AUDIO Sorin Cîmpeanu, în urmă cu 4 luni, înainte de a avea șef de partid suspect de plagiat: Nu cunosc și nu susțin nicio formă de amnistiere. Plagiatul este plagiat

2.064 de vizualizări
Foto: gov.ro
Schimbare radicală de poziție din partea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, în ceea ce privește plagiatul și plagiatorii. În urmă cu 4 luni, înainte ca șef al Partidului Național Liberal să fie Nicolae Ciucă, cel care fusese acuzat încă din ianuarie 2022 într-o anchetă jurnalistică a Emiliei Șercan de plagiat în teza de doctorat, Sorin Cîmpeanu a declarat la RFI (Radio France Internationale) că “nu cunosc și nu susțin nicio formă de amnistiere… Plagiatul este plagiat”.

Declarația lui Cîmpeanu de pe 16 martie 2022 avea loc în contextul în care în Parlament au existat mai multe amendamente care ar fi amnistiat plagiatorii, dacă ar fi fost aprobate. Asaltul de atunci avea loc tot în contextul plagiatului celui care avea să devină șef la PNL și care fusese numit premier, Nicolae Ciucă.

La vremea respectivă, șeful PNL era Florin Cîțu. El a declarat atunci, la solicitarea Edupedu.ro, că „PNL nu susține” demersurile parlamentarilor de la miniorități și PSD de a amnistia plagiatorii.

Au trecut 4 luni de la acel moment și Sorin Cîmpeanu a pus în dezbatere proiectele de legi ale Educației, inserând în draftul legii pentru învățământul superior cel puțin trei forme prin care plagiatorii sunt amnistiați, fără să existe consecințe pentru o astfel de infracțiune academică: desființarea CNADTCU, posibilitatea renunțării la titlul de doctor prin „act unilateral de voință” și prescrierea plagiatului în 3 ani de la săvârșirea faptei.

“Nu cunosc și nu susțin nicio formă de amnistiere… Plagiatul este plagiat… Eu ca ministru al educației nu cunosc și nu am fost întrebat pe acest subiect”, a comentat la RFI Sorin Cîmpeanu, în 16 martie 2022.

AUDIO Sorin Cîmpeanu pe 16 martie 2022:

Declarația venea în contextul în care un amendament care încerca să-i scape pe plagiatorii care au obținut titlul de doctor înainte de 2011 a apărut într-un proiect de lege din Parlament, remarca USR. Era pentru a doua oară în doar câteva zile când o încercare de a-i proteja pe plagiatorii cu doctorate se concretiza într-un amendament la un proiect de modificare a Legii Educației.

Tentativele parlamentarilor de a edulcora prevederile Legii educației din prezent în materia sancționării plagiatelor au fost preluate de ministrul liberal al Educației, Sorin Cîmpeanu, în proiectul noii legi puse în dezbatere pe 13 iulie 2022 și “branduite” ca făcând parte din proiectul prezidențial România educată

Concret, articolul 154 din Legea învățământului superior Cîmpeanu prevede că răspunderea pentru plagiat se prescrie în 3 ani de la săvârșirea faptei. Detalii aici privind prescrierea plagiatului în 3 ani de la săvârșirea faptei introdusă în proiectul Legii educației pus în dezbatere publică de ministrul Educației.

La articolul 142 din același proiect al Legii învățământului superior, în capitolul intitulat “Comisii Consultative ale Ministerului Educației”, instituția esențială în analizarea plagiatelor este desființată prin reorganizare și pierderea atribuțiilor specifice. În proiectul legii, analizarea sesizărilor de plagiate din doctorate va reveni universităților și apoi unui judecător. Execuția instituțională propusă acum amintește de mișcarea făcută în 2012 de ministrul interimar al Educației de la acea vreme, Liviu Pop, care a desființat prin reorganizare CNATDCU exact în ziua în care instituția condusă atunci de Marius Andruh (astăzi vicepreședinte CNATDCU) a anunțat oficial verdictul de plagiat din teza premierului de atunci, Victor Ponta. (Sursa și detalii aici)

La articolul 73, același proiect al Legii învățământului superior prevede că titularii titlului de doctor pot renunța la titlul de doctor, “prin act unilateral de voință”, fără să invoce vreun motiv și fără să plătească vreo despăgubire. Este a treia prevedere în favoarea plagiatorilor, după desființarea CNATDCU și prescrierea plagiatului. Amnistierea plagiatorilor este introdusă oficial de ministrul Sorin Cîmpeanu în textul proiectului de Lege a educației în plin scandal de plagiat la adresa șefului său de Guvern și de partid – premierul Nicolae Ciucă. 

Cronologia evenimentelor:

Nicolae Ciucă a devenit premier pe data de 25 noiembrie 2021. Teza lui, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138, dezvăluia jurnalista Emilia Șercan într-o anchetă publicată de pressone.ro pe 18 ianuarie 2022.

Premierul a cerut Comisiei de Etică din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare să-i analizeze teza de doctorat, desi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) este singura instituţie care îi poate retrage titlul de doctor, în cazul în care se confirmă suspiciunile de plagiat.

La câteva zile după dezvăluirea Emiliei Şercan, pe 21 ianuarie 2022, deputatul USR Mihai Poliţeanu a sesizat CNATDCU.

La începutul lunii martie 2022, mai multe amendamente apar în parlament în proiecte de legi care nu au legătură cu etica academică. Mai exact, pe 7 martie un amendament ar fi fost introdus în mod fraudulos într-un raport final al Comisiei de Învățământ care viza o lege discutată anterior, despre un cu totul alt subiect, privind „educația copiilor defavorizați”. Scopul introducerii acestui amendament este acela de a-i „amnistia” pe plagiatorii cu doctorate, potrivit USR. Unul dintre amendamente amnistia plagiatorii de dinainte de 2011, iar al doilea amendament făcea din asta o urgenţă: în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, acuza USR. Modificările erau aduse de deputatul PSD Adrian Solomon, cunoscut pentru scandalul făcut în 2020 într-o șaormerie din Centrul Vechi.

Pe 15 martie șeful PNL de atunci, Florin Cîțu, declara că „PNL nu susține” amnistierea plagiatorilor încercată de mai mulți parlamentari.

Pe 16 martie președintele UDMR, Kelemen Hunor declara că „sunt categoric împotriva amnistierii plagiatorilor”.

Tot pe 16 martie Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, declara că nu susține amnistierea plagiatorilor și că „plagiatul e plagiat” (vezi mai sus declarația).

Între timp analiza tezei de doctorat a fost oprită de CNADTCU în urma intervenţiei Parchetului General, aflam abia pe 21 martie, după ce Edupedu.ro a întrebat conducerea interimară a CNADTCU ce se întâmplă cu analiza tezei. Parchetul general este o instituţie condusă de Gabriela Scutea, numită în funcţie de preşedintele Klaus Iohannis, protectorul lui Nicolae Ciucă. “Analiza nu s-a încheiat pentru că nici nu a început, de fapt. Parchetul General a cerut oprirea întregii analize până când dosarul va fi instrumentat şi se va da o soluţie la parchet”, a anunţat Mircea Dumitru, preşedintele interimar al CNATDCU. 

Tot în luna martie, o judecătoare de la Curtea de Apel București a suspendat efectele înregistrării unor sesizări de plagiat în teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă invocând, în motivare, că România are nevoie de stabilitate, iar chestiunea plagiatului lui Ciucă ar putea servi intereselor adversarilor politici ai acestuia. G4Media.ro a descoperit, în motivarea sentinței, fragmente copiate, cuvânt cu cuvânt, din alte sentințe disponibile public. Pe de altă parte, Libertatea a arătat că judecătoarea Ionela Tudor a preluat în motivare argumentele avocaților premierului Nicolae Ciucă.

Pe 10 aprilie 2022 Nicole Ciucă era ales președintele PNL din postura de unic candidat la șefia partidului.

Pe 23 iunie 2022, G4Media.ro a scris despre cum un judecător promovat de liberali în funcții guvernamentale a anulat toate sesizările de plagiat depuse la CNATDCU în cazul doctoratului premierului Nicolae Ciucă.

Pe 28 iunie, tot G4Media.ro a scris despre cum a fost direcționat dosarul premierului Nicolae Ciucă prin metoda ”coperta” către judecătorul Marius Iosif, care s-a pensionat imediat după ce a anulat sesizările de plagiat (mai multe detalii, aici).

Pe 13 iulie erau lansate în consultare publică priectele legilor Educației. Nicio universitate nu a reacționat instituțional la formele de amnistiere a plagiatorilor incluse în proiect, în afară de SNSPA, până la publicarea articolului. Ba mai mult, 25 de rectori, reprezentanți ai tuturor consorțiilor universitare din România, s-au dus la o „reuniune” cu premierul Nicolae Ciucă, la Guvern, pe 25 iulie, în semn de susținere a tuturor prevederilor din proiectele de legi, după cum a remarcat într-un comunicat post-eveniment ministrul Cîmpeanu.

Citește și:
PNL și-a schimbat radical poziția față de plagiate după ce la vârful partidului a venit Nicolae Ciucă, el însuși acuzat de plagiat. Ce spuneau liberalii în martie și ce fac acum
BREAKING Prescrierea plagiatului în 3 ani de la săvârșirea faptei – o nouă metodă de amnistiere a plagiatorilor inclusă în proiectul de lege a Educației
BREAKING Amnistierea plagiatorilor prin noua lege a educației: orice plagiator va putea să renunțe, gratis, la doctoratul făcut pe banii statului, dacă legea este promovată. Premierul Ciucă, protagonist al celui mai mare scandal de plagiat din prezent, “a validat total“ legea și va putea renunța unilateral la titlu
BREAKING Instituția-cheie în analizarea plagiatelor este desființată în proiectul Legii educației, în plin scandal de plagiat la adresa premierului. Nicolae Ciucă “a validat“ proiectul de lege și va scăpa de analiza CNATDCU dacă legea intră în vigoare

1 comment
  1. Problema plagiatelor este ca ele au fost “tolerate” de universitati. Nimeni nu dorea sa verifice daca o lucrare e originala sau nu. Din punctul meu de vedere, ar trebui verificate lucrarile tuturor celor care au un beneficiu de pe urma titlului de doctor si sa li se retraga titlul daca se constata plagiatul. Era o moda, toti erau doctori, acum s-a dus, poate ca nu vor fi pusi sa dea banii obtinuti inapoi, dar nu e normal ca si de acum inainte se beneficieze de salarii marite ca urmare a unei fraude.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Partidul REPER condamnă ferm decizia Guvernului de a înlocui probele orale de Bacalaureat cu media de la clasă şi de a elimina evaluarea naţională la finalul clasei a VI-a: Soluţie de avarie care nu face decât să submineze fundamentul evaluării obiective şi corecte a pregătirii elevilor

Publicarea proiectului de OUG de către Guvern prin care se va face echivalarea unor probe orale de la bacalaureat cu notele din timpul liceului arată că lipsa de competenţă şi…
Vezi articolul

Alianța Studenților, despre modificările aduse la funcționarea Consiliului care verifică tezele de doctorat: CNATDCU va publica de acum încolo, pe site-ul propriu, lista sesizărilor depuse al căror termen de soluționare este depășit cu mai mult de 15 zile

Pe lângă participarea studenților la ședințele CNATDCU, anunțată mai devreme de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, reprezentanții studenților au mai obținut o serie de modificări cum ar fi: publicarea raportului privind…
Vezi articolul