UPDATE Bursele elevilor din școlile private vor fi plătite în ianuarie 2024, cu o întârziere de două luni de la termenul impus de Ministerul Educației – proiect adoptat în ședința de Guvern

8.127 de vizualizări
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com
Proiectul Hotărârii de Guvern privind plata burselor elevilor din învățământul preuniversitar particular și confesional este pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi, 29 decembrie. Elevii vor primi banii în ianuarie 2024, cu o întârziere de două luni de la termenul impus de Ministerul Educației.  
  • UPDATE Hotărârea 1331 a fost aprobată de Executiv.

„Aceste burse sunt acordate în conformitate cu noua lege a învățământului preuniversitar. Prima dată, a fost necesară elaborarea metodologiei de acordare a burselor, s-a centralizat numărul estimat de bursieri, s-a determinat necesarul de fonduri și abia apoi s-a putut elabora proiectul de hotărâre de guvern”, a explicat întârzierea ministrul Educației, Ligia Deca, la finalul ședinței de Guvern de pe 28 decembrie.

Guvernul va aloca de la bugetul de stat suma de 3.115.000 lei în vederea suplimentării bugetului autorităților publice locale pentru plata burselor elevilor din învățământul preuniversitar particular și confesional, conform proiectului.

„Este vorba, practic, de a asigura sumele pentru bursele de excelență olimpică I și II, bursele sociale pentru acei elevi școlarizați fără taxe și bursele tehnologice, dacă se încadrează în specializările și condițiile prevăzute în metodologia-cadru”, a spus Ligia Deca

Informații de context despre bursele elevilor din învățământul preuniversitar particular și confesional

Ministerul Educației a cerut aproape 3 milioane și jumătate de lei din Fondul de rezervă pentru plata burselor elevilor de la școlile private din toată țara, conform unui proiect de HG, pus in consultare publică pe 15 decembrie. 

Tot pe 15 decembrie, secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, spunea că elevii de la școlile private ar putea primi bursele sociale și de excelență până la finalul anului.

Edupedu.ro a mai scris că bursele de excelență pentru elevii de la școli private sunt neplătite la o lună de la termenul impus de Ministerul Educației. Virarea banilor pentru bursele de la școlile private urmează, însă, alt traseu față de bursele pentru elevii de la stat. Secretarul de stat Florian Lixandru a declarat pentru Edupedu.ro despre acest lucru că „s-a făcut proiectul de HG (n. red. Hotărâre de Guvern) cu repartizarea sumelor pe județe. Va intra în prima ședință de guvern. Până la sfârșitul anului vor primi bursele pe septembrie – noiembrie”.

Întârzierea plății acestor burse se petrece deoarece, în cazul școlilor particulare, banii vin de la bugetul de stat prin primărie, prevede metodologia de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024, în mod similar procedurii de la nivel național de anii trecuți, nu de la Ministerul Educației prin inspectoratele județene școlare, cum se procedează de anul acesta pentru bursele elevilor de la școlile de stat.

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Bună ziua, ma scuzați de deranj,ma numesc Moloiu Loredana, sunt din Câmpulung Muscel, sunt mama unui copil cu Cez,urmă să prim bursele medicale,dar se pare ca banii s au întors la guvern din spusele doamnei Ușurele de la IPJ din Argeș,copilul învață la o școală privata,va rog din suflet sa îmi dați un răspuns la aceasta problema,mulțumesc o zi frumoasa,multă sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce rezultate speră să obțină Ministerul Educației după desființarea semestrelor și eliminarea tezelor? Cîmpeanu: O pregătire a elevilor și o evaluare mai corectă pentru a ști ce carieră este recomandabil să îmbrățișeze / Reacția ministrului la acuzația că schimbările anunțate bulversează

Schimbarea radicală de structură a anului școlar anunțată miercuri de ministrul Educației va duce la o pregătire și o evaluare mai corecte a elevilor, a spus Sorin Cîmpeanu în cadrul…
Vezi articolul
Karina Bode / Foto: Captura Salajeanul TV

Karina Bode, soția ministrului de Interne, a reușit să ajungă anul trecut în Ministerul Educației / Lucian Bode: În octombrie 2021 a fost detașată în cadrul Direcției OI POCU pe un post contractual de execuție până în aprilie 2022

Karina Bode, soția ministrului de Interne Lucian Bode, vicepreședinte PNL, a reușit să se detașeze în cele din urmă în Ministerul Educației, potrivit declarației soțului său pentru HotNews.ro. Lucian Bode…
Vezi articolul