Avocatul Poporului a cerut o evaluare legislativă pentru a vedea în ce măsură medicii pot refuza cereri de teste de virginitate pentru adolescente, iar fenomenul să nu se extindă în clinici private

549 de vizualizări
Renate Weber, Avocatul Poporului / Foto: Facebook.com
Avocatul Poporului a cerut o evaluare legislativă pentru a vedea în ce măsură medicii pot refuza cereri din partea părinților pentru a verifica virginitatea adolescentelor, pentru ca acest fenoment să nu se extindă și în clinici private, spune Renate Weber, la Interviurile ȘtirileProvTv. Din vară, în urma presiunii societății civile, Institutul Național de Medicină Legală (INML) a anunțat că nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere.
  • Specialiștii spun că testul nu are vreo însemnătate medicală și poate cauza daune  psihologice, iar practica este condamnată și de Organizația Mondială a Sănătății

Avocatul Poporului subliniază în cadrul Interviurile ȘtirileProtv că a cerut o analiză a cadrului legal, ca legea să nu fie prea vagă și să nu permită ca drepturi și libertăți să fie încălcate: „Așa ceva este odios, pentru că este o încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților, a acelei adolescente, a acelui copil. E odios că s-au făcut. Până acum, nici nu ne mai gândeam la asta. Noroc a ieșit public povestea aceasta. Noi acum avem o sesizare din oficiu pe baza a ceea ce am văzut în presă și vrem să vedem mai întâi cadrul legal, adică de unde pleacă această posibilitate a medicilor de a face astfel de teste. Și spun medicii, nu doar medicii legiști. Și explic imediat de ce. Deci vrem să vedem că legea nu este prea vagă și nu permite ca drepturi și libertăți să fie încălcate (…). Dacă e așa, legea aceea, vă spun de pe acum, o vom trimite la Curtea Constituțională, că am mai făcut astfel de sesizări”, a spus Renate Weber.

Avocatul Poporului explică că a cerut analizarea cadrului legislativ pentru a nu exista posibilitatea ca testarea să poată fi făcută la clinici private.

INML-ul văd că a anunțat că a stopat orice fel de astfel de teste. Slavă Domnului, măcar în ceasul al treisprezecelea, că al doisprezecelea deja a trecut. Dar știți că s-ar putea ca la niște clinici private, contra cost, să spui că faci un anume tip de control, și în realitate să fie altceva. De aia vreau să ne uităm foarte atent pe cadrul legal. Așa ceva să nu fie posibil nici în sistemul public, nici în sistemul privat, pentru că este o încălcare oribilă a demnității acelor copii, a mai spus Avocatul Poporului.

Fenomenul a fost semnalat în cadrul unei campanii naționale pentru eliminarea testelor de virginitate, care s-a desfășurat în paralel cu Bacalaureatul 2022. Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor, inițiatoarea campaniei, a lansat o petiție online adresată Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății și Institutului Național de Medicină Legală, prin care se cere scoaterea testelor de virginitate în afara legii.

În urma campaniei, din 10 iunie, INML a anunțat, printr-o notă emisă de directorul instituției, că nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere. Testările sunt condamnate și de Organizația Mondială a Sănătății.

Citește și:
#DeNetestat – Campanie națională pentru eliminarea testelor de virginitate, desfășurată în paralel cu Bacalaureat 2022 / Specialist: testul nu are vreo însemnătate medicală și poate cauza daune  psihologice
Din 10 iunie, INML nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere / Decizia directorului Institutului de medicină legală București vine după ce societatea civilă a atras atenția asupra acestei testări condamnate de OMS și care încă se practică în centre județene de medicină legală și la INML


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Din acest an, Universitatea Națională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din București oferă gratuit biciclete studenților săi. Prioritate au cei care stau la cămin, au bursă socială și nu dețin mașină personală

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (UNATC) a cumpărat la finalul anului trecut 60 de biciclete pentru studenţii săi, informează Agerpres. Acest prim lot va…
Vezi articolul

Înscrieri clasa pregătitoare 2019: Pe 4 martie încep înscrierile în clasa pregătitoare. Care sunt noile reguli – SURSE

Înscrierile în clasa pregătitoare 2019 încep pe 4 martie, potrivit unui proiect de ordin intrat în posesia Edupedu.ro. Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare 2019 prevede că pe 25 februarie școlile…
Vezi articolul