ROFUIP 2022 Directorii de școli pot fi chemați la muncă în timpul concediului lor de odihnă „pentru interese urgente” de către inspectorii școlari generali – propunere

8.090 de vizualizări
Foto: © Jure Gasparic | Dreamstime.com
Directorii de școli pot fi chemați la muncă în timpul concediului lor de odihnă „pentru interese urgente” și „în caz de forță majoră” de către inspectorii școlari generali, prevede draftul Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, obținut de Edupedu.ro. Documentul va fi supus aprobării în dezbaterea de luni de la Comitetul pentru Dialog Social de la Ministerul Educației. Propunerea de modificare aparține instituției.

Este vorba despre completarea articolului 23, cu un nou alineat, (3) – „Rechemarea din concediul de odihnă a directorilor din unitățile de învățământ preuniversitar se face în caz de forță majoră sau pentru interese urgente care impun prezența acestora la locul de muncă, cu respectarea obligațiilor legale de către angajator și se dispune prin decizie a inspectorului școlar general (OME 4050/2021)”.

Nu există o definire clară a acestor „interese urgente” în actualul regulament aflat în stadiu de document de lucru.

La articolul 54, alineatul 6, directorii primesc sarcina de a numi, prin decizie, componența consiliului profesoral – în varianta actuală de ROFUIP această numire nu era un act separat, fiind stabilit prin regulament că din acest consiliu fac parte toți profesorii. Componența rămâne aceeași, dar apare această decizie formală de numire, semnată de director.

„Directorul unităţii de învăţământ numeşte, prin decizie, atât componența consiliului profesoral, cât și secretarul acestuia, ales de consiliul profesoral”, prevede noul alineat.

Reamintim că Ministerul Educației a anunțat că va modifica ROFUIP pentru eliminarea obligativității tezelor.

O altă propunere este cea prin care, din această toamnă, școlile pot folosi doar catalogul electronic, dar acesta trebuie tipărit obligatoriu și arhivat.

Profesorii pot decide cu câte note încheie media anuală, după eliminarea obligativității tezei, dar elevii trebuie să aibă anual cel puțin trei note peste numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ, se mai arată în noul ROFUIP propus pentru anul 2022.

Foto: © Jure Gasparic | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


7 comments
  1. Să se revizuiască primesc, dar sa nu se schimbe nimic…

    Totuși niciun jurnalist nu pune întrebarea esențială…
    Se schimbă tipul catalogului scolar?
    Daca da, când va fi prezentat formatul?
    Ce firme vor avea ,,drept de tipărire “????

  2. Da, Formalizarea prin decizie a componenței CP este necesară pentru a-și asuma responsabilitatea pentru deciziile pe care le ia pentru atribuțiile pe care le are.

  3. Vai, parca pana acum nu exista aceasta prevedere! Angajatorul poate chema angajatul din concediu, in situatii speciale, asumandu-si, potrivit Codului Muncii, sa ii plateasca daune daca este cazul (de ex, pentru concediu platit si neefectuat, bilete de transport, etc)!
    Voi, cei care veniti cu aceste articole si stiri senzationale, ati citit vreodata Codul Muncii?

  4. Traducere: Cand ni se scoala noua, sa fiti in genunchi pe maini si pe coate in fata noastra. Partidul v-a pus, partodul il serviti. Cu exceptia celor admisi in mod corect prin concurs, restul isi merita soarta. Cand ati dat interviuri incontestabile ati stat drepti ca stejarul, acum sa stati aplecati ca ghiocelul.

  5. Schimbare prin incremenire sau vrajeala vrajelilor.
    In prezent. pentru o materie cu 1 ora pe saptamana, trebuie acordate semestrial cate 2 note, pentru a se putea incheia mediile semestriale. in total deci, 4 note pe an.
    Dupa renuntarea la semestre, se vor acorda minim 3 + 1 = 4 note!
    Schimbarea este deci, in privinta notelor, o vrajeala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Două licee din România și trei din Republica Moldova, premiate de Organizația Internațională a Francofoniei pentru înscrierea pe o platformă de resurse nou lansată / Sute de cărți digitale și videoclipuri pot fi accesate gratuit

Peste 30 de școli și licee din lume au fost premiate de Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) pentru înscrierea pe o platformă de resurse pentru profesorii de franceză nou lansată.…
Vezi articolul

Secretarul de stat Sorin Ion nu le dă nicio soluție celor peste 1.000 de profesori suplinitori, care au luat peste 7 la concursul național și care au cerut în mai multe memorii titularizarea fără examen

Ministerul Educației nu le dă nicio soluție profesorilor pentru titularizarea fără examen cerută de peste 1.000 de profesori suplinitori pe posturi cu viabilitate până în 4 ani. Potrivit unui răspuns…
Vezi articolul

Doi profesori arată că Ministerul Educației minte și că nu sunt în comisiile de planuri-cadru decise de Ligia Deca prin ordin de ministru, a căror componență a fost trimisă Parlamentului: „Informația este falsă”

Profesoara Ema Patrichi și profesorul Constantin Lomaca reclamă faptul că informațiile din anexele Ordinului Ministrului Educației Ligia Deca Nr. 6739/2023, privind componența grupurilor de realizare/revizuire a planurilor-cadru, conțin în mod…
Vezi articolul