Chiar o sa aveti nevoie!

  3. Greșit.
    Senatul a RESPINS azi legea propusa de USR PNL si UDMR.

    Nu mai ventilați informații care susțin legi ce induc panică, segregare si încurajează încălcarea Constituției.

    Vaccinul e gratuit fiind plătit din banii contribuabililor, la fel trebuie să fie și testarea.

  4. O idee foarte buna. In felul acesta, cu o rata mare de vaccinare si printre cadre didactice, lucrurile chiar pot fi repuse pe un fagas cat de cat normal.

  5. Învățământul funcționează cu cadre didactice, elevi și personal auxiliar, da?
    Elevii nu vor să se vaccineze (doar 20% sunt vaccinați), profesorii+auxiliar 60-70%.
    În acest caz ce se va întâmpla?
    Dați afară profesori și elevi?
    Vin la catedră profesori necalificați? Va fi mai rău ca în online, așa!
    Nu desființați și învățământul, mai bine?
    Desfacerea contractelor de muncă înseamnă pagubă și la bănci, care nu vor mai avea încasări, mai ales când nu au dreptul sa pună sechestru pe ceva din casă, sau nici pe casă…
    Perfect!
    Devenim coasigurați și poate ne facem și pensii private!
    Să vedeți regresul economic la anul, când se vor vedea efectele scăderii consumului datorită legilor și restricțiilor impuse acum!

    1. Corect ar fi, daca nu se gasesc alte solutii si lumea chiar refuza vaccinarea, respectivii profesori sa predea online. Cand m-am vaccinat mi s-a spus ca vom avea niste beneficii: drept la sanatate, munca, libertate de miscare. Inafara de ultima, nu am primit nimic: sunt cardiac si am suferit un preinfarct si nu mi se gasea loc la niciun spital, am fost obligat sa predau online pe propriile resurse 2 ani etc. Va mai mirati ca nu se vaccineaza lumea? Daca m-am vaccinat ce am castigat? O hartie in plus?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Reducerea birocrației din școli

Surse: Proiectele legilor Educației – Legea Învățământului Preuniversitar și Legea Învățământului Superior – vor fi publicate miercuri, 13 iulie / Institutul pentru Științele Educației va fi reînființat

Proiectele de legi pentru învățământul preuniversitar și cel superior vor fi făcute publice pe data de 13 iulie 2022, potrivit surselor Edupedu.ro. Vor fi două legi separate, nu una singură…
Vezi articolul

Standardele minimale pentru titlurile de conferențiar și profesor universitar, diploma de doctor și atestatul de abilitare în domeniul chimie, contestate de profesori ai Facultății de Chimie – Universitatea din București

Standardele minimale naționale pentru titlurile de conferențiar și profesor universitar, diploma de doctor și atestatul de abilitare în domeniul chimie sunt contestate de reprezentanți ai Facultății de Chimie din Universitatea…
Vezi articolul

UPDATE Câștig de cauză, în primă instanță, pentru Universitatea Babeș-Bolyai, în cazul plagiatului lui Lucian Bode: Tribunalul din Sălaj a respins cererea ministrului de suspendare a hotărârii pe baza căreia Comisia de etică i-a analizat teza de doctorat a doua oară / Bode anunță că cere desființarea hotărârii în integralitatea ei

Tribunalul din Sălaj a respins, marți, ca nefondată cererea prin care ministrul de Interne, Lucian Bode, a încercat să blocheze a doua verificare a tezei sale de doctorat în cadrul…
Vezi articolul

Directoriada continuă. Scrisoare deschisă a părinților și profesorilor de la Școala Gimnazială din Dumbrăveni, în legătură cu numirea din pix a unui director interimar: „A fost făcută în baza unei proceduri a inspectoratului pe care o considerăm nedemocratică, dacă nu chiar abuzivă”

Situația directorilor interimari numiți din pix afectează mai multe școli din țară. Recent, părinții și profesorii de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Dumbrăveni, județul Constanța, au trimis o scrisoare…
Vezi articolul