Titularizare 2020: Proba practică a fost eliminată, proba scrisă va fi anul acesta în cadrul concursului organizat de inspectorate

90.519 vizualizări
Inspecția specială
Foto: Pexels.com
Examenul național de Titularizare 2020 va fi o probă scrisă în cadrul concursului național organizat de inspectoratele școlare pentru ocuparea posturilor, iar proba practică a fost anulată, potrivit OUG aprobată de Guvern în această seară, obținută de Edupedu.ro.

Concret, articolul 42 din ordonanța adoptată prevede următoarele:

„Alinealul (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe de urgență și până la eliminarea restricțiilor privind adunările publice de către autoritățile de resort, prin derogare de la prevederile art. 254 alin. (8) lit. a) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, concursul prevăzut de art. 254 alin. (3) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, constă într-o probă scrisă în cadrul concursului prevăzut la art. 89 din Legea nr. 1/ 2011, cu modificările și completările ulterioare,  pentru angajarea personalului didactic de predare cu contract individual de muncă, pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educației și Cercetării”.

Articolul 89 din Legea 1/2011 prevede:

În învățământul preuniversitar de stat, posturile didactice/catedrele vacante și rezervate se ocupă prin concurs național organizat de inspectoratul școlar, conform unei metodologii-cadru elaborate de Ministerul Educației și Cercetării, cu consultarea partenerilor de dialog social, aprobate prin ordin al ministrului educației și cercetării și publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la data de 15 noiembrie a fiecărui an”.

Textul integral cu modificările pentru Bacalaureat, Titularizare, Definitivat și gradele didactice au apărut în Monitorul Oficial

Reamintim că Guvernul modificase pe 24 aprilie organizarea examenului de Titularizare, iar acea modificare este abrogată prin noua OUG.

Citește și:

FOTO: pexels.com

23 comments
  1. Ar trebui desființat acest examen, defapt. Numai în România mai e acest sistem de angajare. Oricum sunt mulți care dau an de an examen, e criminal și au note mai mari decât unii titulari. Eu am note la 2 discipline, la concurs național. Și tot trebuie sa stau în stres mereu.
    Anul acesta nici nu ar trebui sa se dea. Se pot lua în considerare notele din ultimii 5, sau 7 ani și pe baza de dosar. Vechime, grade, etc. Oricum suntem destul de obosiți și noi profesorii în aceasta situație.
    Oricum și data era prea repede, fata de alți ani. Nici nu era timp de studiu prea bine. Materia e mult mai stufoasa decât ceea ce predai la clasa.
    Mie mi se pare corect sa se anuleze. În sănătate s-au făcut angajări, fără concurs în aceasta perioada. Nu cred ca ar fi nimic grav. Măcar sa se mai amâne, vreo 2 sau 3 săptămâni.

  2. Asta va aduce clar aranjamente.
    Dar cu continuitatile cum rămâne!???
    Ca s-a scos proba aia practica e f bine. Măcar asta sa fie eliminata. Era tot un fel de nimic. Stres în plus

  3. Bună dimineața!
    Sunt extrem de indignată cu privire la examenul de titularizare!!!!
    De ce trebuie sa se susțină un examen de titularizare la nivel de scoala si nu la nivel național????
    Vreti ca cei care au fost băgați prin diferite relații sa se titularizeze si sa existe decalaje maxime????…oricum învățământul românesc incepe sa decada din ce in ce mai rău, pt ca dvs ,cei de la conducere permiteți acest lucru si va lasati influențați prin diferite mijloace….Daca tot vreti sa faceti ceva anulati ,cum de altfel ati anulat probele practice la examenul de bacalaureat si inspectiile!!!!!

  4. Scrie: “…organizata de Inspectoratul scolii…”!!! De unde ati scos voi ca va fi organizata in scoli, chiar nu stiu…nu scdie asa cv in articol! Voi, cum ati dedus asta?!

  5. Eu nu am inteles acest comunicat…cum adica ,,concurs organizat de inspectorate la nivel de scoala”?Vor fi elaborate subiectele de catre Inspectoratele scolare, iar examenul va fi sustinut de fiecare dintre noi la o scoala unde exista post titularizabil?

  6. Ați șters postarea de pe facebook (care distribuia acest articol, cu titlul lui cu tot), dar aici articolul și titlul rămân intacte. Așadar, voi știți deja că se dă la nivelul școlii, dar ați șters postările pentru că aveau nenumărate comentarii negative la adresa ministerului. Păi transmiteți-le dvs. direct că e o aberație și gata, dacă așa funcționează presa corectă în România.

  7. Sa inteleg ca posturile in invatamant se vor lua pe relatii si pile? Cum adica ,,organizat de inspectorate la nivelul scolii?!” Cine organizeaza concursul, inspectoratul sau scoala? Si de ce sa nu fie subiectele la nivel national cum era si pana acum, sa nu lase loc de interpretari ? Cum poti anula un concurs national de titularizare in invatamant?? Sunt profesori care se pregatesc ani de zile pentru asta …

    1. Da. Așa este. Dacă se organizează concurs la nivelul școlilor, adio competență, calitate. Din nefericire, acum se vor titulariza, mulți dintre cei ce n-au reușit să obțină note peste 7.Să anulezi un examen național și să dai mână liberă directorilor de școli..?!…… Nu se mai vrea calitate ,performanță ! Trist, foarte trist !

    2. Ce rai mai sunteți voi ăștia din învățământ!!!!!comentați că sunteți titulari de ani de zile când se lua mai ușor și cu caietul pe sub bancă..Ați uitat?S-a dat cândva și la nivel de școală ,probabil cu bani la director sau nu..Dar aduceti-va aminte că s-a dat examen stil grila , mai ușor decât acum ,care corectează unii profesori la draci că deja,au grade..Definitivatul se lua cândva ,cu nota 6,.As vrea să știu,câți din profesorii titulari de acum 15 sau 20 de ani ,ar avea curajul sa dea examen din nou,?,poate își împrospătează memoria că sa nu se sclerozeze repede ,de colesterol mărit generat de stres și emotii sunt medicamente bune…Cate inechități sunt legate de sistemul educațional!maculatura falsa pe baza cărora unii obțin diplome și gradații de merit..pensionarii care nu întotdeauna sunt evaluați corect dar au și pensie și salariu…,Profesori școliți in podul Caselor de cultura, in scoli private, care au obținut diploma de licență comparativ cu unul care a făcut la stat în centru universitar,etc.Dirigentia și orele suplimentare ,pe care unii nu le țin și sunt trecute doar in orar , fictiv,dar banii pe card exista…Titularii care au ore suplimentare la greu ,chiar 12 ore ,(de multe ori nici nu țin acele ore)in loc directorul sa scoată acele ore pt un alt profesor pt un loc de munca.Doctoranzii care își susțin teza de doctorat ,in pandemie ,muncesc la greu ,deși nu susțin și nu participă la vreo conferință sa justifice bănuții aceia….etc.Vorbiti ,jicniti -ma ,dar am dreptate!!!!!

      1. Sunt multi profesori care ar putea participa la acest concurs si ar lua o nota mare, eu am testatat acest lucru, titulara fiind am participat la detasare prin concurs, adica am mers din nou la concursul national de titularizare si am obtinut cea mai mare nota din judet. Recunosc ca am deranjat, am ocupat un post tinut pentru cineva….dar nu mai conteaza, la nivel de inspectorate a mai fost acest concurs, prin 2009 cred, atunci un numar mare de profesori au obtinut note peste 7 chiar si cei care la concursuri nu reuseau sa obtina nota 5…adica, ani la randul ai luat 2,3,4 si dintr-o data 7 si 8? Da, apoi a venit articolul 253 si cine trebuia se titulariza. Asa a fost si titularizarea la nivel de scoli dar nu toti am prins aceste avantaje, asa ca nu generaliza, acum 20 de ani inca se mai facea scoala fata de ce este acum, definitivatul se dadea intr-un centru universitar si nu toata lumea il lua. Iti doresc succes, cauta un inspector bun pentru ca altfel nu ai sanse daca concursul are loc la nivelul inspectoratelor…chiar daca esti bine pregatit.

      2. Corect!
        Însă eu știu că nu poți să te titularizezi cu examen la nivel de școală, fiindcă are valabilitate 1 an. Este doar o măsură pentru anul acesta de a evita mulțimile de oameni din ședințele publice.
        La anul… examen național!

  8. Foarte interesant articolul, dar neclar…
    Cand se va desfasura proba scrisa si cand se face insceierea si sub ce forma, totusi…?! Ne lamureste cineva, va rog?! Multumim…

  9. Citesc derogările de la legea educației și mor de ras. Titularizarea e ca și anulată. Numai că le e frica sa recunoască. Au anulat competențele la bac. Deja am semnale că ar fi profesori nemulțumiți de așa-zisele masuri sanitare. Hai, curaj, anulați și probele scrise. Ca masurile alea din ordinul comun sa fim serioși, sunt inaplicabile!

  10. Buna seara, un pic mai concret? Se va desfasura un examen scris la nivel de scoala sau de inspectorat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un nou concurs școlar, anunțat de Ministerul Educației: Olimpiada Națională de Creativitate Științifică. Calendarul olimpiadelor naționale și internaționale

Un nou concurs școlar a fost anunțat de Ministerul Educației, care a publicat Calendarul olimpiadelor și competițiilor școlare internaționale, naționale și regionale pentru anul școlar 2018 – 2019. “În calendarul olimpiadelor…
Vezi articolul

Georgeta Pânișoară, profesor: Copiii de astăzi sunt crescuți de generațiile care au trecut printr-o școală dură și autoritară și s-au gândit să nu mai fie școala la fel și pentru copiii lor și s-a pierdut încet-încet din autoritate

Ce se poate face pentru a întări autoritatea profesorilor? Georgeta Pânișoară, profesor la Catedra de Psihologie aplicată și Psihoterapie de la Universitatea din București, propune regulamente mult mai clare, astfel…
Vezi articolul

Mama a fost profesoară, statutul profesorului în societate a scăzut foarte mult în ultimii 30 de ani, profesorul trebuie pus undeva sus pentru că el ne „aprinde lumina” încă din primii ani de viață și până la 50-60 de ani, și reflectat asta și prin statut și prin salarii mai bune – Iulian Stanciu, președinte executiv eMAG

„Cred că avem nevoie de o reformă profundă a sistemului educațional și plecat de jos în sus, plecat de la bază, de la grădiniță sau chiar înainte, cu reforma curriculei,…
Vezi articolul