Bibliotecile universitare refuză să acorde acces gratuit studenților. Pentru că pot

1.215 vizualizări
Foto: © Richard Villalon | Dreamstime.com
La începutul acestui an, Parlamentul a adoptat o lege prin care studenții universităților de stat vor avea acces gratuit la bibliotecile central-universitare, scrie Culturaladubă.ro. În realitate, studenții, aflați acum în plină sesiune, sunt nevoiți să plătească în continuare accesul la bibliotecă și la fel o vor face și în sesiunea de examene din luna mai.

Cu excepția Bucureștiului, toate bibliotecile central-universitare din țară amână aplicarea legii, folosindu-se de un articol din Legea Educației care le permite să facă asta.

Potrivit legislației, o bibliotecă centrală universitară are ca principali utilizatori studenții, cadrele didactice și cercetătorii din învățământul superior. România are patru astfel de biblioteci: București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

De ani buni, cele patru BCU-uri din România percep studenților taxe de eliberare și vizare a permiselor de acces, stabilite la nivel intern:

  • București: eliberare de permis 25 de lei, vizare anuală 10 lei;
  • Cluj: eliberare de permis 40 de lei, vizare anuală 10 lei;
  • Timișoara: eliberare de permis 30 de lei, vizare anuală 10 lei
  • Iași: eliberare permis 35 de lei, vizare anuală 35 de lei

Legea educației naționale(LEN) le permite bibliotecilor central-universitare să amâne aplicarea prevederii până la 1 octombrie 2022.

Citește mai mult pe Culturaladubă.ro.

Foto: © Richard Villalon | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Studenții vor avea acces gratuit la serviciile bibliotecilor central-universitare. Considerăm imperios ca autoritățile și instituțiile de învățământ să prioritizeze accesul studenților la resurse bibliografice actuale, disponibile atât în format fizic, cât și în format digital – Alianța Națională a Studenților
Studenții vor avea, prin lege, dreptul de acces gratuit la bibliotecile universitare și central-universitare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Anul universitar din Afganistan începe cu schimbări impuse de talibani: fetele și băieții vor fi separați printr-o draperie, în sălile de curs, profesorii femeilor pot fi doar persoane de același sex sau „bătrâni”

Unele universități din cele mai mari orașe din Afganistan şi-au reluat cursurile, pentru prima dată de când talibanii au preluat puterea. Ocazie cu care, în sălile de curs, au apărut…
Vezi articolul

Fonduri de 50.000 de euro alocate de Narada pentru rezolvarea urgenţelor şcolilor din România care înscriu alerte pe HartaEdu.ro / Start campanie de susținere a inițiatorilor alertelor, perioada 2-16 mai 2022 (P)

Profesorii care vor înscrie alerte pe HartaEdu.ro şi care vor aduna un număr cât mai mare de susţinători ai cauzei lor, intră în cursa pentru câştigarea fondurilor ce rezolvă nevoile…
Vezi articolul

Președintele Federației Părinților: Dacă Ministerul dorește obligativitatea uniformei, nu mai vorbim despre învățământ gratuit sau susține financiar cumpărarea uniformelor. Atenție la acei directori care au firme de casă!

“Este din nou o discuție fără fond adusă în atenția opiniei publice, atâta timp cât avem reglementată prin regulamente și statutul elevului posibilitatea de a se purta o uniformă școlară…
Vezi articolul