Asociația Elevilor din Constanța a depus o plângere penală pe numele directoarei de la Liceul Teoretic Callatis, în urma cazului datoriilor la xerox

5.007 vizualizări
Deschiderea școlilor
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a depus o plângere penală pentru luare de mită la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, pe numele doamnei director Daniela Diaconu, în urma cazului datoriilor la xerox din Liceul Teoretic Callatis, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Amintim că Edupedu.ro a scris despre cazul „taxa pe xerox”, expus de o elevă din Mangalia.
  • Înregistrarea a fost transmisă Edupedu.ro de către Asociația Elevilor din Constanța și confirmată de Daria Mateciuc, potrivit căreia este vorba despre o discuție pe care a avut-o cu directoarea Daniela Diaconu la mijlocul lunii decembrie. Edupedu.ro a încercat în mod repetat, miercuri și joi, să o contacteze pe directoarea liceului pentru punctul ei de vedere, însă aceasta nu a răspuns până în momentul publicării acestui articol.

„Considerăm josnică tentativa ISJ de a minți opinia publică și a ascunde mizeria sub preș. Având în vedere incompetența și interesele cinice de care instituția a dat dovadă, AEC s-a adresat astăzi unei autorități competente: Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța”, se arată în comunicat.

Redăm comunicatul integral:

Ref: ISJ a încercat să mușamalizeze cazul de la Liceul Teoretic Callatis! Asociația Elevilor din Constanța a depus plângere penală pe numele doamnei director!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a depus o plângere penală pentru luare de mită la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, pe numele doamnei director Daniela Diaconu, în urma cazului datoriilor la xerox din Liceul Teoretic Callatis. Condamnăm tentativa ISJ și a directorului de a minți opinia publică și de a mușamaliza cazul!

Luni, 24 ianuarie a.c., AEC a publicat un tabel din Liceul Teoretic “Callatis” în care erau evidențiate “datorii la xerox” ale elevilor, sume de bani strânse complet ilegal de către conducerea liceului. În urma publicării, domnul inspector general Sorin Mihai a vizitat școala, încercând să îi ia apărarea directoarei și să mușamalizeze cazul, declarând următoarele:

Astăzi, 26.01.2022, am fost prezent la Liceul Teoretic Callatis Mangalia alături de unul dintre inspectorii școlari de sector. Am purtat discuții cu directoarea unității de învățământ, cu președintele Asociației Părinților Elevilor, cu cenzorul asociației părinților și cu elevi. Din discuțiile purtate, la o primă analiză, nu ar exista dovezi că personalul unității de învățământ ar fi implicat în colectarea unor sume de bani pentru achitarea contravalorii unor fotocopii realizate în liceu. Totodată, tabelul apărut în presă cu titlul „Datorii la xerox” nu ar fi redactat/ asumat/ transmis de către angajați ai liceului. Nici elevii, nici altcineva dintre cei cu care am discutat nu au confirmat că tabelul a fost afișat în unitatea de învățământ sau adus la cunoștința elevilor de către personalul angajat din unitatea de învățământ.

Deși inițial se precizase că tabelul ar fi fost transmis de către un cadru didactic, afirmația nu a fost susținută ulterior. Din discuția purtată cu directoarea liceului și din nota de relație, a reieșit că nu s-au transmis niciodată solicitări ale conducerii către cadrele didactice sau către elevi, pentru ca aceștia să se implice în strângerea de bani. Din discuția purtată cu președintele Asociației Părinților Elevilor Liceului Teoretic Callatis Mangalia, am fost informat că, prin actul constitutiv și prin statutul asociației, au stabilit o plată a cotizației anuale, care însă nu are caracter obligatoriu. I-am pus în vedere doamnei președinte că activitățile de acest fel ale asociației nu trebuie să îi implice în niciun fel pe elevi. Din procesul verbal încheiat în urma întâlnirii cu părintele elevei, reiese faptul că acestuia nu i s-au solicitat sume de bani și nu a contribuit cu sume, nici măcar sub forma cotizației.

Voi continua să evaluez situația, astfel încât să nu existe acțiuni care să conducă la o marginalizare a elevilor, în urma acestui incident, sau la o deteriorare a relațiilor dintre elevi și conducerea unității de învățământ. Totodată, voi monitoriza acest subiect, în vederea verificării tuturor informațiilor care mi-au fost furnizate.”

Acest informații sunt complet false, având în vedere faptul că, în luna decembrie, Daria Mateciuc, membru AEC și elevă în liceu, a purtat o discuție cu directoarea aducându-i la cunoștință ilegalitatea colectării datoriilor respective, directoarea chiar citind din tabel în cadrul discuției:

Daniela Diaconu: Așa, zi-mi și mie câte teste ați primit la clasa voastră? La ce discipline? [5:20-5:26]

Daria Mateciuc: La engleză, română, tezele și teste.. [5:28-5:30]

Daniela Diaconu: Deci, engleză. Psihologie, probabil. [5:31-5:33]

Daria Mateciuc: Da. [5:33-5-34]

Daniela Diaconu: Așa ? [5:34]

Daria Mateciuc: Română. [5:34-5:35]

Daniela Diaconu: Română. [5:35-5:36]

Daria Mateciuc: Istorie. [5:36-5:37]

Daniela Diaconu: Da.. [5:37]

Daria Mateciuc: Da, ar mai fi. [5:41-5:42]

Daniela Diaconu: (sunet interogativ). [5:42]

Daria Mateciuc: Ar mai fi, într-adevăr. Sunt destule discipline. [5:43-5:46]

Daniela Diaconu: Hai să zicem 6-7 teste, hai zece teste. Asta înseamnă 10 lei de copil. Nu 10 lei, 5 lei, că e cincizeci de bani. E o sumă atât de mare ? [5:47-5:58]

Daria Mateciuc: Nu. [5:58-5:59]

Daniela Diaconu: Păi? Fiecare să dea suma respectivă. Împărțiți frumos între voi toți și atâta este. La fiecare disciplină este cel mult treizeci de bani sau cincizeci de bani. [5:59-6:10]

Persoană neidentificată: Aici s-a scris de fiecare dată când a venit profesorul său cineva trimis de profesor și a tras la xerox. Secretara a scris aici suma totală per clasă pentru ceea ce s-a tras la xerox în ziua Z. Nu a mai pus data. [6:11-6:28]”

Considerăm josnică tentativa ISJ de a minți opinia publică și a ascunde mizeria sub preș. Având în vedere incompetența și interesele cinice de care instituția a dat dovadă, AEC s-a adresat astăzi unei autorități competente: Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.

Amintim faptul că colectarea de fonduri de către cadre didactice sau personal al unității de învățământ de la elevi se încadrează în infracțiunea de luare de mită, ce se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta.

Doamna Daniela Diaconu a dovedit în mod repetat că nu își merită funcția de director, aceasta colectând fonduri în mod ilegal, mințind și încercând să o intimideze pe Daria Mateciuc, eleva care a publicat tabelul. O persoană competentă pentru funcția de director este o persoană care se asigură de bunăstarea elevilor, nu o persoană care încurajează activități ilegale în cadrul unei unități de învățământ și, în plus, amenință elevii care își cunosc drepturile și luptă pentru elevi.

Asociația Elevilor din Constanța nu va ezita să depună plângere penală pe numele oricărui director din județ responsabil pentru colectarea fondului școlii/clasei/datorii la xerox sau orice alte sume colectate în mod ilegal!

Citește și:
Cazul „taxa pe xerox”, expus de o elevă din Mangalia. „Nu poate nimeni să vă plătească aceste teste. Astea sunt ale voastre, personale”, așa explica directoarea Liceului Callatis, într-o înregistrare, de ce “gratuitatea învățământului” nu înseamnă și multiplicarea la copiatorul de la secretariat a unor teste sau materiale școlare

4 comments
  1. Un articol bun, dar trebuie subliniate anumite lucruri, și anume că dacă tu te consideri victima unei infracțiuni, atunci vei face plângere, iar nu denunț. Însă, dacă ai date, informații ori ai fost martor la comiterea unei fapte prevăzută de legea penală sau chiar tu ai săvârșit-o, atunci ai posibilitatea de a formula un denunț. În cazurile expres prevăzute de lege, formularea unui denunț poate constitui o cauză de nepedepsire (chiar dacă ai săvârșit o infracțiune, însă ai adus la cunoștința organelor de urmărire penală acest lucru, nu ți se va mai aplica o pedeapsă, însă trebuie să fie îndeplinite toate condițiile legale pentru a beneficia de o asemenea clemență, iar această măsură nu se aplică în cazul oricărei infracțiuni) ori o cauză de reducere a pedepselor (în această situație ți se va aplica o pedeapsă dacă se constată că ești vinovat de săvârșirea unei infracțiuni, însă, pentru atitudinea ta de a denunța ceea ce ai făcut, sancțiunea va fi redusă). Sunt multe articole pe această tema pe internet, unul dintre cele mai relevante fiind https://avopenal.ro/totul-despre-denunt-cand-si-cum-trebuie-facut-si-ce-beneficii-ai/

  2. Vai AEC….. Bă fitosilor, știu ce spun, și cine vroiați sa plătească toate alea trase la xerox? Vai, ce mita ați descoperit voi…. Măcar știți cum se lucrează la xerox ul respectiv? E dat cu chirie și foile cine le plătește? Directoarea? Vai…. Ce ați descoperit🤣🤣🤣🤣

  3. Sunt de 15 ani in sistem si am vazut de nenumarate ori cataloage scrise frumos si caligrafic cu scris de mana de domnii si doamnele invatatoare. Nu au fost reclamatii. Insa am lucrat in scoli diferite si era lumea contrariata ca eu spun ca la alta scoala unde predau se completeaza finalul catalogului cu negru. Ca n-au auzit in viata lor de scris acolo cu negru, musai albastru. La inceputul catalogului sunt niste reguli. Doar alea ar trebui respectate cu sfintenie. Redtul sunt doar excese de zel.

  4. Scenariu:

    un cadru didactic, în sistem de 5 ani, diriginte actual, completează catalogul pentru anul școlar 2021-2022. datele copiilor de pe filele din catalog sunt scrise cu litere de mână, nu cu majuscule.

    directoarea interimară (la data respectivă) îl ceartă pe holul școlii că face școala de rușine și că este inacceptabilă scrierea cu litere de mână a catalogului, majusculele fiind necesare. Îl bârfește întregului colectiv pentru faptă, spunând că „în ritmul ăsta, rămâne școala fără bani”.

    Dirigintele respectiv întreabă unde scrie în lege că trebuie scris cu litere majuscule, dar dna director nu discută cu el acest detaliu. Îi dă un ultimatum dirigintelui de câteva zile în care acesta să găsească o soluție. Dirigintele, supus sub presiunii, cumpără din banii personali alt catalog, cu factură emisă pe numele acestuia, deci pe persoană fizică. Aici, personal consider faptul că, dirigintele a fost un bou că a cedat presiunii.

    Catalogul, proaspăt cumpărat, este adus la școală de diriginte. Acesta întreabă la secretariat dacă trebuie făcut un proces verbal de predare-primire pentru a „dona” catalogul școlii, dar îi este comunicat că nu e necesar.

    Astfel, școala intră în posesia unui document care nu îi aparține sau pentru care nu s-a făcut recepție.

    Documentul respectiv este LEGAL? Scrie undeva în lege că un catalog trebuie completat cu majuscule, și dacă da, scrie undeva că în cazul în care acest lucru nu este respectat, trebuie ca cel care l-a scris să și-l cumpere din banii proprii?

    Întreb doar pentru un prieten.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like