Examenele de titularizare, definitivat sau gradele didactice se vor desfăşura cu respectarea măsurilor de siguranţă, anunţă ministrul Educaţiei

22.671 de vizualizări
“În ceea ce privește examenele pe care le susțin cadrele didactice, ne referim aici la examenele de titularizare, definitivat sau gradele didactice, acestea se vor desfășura cu respectarea măsurilor de siguranță și ministerul va comunica în scurt timp modalitatea de susținere dar și calendarul”, a declarat ministrul Educaţiei, Monica Anisie, într-o conferinţă de presă.

Aceasta a declarat că în privinţa măsurilor de siguranţă, acestea vor fi respectate.

Reamintim că potrivit unui document publicat de Edupedu.ro, trimis de ISMB către minister, examenele pentru profesori ar trebui să ia în calcul următoarele principii.

“D. Definitivat

 • Susținerea unei singure inspecții și evaluarea portofoliului cadrului didactic
 • Susținerea probei scrise în vacanța de iarnă anului școlar 2020-2021
 • Susținerea și finalizarea ISI până la finalul lunii noiembrie 2020
 • Decalarea calendarului de înscriere la Definitivat pentru anul școlar 2020-2021, după validarea rezultatelor seriei în curs
 • Evaluarea lucrărilor scrise a candidaților într-un centru de evaluare în fiecare județ
  Completarea dosarului de înscriere (PV de inspecție, calificative) online
 • Important: deoarece în sistemul de învățământ preuniversitar particular foarte multe cadre didactice au intrat în șomaj tehnic vechimea la catedră va fi completă la acel moment

E. Grade didactice

 • Decalarea susținerii probei scrise la gradul doi în lunile de început ale anului viitor școlar în funcție de calendar;
 • Efectuarea în luna octombrie inspecțiilor speciale de gradul doi și unu eventual reducerea numărului de ore inspectate două pe inspecție per candidat pentru seria 2018-2020

F. Mișcare de personal
G. Titularizare

În formularea propunerilor următoare s-a urmărit adaptare a procedurilor de desfășurare al etapelor de mobilitate la exigentele impuse de distanțare socială, reducerea numărului de persoane aflate în contact nemijlocit, reducerea numărului de persoane care fac schimb de documente pe suport de hârtie și utilizarea eficientă a timpului disponibil pentru fiecare etapă de mobilitate.

Modificări cu caracter general:
1. Desființarea avizierelor inspectoratelor școlare. Informațiile vor fi postate exclusiv pe site-urile inspectoratelor.

2. Conducerile unităților de învățământ vor transmite documentele solicitate de inspectoratele școlare pe cat posibil în formă scanată.

3. Candidații vor putea să depună cererile de participare la etapele mobilității personalului didactic atât în formă scanată cat și pe suport de hârtie.

4. Inspecțiile speciale la clasă vor fi limitate sau înlocuită cu probe de interviu care să conțină o componentă de predare fără prezența elevilor

5. Ședințele de repartizarea candidaților se vor desfășura cu respectarea prevederilor legate de distanțarea socială

Modificări propuse pentru fiecare etapă de mobilitate:

 • Transferarea personalului didactic titulari disponibilizat prin restrângerea de activitate sau prin restructurarea rețele școlare ori prin desființarea unor unități de învățământ”

DOCUMENTUL integral poate fi descărcat de aici

Ştirea este în curs de actualizare


9 comments
 1. Evaluarea lucrărilor scrise la examenele de titularizare / definitivat într-un centru de județ, unde fenomenul de corupție a prins proporții fantastice?

  Nu putem fi de acord, dorim corectarea lucrarilor în capitală sau corectarea încrucișată între județe.

 2. S-ar justifica acest examen doar pentru cei care ar intra pentru prima dată în învățământ sau pentru cei care au luat sub 7 în anii anteriori. Ar fi mai puțini și cu siguranță fără risc. În rest, sunt mii de profesori care dau la nesfârșit un examen ce nu va avea niciodată ca rezultat titularizarea efectivă pentru disciplinele care sunt doar o oră pe săptămână. Practic toate disciplinele socio-umane. Sunt profesori cu doctorat care încă dau examen de titularizare pentru simplul motiv că nu au norma întreagă la o singură școală. Sensul termenului titularizare trebuie să fie schimbat în “profesor calificat prin examen” indiferent de câte școli are ( două sau chiar trei). În mintea limpede a cuiva, cu ocazia pandemiei, a răsărit ideea corectă a anulării.. Și sper că ea o să câștige până la urmă.

 3. Mai bine s-ar anula anu asta titularizarea si sa prelungeasca contractu de munca ptr anu viitor unde e cazu si in toamna ptr locurile ramase sa se dea interviu

 4. In ceea ce priveste sustinerea examenului de titularizare mi se pare o decizie potrivita, dar pentru a exista locuri titularizabile solicitati scolilor sa scoata toate orele disponibile, pentru ca altfel examenul nu isi mai are rostul. Cei mai multi titulari isi iau ore suplimentare, isi fac un salariu mai mult decat bun.
  Pentru a se respecta aceasta ar trebui sa nu mai permiteti ore suplimentare titularilor acolo unde exista persoane care nu au mai prins un loc, desi au note titularizabile. Fiecare cadru didactic sa dea o declaratie pe propria raspundere in acest sens.
  Cu totii avem copii de crescut, facturi de platit.
  Multumim!

 5. Să înțeleg că la transfer prin restrângere de activitate este nevoie de acordul unității școlare la care depun dosarul? Etapa de depunere a dosarelor la unitățile de învățământ în vederea obținerii acordului nu s-au eliminat.
  In schimb ar fi eliminată etapa de depunere a dosarelor la unitățile școlare în vederea obținerii acordului la pretransfer. Nu ar fi o discriminare?

 6. În ceea ce privește susținerea gradelor didactice 2 si 1, as putea spune spune, ca prima variantă ar fi de cel mai de bun simt in situatia actuala. Vorbesc despre gradul didactic 1, unde se menționa că susținerea ultimei inspecții speciale sa se organizeze doar pt sustinerea lucrarii de grad, online, in prezenta unei comisii stabilite de fiecare universitate in parte. Toti profesorii au sustinut pana la acea inspectie aprox 10 alte inspectii . Plus ca vor trebui respectate multe reguli de distanțare….. cam greu sa păstrezi aceasta distanțare din moment ce lecțiile demonstrative trebuie sa fie cat mai interesante, cât mai colaborative, etc,etc. Lucrarea se susține deobicei in plen, cu un nr ,deloc de neglijat in unele unități școlare….
  Să nu uităm, desigur, ca in prima parte a anului școlar, dar si universitar e un adevarat haos de organizare, mai ales după perioada in care ne confruntăm acum.

 7. Buna ziua. Sunt de acord cu varianta a doua,eliminarea conditiilor specifice, si a acordului unitatii scolare la pretransfer. Doar pe baza de punctaj si dosar.

 8. Ce se va întâmpla cu taberele școlare? Copiii le-au plătit parțial sau integral. Își vor primi banii înapoi?

 9. A trebuit să vină o epidemie pentru ca cineva să propună anularea examenului de titularizare…Și e corectă. Ai se înțelege altceva. E cu totul aberantă mai ales repetarea lui chiar și în condiții normale, pentru cei care au deja note peste 7. Pe de altă parte, acest examen de titularizare care nu titularizează, nu are nicio acoperire în realitate pentru profesorii care au doar câte o oră pe săptămână și vor avea la nesfârșit cel puțin 2 licee în care lucrează pentru acoperirea normei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fizicianul Cristian Presură: Primul manual de fizică pe care l-am coordonat, cel de clasa a VI-a, va ajunge pe băncile elevilor în toamnă și este bazat pe metoda investigației / De la an la an, echipele de autori lucrează pe baza de zvonuri, pentru că nu există un calendar precis din partea ministerului

Pentru elevi va fi o întâlnire de început cu fizică predată că știință de sine stătătoare. O întâlnire emoționantă, ce poate formă destine sau poate îndepărta complet elevii de această…
Vezi articolul

Profesoară care a dat concursul de titularizare de 11 ori, a luat note peste 7 și nu are post: Ajungi la un moment dat să te plictisești. Știi că tot scrii, nu te bați pentru nimic și nu ai motivație / Cei tineri iau posturile în ședință, văd în ce școli sunt, își fac socoteala și pleacă

Repetarea concursului național de angajare a potențialilor profesori, Titularizarea, „este un stres continuu”, „începând din mai și până în septembrie când te duci și trebuie să participi la toate ședințele…
Vezi articolul