Bacalaureatul din Italia, Maturità – „nici pe departe un examen facil”, deși are o structură simplă / Prezentarea oferită în „Ghidul profesorului” pentru Bacalaureatul românesc

3.263 de vizualizări
Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.com
Examenul italian de finalizare a studiilor liceale, Maturità, este mai simplu structurat decât Baccalauréat în Franța, dar „nu este nici pe departe un examen facil”, potrivit unei descrieri a acestui model, inclusă în „Ghidul profesorului” pentru examenul de Bacalaureat din România, document avizat de Ministerul Educației și realizat în cadrul proiectului PROF. Ghidul prezintă examenul din Italia cu cele trei componente ale sale – două probe scrise și una orală.

Cum se desfășoară Maturità, corespondentul italian al Bacalaureatului, potrivit prezentării citate:

  • Prima probă este cea mai complicată și mai complexă. Se susține examen la limba italiană, iar elevii au de ales dintre șapte subiecte diferite cu trei sarcini de lucru: analiza textului, un text argumentativ și un subiect de actualitate. Această probă durează șase ore.
  • A doua probă se dă în funcție de ramura fiecărui liceu, iar subiectele sunt făcute de profesorii care susțin proba, nu de Minister. Dacă elevii au studiat într-un liceu clasic, atunci vor da proba la limba latină, dacă au studiat într-un liceu științific, la matematică, cei de la un liceu lingvistic, la o limbă modernă, cei de la tehnic, la o materie specifică (electronică, informatică, chimie etc.), iar cei de la arte vor avea de făcut un desen, o pictură etc. Această probă durează între patru și șase ore, iar la liceele de artă poate dura și câteva zile.
  • Interviul constituie ultima fază a examenului Maturità. Durează 20 de minute, timp în care comisia îi va prezenta elevului un proiect, o imagine sau un text, iar el va trebui să înceapă o discuție ce îi va pune în valoare cunoștințele pe care le-a dobândit în acel an.”

Edupedu.ro a prezentat, în 2018, structura actuală a echivalentului italian pentru examenul de Bacalaureat, formată din două probe scrise și un interviu, formulă care a produs, atunci, nemulțumiri prin introducerea unei probe a doua care nu exista, în această formulă, până atunci, schimbare apărută cu doar câteva luni înaintea examenului.

Citește și:
Examenul la care „doar 1 din 10 elevi reușește să obțină nota maximă” – Bacalaureatul în Franța, oferit de exemplu într-un „Ghid al profesorului” pentru Bacalaureatul românesc
Bacalaureatul se schimbă în Italia. 500 de mii de elevii vor da doar două probe scrise și un interviu la #Maturita2019
Copiii imigranților care ajung în Italia vor fi testați de școli la limba italiană și vor urma cursuri suplimentare dacă au rezultate slabe, anunță ministrul Educației Valditara

Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. În loc să-i ajutați să promoveze “rupeții-îndopații” cu materie și știință. Sau luați-vă după modele germane, cehe, italiene, etc, că și așa sunt probleme cu promovabilitatea din cauza materiilor stufoase și a vechii mentalități iar elevilor “li se rupe”, poate nu ați observat. Doar așa o să fugă toți din țară sau poate încă nu ați realizat, dar se fuge din Romania mâncând pământul. Toate cele bune la cine o mai rămână.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Profesorii, acuzați de inspectoratul Sectorului 1 că boicotează Bacalaureatul pentru că nu se înscriu la supraveghere, în comisii sau la corectare. Peste 1.000 de cadre didactice, necesare doar în Sectorul 1

Situația resursei umane necesară susținerii examenului de Bacalaureat 2020 este în acest moment dezastruoasă, se arată într-o adresă obținută de Edupedu.ro, trimisă de la Inspectoratul Școlar al Sectorului 1 către…
Vezi articolul

Bacalaureat 2024 Biologie și Anatomie. Sfaturi de la profesoara Cristina Dudan, Colegiul Național „Radu Negru” din Făgăraș: Nu uitați că suntem alături de voi, vă iubim și vă prețuim pentru că existați, nu pentru rezultatele voastre

În data de 4 iulie 2024, absolvenții claselor a XII-a vor susține proba la alegere a profilului și a specializării, proba E.d). Una dintre disciplinele frecvent alese la această probă…
Vezi articolul