Biblioteca Școlară Virtuală EDULIB cu peste 3.600 de lecții și teste din diverse discipline este deocamdată accesibilă doar elevilor de clasele V-VIII care au primit datele de logare de la școală / Profesorul poate vedea în contul său ce lecții au parcurs elevii

3.668 de vizualizări
Foto: roedulib.ro
Biblioteca Școlară EDULIB conține deocamdată lecții și resurse doar pentru elevii de clasele V-VIII, pentru 11 discipline. „Chiar dacă unii părinți care au copii în clasele primare au primit date de logare de la școală acestea nu sunt active deocamdată pentru că nu există conținut pentru clasele P-IV”, a explicat pentru Edupedu.ro, Gheorghe Dinu, managerul general al Agenţiei de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare AARNIEC/RoEduNet, instituția din subordinea Ministerului Educației care a gestionat proiectul. Pe platformă profesorii pot vedea în conturile lor ce lecții urmăresc elevii și ce itemi rezolvă la testele parcurse. Pentru învățământul primar și liceal încă nu există conținut, dar „vrem să începem demersuri și pentru acești elevi”, mai spune Gheorghe Dinu.
  • Edupedu.ro a scris că Biblioteca Școlară Virtuală EDULIB, în valoare de 46 de milioane de euro a fost blocată timp de un an și jumătate de angajații și oficialii Ministerului Educației. Abia după ce pe 17 februarie, reporterul Edupedu.ro a întrebat într-o conferință de presă reprezentanții Ministerului de ce nu este funcțională Biblioteca Virtuală și când va fi putea fi accesată de elevi și profesori, a doua zi, oficialii ministerului au transmis instrucțiuni către școli pentru accesul profesorilor și elevilor în platforma educațioanală
  • Vezi aici cum se pot loga profesorii

Mai mulți cititori Edupedu.ro, care au copii în clasele primare ne-au semnalat faptul că nu se pot autentifica pe Biblioteca Virtuală Școlară EDULIB, deși au primit datele de la școală. „Aceste conturi, deși create de școală nu sunt însă active pentru că Biblioteca Școlară Virtuală încă nu conține lecții și informații pentru elevii din clasele primare”, spune Gheorghe Dinu, managerul general al AARNIEC.

„Lucrurile sunt un pic mai delicate, din punctul meu de vedere, pentru că la învățământul primar ne adresăm micuților și lecțiile se fac altfel decât la gimnaziu sau la liceu. Dar poate facem o echipă la nivelul sistemului de învățământ de cadre didactice cărora să le punem la dispoziție instrumentele de creat lecții și apoi sunt necesare doar imaginația și capacitatea fiecăruia de a elabora lecții pentru învățământul primar. Și dacă avem generate aceste lecții realizate, le așezăm pe fluxul de validare, dar nu putem să le punem direct în platformă, să poată fi folosite”, spune Gheorghe Dinu.  

În prezent, doar elevii de gimnaziu au acces în contul personal pe platformă și toți ar fi trebuit să primească deja date de accesare a contului personal în EDULIB, de la diriginte.

Potrivit raportului privind starea învățământului din România, peste 710.000 de elevi de gimnaziu erau înscriși în anul școlar 2023-2024.

În ceea ce privește profesorii, Gheorghe Dinu spune că peste 119.000 profesori au deja conturi create pe platformă. „În total, pe 10 martie erau active peste 8.000 de conturi de profesori și elevi de gimnaziu”, a explicat reprezentantul AARNIEC pentru Edupedu.ro.

Ce găsesc elevii în Biblioteca Virtuală Școlară

În Biblioteca Virtuală Școlară sunt peste 3.600 de lecții și RED-uri (n. red resurse educaționale deschise), pentru 11 discipline din clasele V-VIII: Biologie, Chimie, Fizică, Geografie, Informatică și TIC, Istorie, Limba Engleză, Limbă Franceză, Limba și literatura română, matematică și robotică / STEM.

Lecțiile sunt realizate de profesori care s-au înscris în urma unor apeluri ale ministerului, iar resursele au fost aprobate de specialiști ai Ministerului Educației și apoi urcate în Biblioteca Virtuală.

„În acest moment, de exemplu, pentru gimnaziu, fiecare cadru didactic poate să-și creeze propria lecție, însă rămâne salvată în zona fiecăruia. Nu e publică.

Poate să fie utilizată ca lecție doar de către elevii de la clasă. Dacă dorește să fie în zona publică, atunci o trimite în fluxul de aprobare. Specialiștii ministerului analizează și apoi decid dacă vor avea toți profesorii acces la această lecție”, spune managerul ARNIEC.

„Unele lecții au și teste însă nu se notează, nu există o corectare a testului. Evaluarea elevului poate fi monitorizată, dar nu neapărat în lecție. Adică de exemplu văd la analiza lecției că elevul Ionescu a răspuns bine la trei itemi dintr-o anumită lecție și nu a răspuns bine la alți doi, eu ca profesor îmi fac o idee despre punctele slabe, ce nu a înțeles copilul și reiau zona respectivă. 

Profesorul poate observa și gradul de implicare al elevilor. Poate sunt copii care doar intră pe platformă și se duc apoi să se joace. Deci nu e important doar cine a accesat, ci și cât s-au implicat, dacă a răspuns la întrebări, la care răspuns bine, la care nu.

Sunt și foarte multe lecții video. Majoritatea sunt interactive, nu doar citești. Sigur că sunt și  foarte multe filmulețe, foarte multe documente, lucrezi cu calculatorul, trebuie să îți introduci date. La testele de inteligență artificială, acolo sunt lucrurile sunt mult mai interesante și sperăm să ajungem să fie folosite și acele teste în care analizezi un material și răspunzi la niște teste, teste ale căror răspunsuri se regăsesc în acel material, dar nu la prima vedere”, mai spune Gheorghe Dinu.

„Noi sperăm să reprezinte un instrument indispensabil de acum încolo. Înțelegem că o să meargă mai greu la început, până se obișnuiesc cadrele didactice cu el, însă din punctul meu de vedere este un instrument extraordinar și o să fie îmbunătățit, pentru că totuși a fost proiectat la nivelul anului 2019. De atunci până acum am mai învățat, periodic ne gândim cum să optimizăm, cum să adăugăm, cum să transformăm, să fie mai mai eficient. De exemplu, acum avem câte o lecție pentru fiecare cunoștință, dar poate venim și cu al doilea set de cunoștințe, poate prezentăm materialul și în alt punct de vedere. Sunt foarte mulți profesori care care pot să-și aducă o contribuție extraordinară la această platformă”, mai spune Dinu.

Biblioteca virtuală este un proiect prevăzut de Legea educației încă din 2011. Trebuia să fie finalizat în 2020, a fost gata abia în iunie 2023, iar din acel moment a stat nefolosit până pe 28 februarie, când școlile au primit instrucțiunile pentru autentificarea în platformă.

Citește și:
Profesorii vor primi în sfârșit datele de acces în Biblioteca Școlară Virtuală EDULIB, programul de 46 de milioane de euro blocat timp de un an și jumătate de angajații și oficialii Ministerului Educației. Elevii vor primi de la diriginte credențialele – DOCUMENT

UPDATE Biblioteca Școlară Virtuală nu poate fi accesată de către profesori și elevi, reclamă zeci de cadre didactice, care spun că nu le sunt recunoscute parolele indicate de instrucțiunile Ministerului Educației și Cercetării / Pentru întrebări și detalii există un număr de sprijin / Platforma proiectului de 46 de milioane de euro a fost ținută blocată și nefolosită aproape doi ani

3 comments
  1. Datele de logare pe platformă nu folosesc la nimic! A trecut deja o săptămână de când am apelat la suportul tehnic (de unde NU am primit răspuns!) și primesc exact aceeași eroare când încerc să mă loghez. Bani aruncați pe fereastră, pentru o platformă care nu poate fi folosită! Oare va răspunde cineva pentru situația asta? Mă cam îndoiesc…

  2. Există lecții in Livreq pt toate disciplinele.
    De la pregătitoare la clasa a 12-a.
    Unele omologate de MEC.
    Probabil există si pe alte platforme.

    Dar ei vor ca profesorii sa creeze material didactic, utilizabil national, gratuit, fără remunerare.

    Dar in cele 46 de milioane de euro nu au intrat si banii cu care se puteau cumpăra drepturile de autor de la profesorii creatori.

    In cele 46 de milioane de euro probabil au intrat doar peșcheșurile si serverul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sesizările anonime în universități – blocate explicit prin noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a comisiilor de etică, în absența schimbărilor legislative promise de Guvernul Ciolacu după cazurile de abuzuri sexuale / Noile reguli pentru Comisii au fost publicate în Monitorul-Oficial după 4 luni de consultări

„Sesizările și reclamațiile anonime nu sunt luate în considerare”, prevede noul Regulament-cadru privind organizarea și funcționarea comisiilor de etică universitară, publicat în Monitorul Oficial după circa patru luni în care…
Vezi articolul

Croația investește 180 de milioane de euro pentru digitalizare în educație. Cei mai mulți bani – din fonduri europene. Țara are o populație de aproape cinci ori mai mică decât a României și de cinci ori mai puține școli

Un eveniment găzduit, marți, de Comisia Europeană pune în lumină un proiect asumat deja la nivel comunitar drept studiu de caz pentru întărirea componentei digitale în învățământ. Anume, un proiect…
Vezi articolul

Ministerul Educației nu are suficienți bani în bugetul pe acest an pentru a cuprinde și majorarea de la 1 iunie a salariilor profesorilor și angajaților din școli, arată un memorandum aprobat de Executiv

Ministerul Educației a cheltuit deja 8,2 miliarde de lei, în primele trei luni ale acestui an, din bugetul de cheltuieli de personal, conform Ministerului Finanțelor. Informația apare într-un memorandum aprobat…
Vezi articolul