Competențe Bacalaureat 2024. Profesorii de română și TIC, plătiți cu 10 lei pentru fiecare candidat, profesorii de limbi străine care evaluează trei probe – cu 15 lei. Sumele sunt impozabile și cu 4 lei mai mari ca în 2022

2.338 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei / G4Media
Profesorii care au evaluat candidații la examenul de Bacalaureat 2024 – probele de competențe sunt plătiți cu 10 sau 15 lei de candidat, prevede ordinul de ministru cu sumele acordate în acest an. Banii ar putea să fie virați cel mai devreme pe 15 iulie, odată cu salariile pentru luna iunie, conform surselor Edupedu.ro.

Sumele sunt mai mari cu până la 4 lei față de cele din 2022, prima ediție a competențelor după ce pentru Bacalaureat 2020 și 2021 nu s-au mai susținut au fost echivalate în contextul pandemiei.

În 2023, nu s-au acordat sume per candidat, ci o singură sumă profesorilor evaluatori, de maximum 355 de lei, în contextul în care competențele au fost echivalate, din nou, însă în contextul grevei profesorilor – pe larg, mai jos în articol.

Iată sumele primite de profesorii evaluatori la probele de competențe din 2022 și 2024:

Funcție /
Sumă per candidat
20222024
Competențe Limba română7 lei10 lei
Competențe Limba modernă11 lei15 lei
Competențe digitale11 lei15 lei
Sursa: OME 4578/2024 și OME 3887/2022

De remarcat este că un profesor de limba română care evaluează o singură probă – cea orală primește 10 lei impozabili per candidat, pe când un profesor de limba străină care evaluează proba orală, grilele de la proba de înțelegere audio, grilele de la proba de înțelegere a textului și două eseuri primește 15 lei, după cum semnalează și mai mulți profesori pe adresa redacției.

 • Sumele sunt impozitate cu 10%, dacă profesorii încheie un contract de furnizare de servicii pentru participarea la examenele naționale și concursurile pentru cadre didactice.
 • În situația în care profesorul optează pentru încheierea unui contract individual de muncă, retribuția cuvenită reprezintă salariul brut, din care se rețin: CAS – 25%, CASS – 10% și impozit – 10% (sursa).

Pentru un profesor care evaluează lucrări ale candidaților la examenul de Bacalaureat din partea secțiilor bilingve francofone, suma crește de la 14 lei (2022) la 20 de lei în 2024, conform acelorași ordine de ministru.

Amintim că evaluarea unei lucrări de Bacalaureat (probă scrisă) în România este plătită la fel ca în Franța, la sesiunea 2024 a examenului de la final de liceu, potrivit datelor consultate de Edupedu.ro. Dacă în Republică un profesor primește 5 euro per lucrare, în România primește 5,02 euro (25 de lei) – detalii aici.

Probele de competențe în 2023, echivalate

În anul 2023, probele de competențe lingvistice și digitale au fost echivalate cu mediile din liceu la română, limba străină și tehnologia informației, în baza unei proceduri elaborate de Ministerul Educației, în contextul în care în perioada examenelor profesorii au fost în cea mai mare grevă din ultimele două decenii.

Profesorii care au lucrat la echivalarea probelor de competențe de la Bacalaureat 2023 a trebuit să fie plătiți ca evaluatori la aceste probeconfirma pentru Edupedu.ro secretarul de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru, președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat anul trecut.

Potrivit OME 4438/2023 de modificare a ordinului 4143 dat înainte de grevă, un președinte de comisie cu până în 100 de candidați a primit 395 de lei, un secretar și un cadru didactic cu abilități digitale/ informatician – 198 de lei, iar un profesor evaluator – 355 de lei.


3 comments
 1. Dar sumele primite de membrii și secretarul comisiei de evaluare a competentențelor lingvistice și digitale, pentru activitatea desfășurată pe o perioadă de 2 săptămâni, este normal să fie mai mici decât suma primită de profesorii asistenți pentru o zi de activitate? Doar cine nu a mai fost în astfel de comisii poate comenta cu lejeritate. Anul trecut școlar comisia nu a fost plătită nici pentru echivalarea rezultatelor. Iar activitățile zilnice oricum le desfășori, în timp suplimentar, ME și ISJ continuă să solicite situații urgente cu termen ieri.

 2. (In) competențe inutile.
  Ca si banii cheltuiți inutil pt ele pt evaluatori, asistenți si membrii comisiilor + supravegherea video.

  Apoi in toamnă se vaiata ca nu au bani si prorogă termene legale pt drepturi salariale.

  Atât poate Deca si cei 7 secretari de stat.

  Pe principiul, am moștenit o prostie de la Funeriu, noi o continuăm cu sârg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Atac dur la adresa proiectelor legii Educației. Marian Preda, rectorul Universității din București: Sunt făcute din birou, fără analize serioase, cu și de către un grup monocolor de autori care nu include specialiști în domeniul educației

„Prima problemă majoră a proiectelor de lege este­ procesul în sine de elaborare, care e profund greșit: din birou, fără analize serioase, cu și de către un grup monocolor de…
Vezi articolul

Ligia Deca vrea să paseze la primării responsabilitatea depunerii proiectelor pentru școlile eligibile, care nu au aplicat în programul pentru reducerea abandonului școlar, pentru a atinge ținta din PNRR / Amânările de termene și întârzierile în semnarea contractelor pun în pericol PNRAS

Ministrul Educației, Ligia Deca, vrea să paseze la primării responsabilitatea depunerii proiectelor pentru cele 400 de școli eligibile care nu au aplicat în programul pentru reducerea abandonului școlar, pentru a…
Vezi articolul