Studenții vor avea, prin lege, dreptul de acces gratuit la bibliotecile universitare și central-universitare

1.228 de vizualizări
Foto: © Richard Villalon | Dreamstime.com
Accesul la bibliotecile universitare și central-universitare devine, prin lege, un serviciu gratuit pentru studenții universităților de stat, în urma unui proiect adoptat luni de Senat, în calitate de cameră decizională. Acesta are drept scop să elimine o “discriminare” între studenți, prin care cei înmatriculați la universitățile fără bibliotecă proprie erau nevoiți să plătească pentru acces la bibliotecile central-universitare.

Proiectul modifică parțial articolul din Legea Educației Naționale ce prevede principiile care reglementează activitatea studenților în cadrul comunității universitare, anume punctul referitor la dreptul la asistență și la servicii complementare gratuite, astfel:

 • „b) principiul dreptului la asistență și la servicii complementare gratuite în învățământul superior de stat – exprimat prin: consilierea și informarea studentului de către cadrele didactice, în afara orelor de curs, seminar sau laboratoare; consilierea în scopul orientării profesionale; consilierea psihologică; acces la principalele cărți de specialitate și publicații științifice, inclusiv prin accesul la bibliotecile universitare și bibliotecile central-universitare; acces la datele referitoare la situația școlară personală;”

E introdusă, astfel, mențiunea “(…) inclusiv prin accesul la bibliotecile universitare și bibliotecile central-universitare (…)”.

Nevoia acestei modificări este explicată în expunerea de motive:

 • “Deși, aparent, situația juridică reglementată la nivelul legii organice este una extrem de clară, în fapt s-a produs o discriminare între două categorii de studenți: pe de o parte studenții înmatriculați la universitățile care dețin o bibliotecă proprie, caz în care prevederile legale sunt clar și unanim respectate în sensul în care studenții beneficiază de gratuitate la accesul în aceste biblioteci și utilizarea serviciilor aferente, respectiv studenții înmatriculați la universitățile care nu dețin o bibliotecă proprie de sine stătătoare sau echivalentă, utilizând în acest sens serviciile Bibliotecilor Central-Universitare”. Or, potrivit expunerii de motive, Consiliile de Administrație ale acestor BCU stabilesc o taxă pentru eliberarea permisului de acces la bibliotecă pentru studenți.

Tarifele aplicate de Bibliotecile Central-Universitare, Menționate în documentul citat:

 • București: eliberare permis 25 lei, vizare anuală 10 lei
 • Cluj: eliberare permis 40 lei, vizare anuală 10 lei
 • Timișoara: eliberare permis 35 lei, vizare anuală 35 lei
 • Iași: eliberare permis 30 lei, vizare anuală 20 lei

Foto: © Richard Villalon | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Vezi și: G4Media.ro – Senatul a adoptat legea inițiată de USR prin care studenții vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare

1 comment
 1. Deși legea este binevenită, motivația acesteia are la bază câteva erori destul de mari:
  1. conform reglementărilor ARACIS programele de studii universitare pot fi acreditate doar dacă studenții/masteranzii/doctoranzii beneficiază de o bibliotecă ce asigură întregul suport documentar necesar procesului educațional, deci toți studenții de la universitățile cu programe acreditate au acces la o bibliotecă.
  2. tarifele menționate mai sus se aplică tuturor utilizatorilor studenți, nu doar celor de la alte universități. Fiecare Bibliotecă Centrală Universitară deservește o universitate. De exemplu: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” deservește Universitatea din București. Studenții Universității din București plăteau aceeași taxă pentru accesul la întreaga rețea a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” ca și studenții altor universități. Așadar, bibliotecile centrale nu au un tratament diferențiat din punct de vedere financiar pentru studenții din afara universității pe care o deservesc.
  Mă bucur însă că studenții pot beneficia de acces gratuit la toate bibliotecile universitare: de la cea proprie (a universității la care studiază) la oricare bibliotecă universitară dorește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile cu clase gimnaziale sunt atenționate să folosească modulul informatic obligatoriu MATE pentru identificarea copiilor în risc de abandon școlar – document. Reducerea părăsirii timpurii a școlii, „cea mai importantă” prioritate pentru Ministerul Educației, potrivit ISJ Mureș

Școlile care au clase gimnaziale sunt atenționate să utilizeze modulul informatic MATE în scopul colectării datelor privind identificarea copiilor care intenționează să părăsească sistemul de învățământ, potrivit unei informări a…
Vezi articolul

Ce tablete cumpără statul pentru 250 de mii de elevi și profesori: de 10 inch, din aluminiu, rezistente la cădere accidentală, procesor octa-core 1.8 GHz cu sistem de monitorizare a activității preinstalat

Tabletele pe care statul vrea să le cumpere trebuie să fie de 10 inch, să aibă conexiune 4G, cartelă SIM inclusă și o configurație de bază detaliată în procedura publicată…
Vezi articolul