Aproape 33.000 de candidați s-au înscris Titularizare 2023, potrivit Ministerului Educației. Aceștia vor susține doar proba scrisă pe 12 iulie

2.465 de vizualizări
Rata de promovare a concursului național de Titularizare
Foto: © Dark1elf | Dreamstime.com
Aproape 33.000 de candidați s-au înscris la concursul național de Titularizare 2023, potrivit datelor Ministerului Educației. Concret, este vorba de 32.884 de candidați, după cum este menționat în preambulul ordonanței adoptate duminică de Guvern. Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat, într-o intervenție la Radio România Actualități, că au fost efectuate circa 12.000 de inspecții la clasă. Amintim că la Titularizare 2023 rămâne doar proba scrisă, conform ordonanței menționate anterior.
  • Proba scrisă de la Titularizare 2023, concursul de angajare în învățământ, are loc pe 12 iulie.
  • Dacă s-ar fi luat în calcul inspecția la clasă, aceasta avea o pondere de 25% din media de repartizare, conform metodologiei-cadru din 9 noiembrie 2022. La această probă, cei mai mulți candidați luau cele mai mari note.

„Prin urmare, măsura de a renunța la inspecția care conta în medie a fost luată pentru toți candidații, chiar dacă unii dintre ei au susținut-o deja”, a precizat secretarul de stat.

Sorin Ion: „De menționat că am luat și măsuri care sunt în sprijinul cadrelor didactice, dacă vorbim de candidații la concursul național de ocupare a posturilor sau titularizare. Acolo situația era una destul de complicată. Din cele aproximativ 30.000 de inspecții la clasă, inspecții care făceau parte din probele de de concurs, fuseseră efectuate doar circa 12.000. Pentru ceilalți 18.000 de candidați nu exista nicio soluție de a efectua inspecții fără elevi la clasă, pentru că, iată, de la sfârșitul acestei săptămâni nu vom mai avea elevii la clasă.

Prin urmare, măsura de a renunța la inspecția care conta în medie a fost luată pentru toți candidații, chiar dacă unii dintre ei au susținut-o deja. Știm că asta nu este, din nou, o măsură care poate să mulțumească pe toată lumea, însă este o măsură echitabilă și avem convingerea când spuneam acest lucru.”

În preambulul ordonanței de urgență nr. 56 din 11 iunie 2023 apare numărul candidaților înscriși la titularizare: 32.884.

Duminică, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care prevede, printre altele, doar proba scrisă la concursul național de Titularizare 2023, fără susținerea inspecției la clasă.

„Art. 3. — Prin derogare de la prevederile art. 89 alin. (1) și art. 254 alin. (8) lit. a) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, concursul pentru angajarea personalului didactic de predare cu contract individual de muncă în sesiunea 2023 constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educației – potrivit ordonanței de urgență.

Tot duminică, ministrul Educației a declarat la începutul ședinței de Guvern că inspecțiile la clasă nu o să fie luate în considerare la concursul de Titularizare 2023, „motivul fiind numărul mare de inspecții care nu au putut fi efectuate în această perioadă afectată de protest”.

„Problema este că, din informațiile de la inspectoratele școlare, vineri, 9 iunie, erau neefectuate peste 18.000 de inspecții din totalul de aproximativ 31.000. Asta înseamnă că aproximativ 60% dintre inspecțiile anunțate nu se pot efectua. Nu mai este timp fizic în cele 5 zile de școală rămase, începând de luni, pentru ca ele să fie efectuate. Acestora li se adaugă cele peste 1.500 de probe practice neefectuate, care reprezintă aproape 70% din totalul probelor practice. Înțelegem nemulțumirea celor care au susținut inspecția la clasă și celor care au făcut eforturi ca aceste inspecții să se poată desfășura”, a spus Deca după ședința de Guvern.

Conform unui comunicat al Ministerului Educației, anul trecut au fost înregistrate 33.088 de fişe de înscriere, dintre care 5.655 de fişe de înscriere ale absolvenţilor promoţiei curente. La proba scrisă, 31.531 de candidaţi au avut drept de participare, potrivit Ministerului Educației.

  • Titularizarea este angajarea într-o școală, pe o perioadă nedeterminată. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris.

Foto: © Dark1elf | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
OFICIAL Probele orale de la BAC 2023 sunt echivalate cu mediile din liceu, Evaluarea Națională de la clasa a VI-a nu se mai organizează, iar la Titularizare 2023 rămâne doar proba scrisă – ordonanță de urgență
Ministrul Educației: Aproximativ 60% dintre inspecțiile anunțate pentru Titularizare nu se pot efectua. Înțelegem nemulțumirea celor care au susținut inspecția la clasă
Ligia Deca: Nu se vor mai lua în considerare inspecțiile pentru Titularizare 2023, motivul fiind numărul mare de inspecții care nu au putut fi efectuate în această perioadă afectată de protest

3 comments
  1. Oare câți vor rămâne în sala de examen și vor susține proba scrisă?
    Susțin eliminarea părăsirii sălii de către candidați după două ore de la începutul probei scrise,mai bine nu te prezinți și gata!
    Oricum proba scrisă,ar trebui eliminată,nu are nici-o valoare,pe când o lecție ținută la clasă ne arată clar cine are sau nu față de viitor cadru didactic

  2. O bataie de joc la cei care au sustinut deja inspectia. M-am pregatit destule zile (in care as fi putut invata in schimb), cu materiale, etc. sa sustin prima mea inspectie si sa iau 9.5 doar ca sa mi se zica “nu mai conteaza acum.” Este o bataie de joc, mai ales la comentariul Decai “Înțelegem nemulțumirea celor care au susținut inspecția la clasă și celor care au făcut eforturi ca aceste inspecții să se poată desfășura”. NU ESTE O NEMULTUMIRE, CI O NEDREPTATE COMISA DIN NOU DE ACEST SISTEM DISTRUS, dar am uitat pentru o secunda in ce tara traiesc…

  3. Soluții sunt dar nu sunt acceptate. Se poate scoate pentru cei care au grade și pentru ceilalți sa fie cu admis sau respins. Simplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cu 1.000 de locuri mai puțin la Rezidențiat 2021, față de anul trecut. Cea mai mare scădere, la Anestezie-Terapie Intensivă. Ministerul Sănătății explică scăderea și anunță că poate suplimenta numărul de locuri pentru toți candidații pe domeniul medicină care promovează concursul

Ministerul Sănătății organizează peste o lună, pe 21 noiembrie, concursul de intrare în rezidențiat pe post și rezidențiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie. Concursul se desfășoară…
Vezi articolul