Buchiniștii din Paris, încântați de revenirea turiștilor, după ce pandemia de Covid-19 le-a întrerupt periodic tradiția de aproape cinci secole

279 de vizualizări
Foto: © Madrabothair | Dreamstime.com
Turiştii au revenit în capitala Franţei, iar anticarii de pe malurile Senei – aşa numiţii buchinişti – nu se mai tem că pandemia de Covid-19 ar putea pune capăt unei tradiții care datează din secolul al XVI-lea, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Rachid Bouanou, un fost marinar, deschide o ladă verde din lemn montată pe un perete care dă spre Sena de unde scoate cu grijă cărţi vechi, la mâna a doua, pentru a le vinde trecătorilor.

Pe fâşia de circa trei kilometri de-a lungul digului, au apărut 18 noi vânzători de cărţi, iar Bouanou, care mult timp a fost mecanic pe un vas de pescuit, este unul dinte aceştia.

“Am fost marinar… dar am iubit mereu cărţile, cărţile frumoase, şi m-am gândit de ce să nu împărtăşesc această pasiune şi să vorbesc despre cărţile şi autorii pe care îi iubesc altor oameni”, a spus el, zâmbind larg. “Ajutăm oamenii să descopere cărţi şi autori noi”.

În apropiere, Jan şi Maria-Aida Vandemoortele, din Bruges, Belgia, răsfoiesc bucuroşi cărţile vechi şi ziarele de pe tarabele buchiniştilor.

Foto: © Gilles Bizet | Dreamstime.com

“Doar în Paris ai parte de astfel de tarabe cu cărţi minunate”, a spus Jan, în vârstă de 68 de ani. “Tocmai am zărit revista Time din anul când ne-am născut, ceea ce înseamnă că cineva a păstrat-o timp de 60 de ani, Dumnezeule, este minunat”.

Mult râvnitele locuri pentru tarabele cu cărţi sunt alocate pentru o perioadă de cinci ani de municipalitate. Buchiniştii nu plătesc chirie, dar trebuie să deschidă timp de cel puţin patru zile pe săptămână, iar de obicei, verile aglomerate compensează vânzările lente din timpul iernii.

Bouanou şi ceilalţi 17 noi buchinişti au primit autorizaţie de curând, aducând numărul total al vânzătorilor la circa 230, aceştia fiind primii anticari autorizaţi din 2019, înainte ca pandemia să ţină turiştii locali şi străini deoparte.

“Viaţa a revenit în cele din urmă (la normal)”, a spus Jerome Callais, preşedintele asociaţiei buchiniştilor. “Am avut doi ani de pandemie cu lockdown-uri care ne-au adus activitatea în impas… turiştii se întorc, iar noii buchinişti îşi iau în primire posturile”.

Foto: © Monoeil | Dreamstime.com

Tarabele cu cărţi de pe malul Senei nu sunt însă doar pentru turişti.

“Este foarte încurajator (că au sosit noi vânzători), e un semn că nu va dispărea”, a spus Kubilai Iksel, un parizian de 27 de ani. “Este unul dintre cele mai frumoase lucruri despre Paris”.

Foto: © Madrabothair | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Articol realizat în cadrul proiectului MINT, dezvoltat de Fundația Terre des Hommes România

Ghidul unui copil nou venit în România, program care poate fi folosit și de profesori. Cum au ajuns câțiva tineri români să fie mentori pentru copii imigranți – interviu cu Rodica Novac, project manager Terre des hommes Romania

Ce i-ați spune despre țara voastră unui copil care acum ajunge în România pentru prima dată? Unele dintre cele mai importante nevoi ale copiilor imigranți sunt acelea de a se…
Vezi articolul

Premierul Ciucă cere investigarea atacului informatic asupra site-ului G4Media, după ce jurnaliștii au scris că Parchetul General investighează procedura de repartizare aleatorie a dosarului în care premierul a obținut anularea sesizărilor din teza sa de doctorat / ”Orice atac la adresa presei vizează valorile de bază ale societății noastre”, spune premierul

Premierul Nicolae Ciucă a cerut joi  investigarea atacului informatic lansat încă de miercuri seară asupra site-ului G4Media, potrivit unui comunicat al guvernului. “Guvernul ia toate măsurile necesare de a proteja…
Vezi articolul