Evaluarea unei lucrări de Bacalaureat în România, plătită profesorilor la același tarif ca în Franța: 5 euro

7.197 de vizualizări
Foto: © Andrei Rahalski | Dreamstime.com
Evaluarea unei lucrări de Bacalaureat în România este plătită la fel ca în Franța, la sesiunea 2024 a examenului de la final de liceu, potrivit datelor consultate de Edupedu.ro. Dacă în Republică un profesor primește 5 euro per lucrare, în România primește 5,02 euro (25 de lei).

Mai exact, după creșterea aprobată de Ministerul Educației din România acum două săptămâni, suma plătită de statul român către un profesor evaluator la examenul de Bacalaureat este similară sumei acordate de statul francez pentru același serviciu.

Profesorii români primesc pentru o lucrare de Bacalaureat 25 de lei, adică 5,02 de euro la cursul valutar de astăzi, marți, 18 iunie. Suma este stabilită prin ordinul de ministru al Educației (OME) 4578 din 3 iunie 2024. Sunt cu 7 lei (1,41 euro) mai mulți decât în 2023, când au fost acordați 18 lei. Sumele pentru corectare pentru profesorii români au crescut cu câțiva lei în fiecare an, arată un infografic Edupedu.ro.

În Franța, suma de 5 euro valabilă pentru 2024 este stabilită printr-un ordin al ministrului Educației din 2012, publicat pe portalul Legifrance.gouv.fr. În România creșterile sunt anuale, în timp ce în Franța tarifele s-au schimbat, în medie, la 30 de ani.

  • Și în Franța corectarea va fi digitalizată, cum este de doi ani încoace în Hexagon, potrivit ekole.fr și documentării Edupedu.ro din iulie 2022 despre acest sistem de urcare a lucrărilor, scanate, într-o platformă dedicată. În Republică ar fi vorba de trei milioane de lucrări în total, la examenul de Bac 2024.

Potrivit aceluiași ordin de acum 12 ani, un profesor evaluator la probele orale din cadrul Bacalaureatului primește 9,60 de euro per ora de examinare. În România, profesorii primesc câte 10 lei per candidat la probele orale la limba română, competențe digitale și competențe la limba maternă – după caz și 15 lei per candidat – pentru competențele la limba de circulație internațională, potrivit OME 4578.

Conform mai multor planificări pentru proba orală la limba română, organizată pe 17-19 iunie în licee, potrivit calendarului de Bacalaureat din acest an, sunt circa 6 candidați per oră în liceele cu comisii de până la 100 de elevi inclusiv. Acest lucru ar însemna 60 de lei pe oră pentru un profesor de limba română, adică 12,06 euro la cursul valutar actual, cu aproape 2,5 euro mai mult decât obține un profesor francez.

  • Amintim că profesorii români au de ales sub ce formă legală sunt remunerați pentru munca de evaluare de la examene: fie optează pentru un contract de prestări servicii unde impozitarea este 10%, fie aleg un contract individual de muncă pentru care impozitarea este 40%.

Aproape 730.000 de candidați sunt așteptați la examenul de Bacalaureat din Franța, început marți, 18 iunie, cu proba de Filosofie. Potrivit presei franceze, unui profesor i-ar reveni circa 150 de lucrări.

În România, la simulările din martie, unui profesor i-au revenit până la 70-80 de lucrări, volum de muncă criticat acum câteva luni de profesori, care nu au fost plătiți pentru corectarea respectivă.

Foto: © Andrei Rahalski | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


4 comments
  1. Fantastic unde s-a ajuns!Clar o sa intram in faliment !! Un portar la o institutie de Stat ia cat un inginer la privat si un profesor e platit ca in Franta desi la aceleasi studii un inginer din Romania are de 5 ori mai putin fata de unul din Franta(1000€ vs 5000).Nu ne mai miram de ce darile sunt cele mai mari din lume,ca au sarit bine de 50% si nu se vede nimic in jurul nostru ca se duc pe salariile bugetarilor (multe si mari ,chiar f mari unele).Daca unora nu le-ar acorda sub forma de prima(deci impozabil) tot firma cota aia care insemna darile angajatorilor dar pe care a pus-o PSD in carca angajatilor,ar muri de foame sau ar ajunge infractori la drumul mare cam jumatate din angajatii la privat !!Deci banii aia sunt dublu venit pt Stat(dubla impozitare) ca-i primesti ca prima ,se impoziteaza deci si apoi ai dai la Stat(ce mai ramane).Deci sa ne intelegem,langa aia 1000€ primiti de un inginer ar mai fi cam 400€ prima aia care care Statul ia impozit cam 100 si restul de 300 ai ia ca si cotizatia neta a angajatului.Daca nu ar fi primiti ca prima ar trebui dati de angajat deci ar ramane inginerul cu 600€ (maxim) adica 3000 lei,mult sub un portat…Fantastic !!O sa intram in colaps ca nu mai avem ce vinde si nu o sa ne mai dea nimeni imprumuturi sa platim pensii speciale si salarii babane la bugetari( si urmarea va fi ca vor mai fi platiti doar jandarmii si armata ) !Bine ca ati votat PSD ca se fim siguri ca ingroapa tara de tot…Nu inteleg voi cu ce va alegeti si ce viitor ganditi pt copii ca e clar ca nu e sustenabil ce se intampla si nu putem fi toti jandarmi.Adica va fi ca in 10 Aug sau ca la Revolutie:unii care trag,altii care manifesta si oportunistii si fricosii in casa(cred ca voi,majoritatea ,preferati sa muriti incet de foame in case,a 3-a categorie adica)…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii, studenții, pensionarii și veteranii, lăsați fără reducere la bilete și abonamentele de transport rutier județean privat – printre efectele unei OUG pe care Guvernul a aprobat-o marti

Un proiect de Ordonanță de Urgență care scoate transportul rutier intra-județean privat, dintre localitățile aceluiași județ, din sfera serviciului public și îl transformă în serviciu comercial, a fost aprobat pe…
Vezi articolul

Toate școlile și liceele pot promova elevii, după ce aplicația informatică SIIIR a fost deblocată. Singurele clase care pot fi promovate fără formațiune viitoare sunt cele terminale – document

Școlile și liceele pot promova elevii, după ce aplicația informatică SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România – n.red) a fost deblocată. Potrivit unei informări a Inspectoratului Școlar Județean…
Vezi articolul