Este luată în calcul și prelungirea anului școlar, anunță ministrul Educației

20.964 de vizualizări
SURSA: gov.ro
Ministerul Educației ia în considerare mai multe scenarii pentru revenirea elevilor în școli, iar unul dintre acestea „presupune prelungirea cu o săptămână” a anului școlar, a spus la Digi24 ministrul Educației, Monica Anisie.
„Trebuie să ne gândim întâi de toate la siguranța și sănătatea copiilor noștri când vom lua decizia revenirii la școală, trebuie să luăm și măsurile ca toți copiii să fie în siguranță. Această redeschidere a cursurilor trebuie să fie prudentă, controlată și treptată, în condiții de maximă siguranță”, a spus Anisie.

Întrebată dacă există varianta ca numărul elevilor în clase să fie redus la 15, pentru a putea exista locuri libere între copii, Anisie a răspuns: „Ne gândim. Trebuie să luăm în calcul ideea ca prezența elevilor la cursuri să nu înrăuățească situația îmbolnăviilor”. O altă variată luată în calcul este ca în primul rând să revină la școală elevii din clasele terminale, care au de susținut Bacalaureatul sau Evaluarea Națională.

Întrebată dacă există și varianta prelungirii anului școlar, Anisie a spus că a fost discutat un scenariu care presupune prelungirea cu o săptămână, dar și scenarii care presupun încheierea anului școlar la timp.

Ea a precizat că va fi anunțat un calendar al examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională și că admiterea la facultate se va organiza după examenul de bac. Ministrul a adăugat că a discutat cu omologii ei din țările UE stabilirea unui calendar comun de admitere, astfel încât elevii care vor să învețe în străinătate să se poată înscrie la facultate.

Declarațiile ministrului Educației:

Moderator: Ce ați discutat la Cotroceni, la întâlnirea cu Președintele?

Monica Anisie: A fost o întâlnire de lucru și am prezentat și ceea ce se întâmplă în statele membre ale Uniunii Europene pentru că am avut o conferință cu miniștri din celelalte state și am prezentat cum anume, care sunt planurile celor la alți miniștri și am adus în discuție și modalitatea în care am putea reveni în curând la cursuri. Dar fac o precizare și întotdeauna am precizat lucrul acesta: trebuie să ne gândim întâi de toate la siguranța și sănătatea copiilor noștri. Atunci când vom lua decizia revenirii la cursuri trebuie să luăm și toate măsurile în așa fel încât copiii să fie în siguranță. Atât elevii din gimnaziu și liceu, cat și preșcolarii și, de ce nu, și nu și studenții.

Moderator: Care ar fi modalitatea revenirii la cursuri?

Monica Anisie: Această redeschidere a școlilor trebuie să fie una prudentă, controlată și treptată și în condiții de maximă siguranță pentru elevi și pentru profesori în același timp.

Moderator: În Franța se vorbește de exemplu despre clase înjumătățite, despre maximum 15 elevi într-o clasă astfel încât atunci când se așează în bănci să existe o distanță de siguranță. Este un lucru la care vă gândiți?

Monica Anisie: Bineînțeles că ne gândim, de aceea v-am spus că în video conferință pe care am avut-o fiecare dintre noi am prezentat măsurile la care ne gândim cu toții, pentru că în orice stat și orice ministru a spus foarte clar că trebuie să luăm în calcul ca această prezența elevilor la cursuri de fapt să nu cumva să înrăutățească situația îmbolnăvirilor cu Covid.

Moderator: Asta înseamnă inclusiv că nu vă grăbiți, dar un plan trebuie să existe…

Monica Anisie: Bineînțeles că trebuie să existe chiar mai multe planuri, pentru că observati și dumneavoastră, lucrurile se schimbă de la o zi la alta și nu putem avea certitudini în ce se întâmplă în scurt timp. De exemplu Cehia e adevărat anunțat că pe data de 11 mai va redeschide cursurile pentru toți elevii din anul de final, în principal pentru pregătirea examenelor de absolvire.

Moderator: Asta este o altă opțiune pe care am constatat-o în mai multe state, se redeschide școală pentru an terminal în așa fel încât copiii care au de dat examene să se poate pregăti. Este o variantă pe care o luați în calcul, la care vă gândiți?

Monica Anisie: În cadrul Ministerului Educației, specialiștii au luat în calcul mai multe variante, inclusiv această variantă, dar din momentul în care noi am suspendat cursurile ne-am gândit cu precădere la aceste legi care oricum au emoțiile examenelor care așteaptă și de aceea am pregătit pentru ei și lecții online, dar și teste de antrenament, dar și programul de teleșcoală. Am urmărit în așa fel încât măsurile pe care Ministerul Educației le-a luat să conducă la o pregătire continuă a acestor elevi care, repet, au și emoția examenului care în curând va veni

Moderator: Vorbim imediat despre cursurile online. Care sunt scenariile pentru revenire la școală în privința datei? Când vom avea o decizie?

Monica Anisie: După cum bine știți decretul privind instituirea stării de urgență încetează în data de 16 mai, însă așa cum toată lumea știe Comitetul Național pentru Situații de Urgență a luat inițial decizia suspendării cursurilor. Cred că este bine tot să precizez faptul că tot Comitetul Național pentru Situații de Urgență ne va spune când este timpul să revenim la cursuri, când este momentul în care vom fi în siguranță, repet, trebuie să ne gândim cu toții la sănătatea elevilor, studenților.

Moderator: Există landuri în Germania la care școlile au fost deschise și la care părinții noștri trimit copiii la școală spunând că nu vor ca cei mici să fie cobai pentru Covid-19, de exemplu, apropo de sentimentul de siguranță. Deci în mod cert aici sunteți pe aceeași pagină cu părinții și copiii, cu toții vrem să fim în siguranță și noi și copiii noștri. Dar dacă Comitetul pentru Situații de Urgență anunță de mâine puteți să vă întoarceți la școală. Cum se va întâmpla asta, toți copiii vor merge la școală?

Monica Anisie: Nu se poate chiar așa de mâine, am vrea noi să revenim la viața noastră normală de mâine, dar așa cum bine știți și dumneavoastră și telespectatorii și ne uităm în jurul nostru nu putem spune că ne putem relua viața pe care am dus-o până acum, așa cum ați precizat și dumneavoastră va trebui de acum înainte să ne obișnuim să purtăm mască, să ne protejăm, să-i protejăm pe ceilalți din jurul nostru și aceleași măsuri ar trebui să le luăm și la nivelul copiilor săi învățăm că trebuie să respecte anumite reguli de igiena pentru a se proteja pe sine și pe ceilalți.

Moderator: Cum se va întâmpla, se va întâmpla cu toate clasele, se va întâmpla doar cu anii terminal pentru examene, se va întâmpla cu clase înjumătățite, cum se va întâmpla?

Monica Anisie: Această decizie o să comunicăm în curând, voi avea o discuție și cu ministrul Sănătății, i-am solicitat o întâlnire de lucru pentru a stabili un plan de măsuri pentru redeschiderea în condiții de siguranță și de igienă, pentru că avem nevoie și de sprijinul direcțiilor de Sănătate publică pentru a se realiza în fiecare unitate de învățământ acea dezinfecție pentru că nu putem expune copiii la îmbolnăviri, așa cum ați spus și dumneavoastră.

Moderator: Anul școlar va fi prelungit cu perioada din situația de pauză, adică dacă au fost două luni de prelungire, anul se va prelungit dincolo de jumătatea lunii iulie cu două luni?

Monica Anisie: Există un scenariu în care am mai putea prelungi cu o săptămână, sau există situația în care ne gândim… în funcție repet, toate aceste scenarii pe care Ministerul Educației le realizează sunt în funcție de ceea ce ne transmit specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății, pentru că noi, ca profesori, nu putem lua decizii fără a ne consulta cu specialiștii din domeniul medical.

Moderator: Deci există posibilitatea întârziere finalul anului școlar cu o săptămână, sau cu?

Monica Anisie: Sau nu, sau nu!

Moderator: Sau să se termine anul școlar pe 15 iunie, cum se termină de obicei?

Monica Anisie: Da, dar atenție, repet, toate acestea sunt nu mai scenarii, vorbim ipotetic, nu ne gândim la soluții decât în momentul în care s-au alegem varianta cea mai potrivită nu mai în momentul în care avem certitudinea că nu expunem copiii la îmbolnăviri. Ar trebui părinții să înțeleagă că pe primul plan trebuie să punem sănătatea copiilor noștri.

Am consultat inclusiv cercetători din afara țării și am considerat că deocamdată este bine să nu-i alarmăm sub nicio formă, nici pe părinți, nici pe elevi și să construim lucruri în așa fel încât să ne gândim la siguranță și la sănătatea copiilor. Este cea mai importantă în aceste momente și ea sigur pe toți că Ministerul Educației realizează aceste scenarii pentru a veni în sprijinul elevului și studentului.

Moderator: Cei care au de dat examene, cei care sunt în clasa viii-a și cei care sunt în clasa a douăsprezecea vor avea de dat examene fără materia pierdută, fără materia din semestrul doi așa este?

Monica Anisie: Așa este, asta este deja o decizie pe care am luat-o, am realizat și ordinul de ministru prin care am aprobat noile programe pentru examenele naționale și într-adevăr materia și conținuturile pe care elevii le au de studiat până la examen sunt conținuturile învățate până la finalizarea semestrului întâi. Să nu uităm un lucru și anume că noi am suspendat cursurile pe data de 11 martie și pe 23 martie aveau de susținut simulările, deci copiii deja se pregătiseră pentru aceste simulări ale valorii naționale sau ale bacalaureatului.

Moderator: Datele examenului vor veni odată cu planul revenirii la școală sau vă veți grăbi?

Monica Anisie: Sigur că trebuie să gândim calendarele în funcție de data la care revenim la cursuri. Cred că este important să finalizăm acest an școlar, toate statele din Uniunea Europeană caută soluții în așa fel încât să se încheie anul școlar și examenele naționale să se realizeze, e adevărat, în condiții diferite de câte am fost noi obișnuiți până acum, însă situația pe care o trăim în acest prin ceea ce se întâmplă acum în orice stat este o situație specială și și la noi este dificil de realizat ceea ce am avut până acum examenele naționale pe care le organizam la anumite date și deci dacă este nevoie vom avea și calendare diferite, dar numai dacă este nevoie.

Moderator: O grijă în plus pentru elevii de clasa a douăsprezecea care trebuie să dea bacul, grija este admiterea la facultate. Admiterea rămâne pe vechiul calendar?

Monica Anisie: Admiterea la facultate se va realiza după susținerea examenului de bacalaureat, deci în momentul în care organizăm examenul de bacalaureat, adică știm calendarul care va fi, atunci vom stabili și admiterea la facultate. Și așa cum ați văzut deja am dat posibilitatea universităților să organizeze și examene online în așa fel încât să nu-i mai expunem pe elevi. Ce aș putea sa anunț pentru absolvenții de clasa a XII-a și care doresc să meargă să studieze în străinătate este că am propus miniștrilor din celelalte state europene să ia în calcul, să realizăm împreună un calendar, pentru că în toate statele acum s-au decalat calendarele pentru susținerea de final de ciclu, am solicitat colegilor mei din Uniunea Europeană să facem un calendar astfel încât să nu aibă de suferit și copiii de la noi din România sau din alte state în așa fel încât să îi pot asigura pe copii că se pot înscrie și la universitățile din străinătate în momentul în care vom avea calendarul, îl va face public.

Moderator: Lecțiile online devin obligatorii… de când?

Monica Anisie: Pentru că s-a încheiat perioada de vacanță revenim, iată, nu la cursurile organizate în spațiile unității de învățământ ci la cursurile organizate online. Am dat astăzi o instrucțiune, am aprobat-o prin ordin de ministru, este o măsură prin care am stabilit în mod clar care sunt responsabilitățile la nivel de minister, la nivel de inspectorat școlar, unitatea de învățământ, cadru didactic, elev și așa cum ați precizat și dumneavoastră elevul trebuie să participe, elevul care are acces la internet și are posibilitatea de a participa la lecțiile online are obligativitatea de a participa la cursurile desfășurate de către profesori.

FOTO: gov.ro


4 comments
  1. Nu sunt de acord cu începerea școlilor.Acesti copii doar nu au stat atata timp in casa ca apoi să fie expuși!!Este o mare greșeală să dați drumul la scoli.Pentru copii nu a fost o plăcere să fie închiși în casă.Si pentru ei este un stres..Puteti încheia anul școlar și mediile cu notele care sunt.SANATATEA pe primul loc.Sa nu cumva sa explodeze o nouă pandemie.Iar bacul in septembrie..E simplu.Puneti si voi o data in viata voastră copii pe primul loc

  2. Se tot presează autoritățile să spună când se revine la normal și Ministrul educației sa spună când încep cursurile. Orice om normal la cap înțelege că nu e posibil. O molima n-o programezi când se termină. Din interviul ministerei Anisie am înțeles clar că nu se știe nimic. Nici n-avea cum. Ce trebuie să explice ministerul și n-are cum, e povestea cursurilor online. Copii sunt chinuiți inutil, cei defavorizați lipsiți de dreptul la educație, că să-și justifice profesorii salariile întregi. Baza legala nu exista pentru online, aia cu telemunca nu e aplicabilă in astfel de condiții. Totul e o cârpeala. Încetați să mai chinuiti copiii și acceptați șomajul tehnic la profesori!

    1. Stimati…cei care ne guvernati…Cand ati gandit aceste masuri le-ati gandit pe termen lung sper.Pentru ca altfel cred ca este o gluma ce afirmati acum.Online se poate lucra doar cu acordul partilor intr-un contract sau act aditional.Trebuie sa existe resurse securizate si afapatate de ambele parti…chiar 3 as putea spune, pentru ca scoala online implica profesor, elev, conducere.Reganditi intoarcerea la scoala? Mai meditati.Sunt profesor cu boala cronica, rudele imi sunt cu boli cronice.Ce fac daca ma imbolnavesc? M-am intrebat.Si mi-am spus: asta e, sunt doar eu.Ce fac daca imi moare un parinte? Probabil n-o sa mi-o iert, o sa traiesc cu aceasta vina.Ati gresit.Ati perseverat in treaba cu online.E imposibil de realizat din foarte multe motive ce v-au fost expuse.In plus nu ma poti obliga in casa si pe banii si lucrurile mele sa fac ceva ce tu, guvernule nu m-ai invatat.Unde? Poate am 5 copii, poate trebuie sa-i mai hranesc o luna din acei bani.Somajul tehnic, precum altor categorii si inscrieri pe baza notelor si sa ne revedem in toama.Sanatosi si mai ales vii.Pentru ca, domnilor, dupa spital, scoala este cea mai susceptibila sa aiba un focar de …orice pentru ca, ce sa vezi, e plina de copii si profesori.Pica unul, picam toti si atunci sa vezi colaps sanitar cand mai ducem si acasa boala.Va asumati acest.. genocid?

    2. D-na Mihaela, ma intreb cum mai poti dormi noaptea din cauza grijii ce o porti profesorilor care isi iau salariile in intregime?!
      Stii cum se spune despre cel care moare de grija altora?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Național al Elevilor atrage atenția asupra faptului că elevii care învață în liceele care organizează exclusiv învățământ tehnologic nu își pot alege un reprezentat în Consiliile de administrație, potrivit proiectului Ministerului Educației

Consiliul Național al Elevilor semnalează că, “elevii care studiază în licee care organizează exclusiv învățământ tehnologic nu își pot alege un reprezentant în consiliile de administrație”, potrivit proiectului de metodologie-cadru…
Vezi articolul