Bibliotecile universitare refuză să acorde acces gratuit studenților. Pentru că pot

1.253 de vizualizări
Foto: © Richard Villalon | Dreamstime.com
La începutul acestui an, Parlamentul a adoptat o lege prin care studenții universităților de stat vor avea acces gratuit la bibliotecile central-universitare, scrie Culturaladubă.ro. În realitate, studenții, aflați acum în plină sesiune, sunt nevoiți să plătească în continuare accesul la bibliotecă și la fel o vor face și în sesiunea de examene din luna mai.

Cu excepția Bucureștiului, toate bibliotecile central-universitare din țară amână aplicarea legii, folosindu-se de un articol din Legea Educației care le permite să facă asta.

Potrivit legislației, o bibliotecă centrală universitară are ca principali utilizatori studenții, cadrele didactice și cercetătorii din învățământul superior. România are patru astfel de biblioteci: București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

De ani buni, cele patru BCU-uri din România percep studenților taxe de eliberare și vizare a permiselor de acces, stabilite la nivel intern:

  • București: eliberare de permis 25 de lei, vizare anuală 10 lei;
  • Cluj: eliberare de permis 40 de lei, vizare anuală 10 lei;
  • Timișoara: eliberare de permis 30 de lei, vizare anuală 10 lei
  • Iași: eliberare permis 35 de lei, vizare anuală 35 de lei

Legea educației naționale(LEN) le permite bibliotecilor central-universitare să amâne aplicarea prevederii până la 1 octombrie 2022.

Citește mai mult pe Culturaladubă.ro.

Foto: © Richard Villalon | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Studenții vor avea acces gratuit la serviciile bibliotecilor central-universitare. Considerăm imperios ca autoritățile și instituțiile de învățământ să prioritizeze accesul studenților la resurse bibliografice actuale, disponibile atât în format fizic, cât și în format digital – Alianța Națională a Studenților
Studenții vor avea, prin lege, dreptul de acces gratuit la bibliotecile universitare și central-universitare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like