Toate bursele elevilor pentru luna noiembrie ar urma să fie plătite vineri, 15 decembrie, după ce banii pentru acestea au fost virați / Elevii de la școlile private ar putea primi bursele sociale și de excelență până la finalul anului, spune secretarul de stat Lixandru

5.930 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Toate bursele elevilor pentru luna noiembrie ar urma să fie plătite elevilor vineri, 15 decembrie, confirmă pentru Edupedu.ro secretarul de stat Florian Lixandru. Și elevii care trebuie să primească bani pentru lunile septembrie și octombrie, în cazul în care școlile lor au făcut calcule greșite, ar urma să primească restanțele. Elevii de la școlile private, care nu au primit nicio bursă până acum, și-ar putea primi bursele sociale și de excelență până pe 31 decembrie, mai spune Lixandru.

În noiembrie, peste 1,28 de milioane de elevi au primit burse, o premieră pentru Educația din România. Bursa de merit virată pe 15 decembrie ar urma să fie de 388 de lei, conform unui calcul Edupedu.ro. „Sumele au fost alocate în termen către inspectorate și de la inspectorate la școli”, spune secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației Florian Lixandru pentru Edupedu.ro.

Edupedu.ro a mai scris că bursele de excelență pentru elevii de la școli private sunt neplătite la o lună de la termenul impus de Ministerul Educației. Virarea banilor pentru bursele de la școlile private urmează, însă, alt traseu față de bursele pentru elevii de la stat. Secretarul de stat Florian Lixandru a declarat pentru Edupedu.ro despre acest lucru că „s-a făcut proiectul de HG (n. red. Hotărâre de Guvern) cu repartizarea sumelor pe județe. Va intra în prima ședință de guvern. Pana la sfârșitul anului vor primi bursele pe septembrie – noiembrie”.

 • Între timp, 8.500 de elevi cu medii generale sub 5 au primit sute de lei burse de merit. La fel, în zilele de 15-17 noiembrie, mii de elevi cu medii generale sub 5, peste 100 din penitenciare, au primit peste 700 de lei bursele de merit.

Amintim că bursele sociale se plătesc integral, pe lunile septembrie 2023 – august 2024, adică în fiecare lună de școală din acest an școlar, potrivit unei adrese a Ministerului Educației, document obținut de Edupedu.ro, emisă după ce mai multe școli ar fi calculat sumele în funcție de numărul de zile, calcul care se face doar pentru bursele de merit și cele tehnologice, conform regulilor de acordare. „Nu există nicio reducere a acestor burse în nicio lună a anului școlar 2023-2024”, se arată în document. Adresa Ministerului Educației vine după ce mai mulți părinți ne-au semnalat că au primit doar 215 lei pe luna septembrie.

Edupedu.ro a scris că pe 15 noiembrie s-au plătit 1.2 milioane de burse pentru elevi, o premieră pentru educație, și a oferit un exemplu de calcul pentru bursa de merit pe septembrie și octombrie 2023: un elev a avut de primit 730 lei bursa de merit.

Amintim că plata burselor s-a făcut și după 15 noiembrie la mai multe școli din țară. Nu s-a putut face o plată mai devreme pentru că în data de 14 noiembrie s-au plătit salariile cadrelor didactice, spune un director de școală. Elevii vor recupera în decembrie bursele plătite greșit în noiembrie, potrivit unui inspector școlar din județul Caraș-Severin.

Sunt aproape 1,290 milioane de elevi cu burse în acest an școlar, dintre care peste 461.000 cu burse de merit și peste 738.000 cu burse sociale.

Numărul lor ar putea fi mai mare având în vedere că dosare de bursă socială – cazurile medicale, de exemplu – se pot primi la secretariat pe parcursul întregului an școlar.

Iată numărul burselor, la nivel național, pe tipuri de burse, conform datelor de la Ministerul Educației, anunțate înainte de virarea primelor burse din acest an școlar:

Tip de bursăNumăr beneficiari
Burse de excelență olimpică I –208
Burse de excelență olimpică II2.803
Burse de merit461.777
Burse sociale738.821
Burse tehnologice85.644
Burse participarea școlară a mamelor minore741
Total1.289.994

Elevii primesc în acest an școlar cuantumul minim stabilit pentru bursele de excelență olimpică, bursele sociale și bursele pentru sprijinul mamelor minore. Vacanțele școlare se iau în calculul burselor de merit și al celor tehnologice

Cuantumul minim al burselor: 

 • Bursă de excelenţă olimpică I: între 750 și 3000 lei
 • Bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei
 • Bursă de merit : 450 lei
 • Bursă socială: 300 lei
 • Bursă pentru mame minore: 700 lei
 • Bursă tehnologică: 300 lei

Amintim că valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ în funcţie de sumele alocate de autorităţile administraţiei publice locale sau alte venituri obţinute potrivit legii. Valoarea cu care se măresc este decisă de școli, începând cu acest an, consiliile locale doar alocă sume. Procedura din Sectorul 1, de exemplu, prevede că școlile trebuie să facă lunar cerere pentru banii de la primărie.

Procedura pentru lunile următoare din anul școlar 2023-2024

Până la data de 20 a lunii, școala transmite lunar la ISJ/ISMB sumele estimate pentru plata burselor aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse.

Până la data de 25 a lunii, ISJ/ISMB transmite la Ministerul Educației – Direcția generală economică sumele estimate pentru plata burselor, aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse, în vederea efectuării deschiderilor de credite bugetare.

Ministerul Educației, pe baza solicitărilor primite, cu încadrarea în bugetul aprobat și în limitele de credite bugetare lunare aprobate, efectuează deschiderile de credite bugetare. Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 15 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.

Ordonatorii de credite ai unităților de învățământ, adică directorii, răspund de plata la termen a burselor, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.

„Fapta de nealocare a burselor săvârșită de directorul unității de învățământ, cu nerespectarea prevederilor art. 108, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activități în folosul comunității”, potrivit .Art. 148. — (1) lit. b din Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023.

Schimbări la bursele de anul școlar viitor

Amintim că ministra Educației, Ligia Deca, a spus despre noile criterii de acordare a burselor de merit de anul școlar viitor, 2024-2025, că: “Ne gândim să facem unele ajustări care să țină de un prag de medie și poate de diferențierea între bursă de merit, care să însemne un prag de medie foarte ridicat împreună cu performanță la concursuri și olimpiade, și o bursă de reziliență pentru acei copii care reușesc să învețe mai bine decât colegii lor din clasă, din anul școlar următor”.

Declarația ministrei vine în contextul în care au existat multe controverse legate de faptul că, pe baza actualei legi a Educației, elevi cu medii sub 4 iau burse de merit în valoare de 450 de lei. Ligia Deca a făcut declarația după prezentarea raportului privind rezultatele PISA 2022.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ligia Deca, despre noile criterii de acordare a burselor pentru anul școlar viitor: “Ne dorim ca, în mod cumulat, bursa de merit și bursa de reziliență să însemne 30% din elevii unei clase”
Până pe 7 decembrie, școlile din București trebuie să completeze numărul de burse ale elevilor, pe categorii, pentru luna noiembrie, într-o aplicație specifică – adresă a Inspectoratului Școlar al Municipiului București
Burse plătite cu două săptămâni întârziere pentru aproape 500 de elevi de la un colegiu din Prahova / Secretara liceului ar fi refuzat să se ocupe de dosarele de burse și este cercetată disciplinar
Bursele de excelență pentru elevii de la școli private, neplătite la aproape două săptămâni de la termenul impus de Ministerul Educației. Între timp, 8.500 de elevi cu medii generale sub 5 au primit sute de lei burse de merit
Bursele sociale se plătesc integral, pe lunile septembrie 2023 – august 2024 – adresă a Ministerului Educației / Pentru aceste burse, se va lua în calcul salariul minim net pe economie la data depunerii cererii. Lista elevilor se poate actualiza lunar

2 comments
  1. Nu se întâmplă nimic. Elevii de la școlile private nu beneficiază de burse sociale, decât în cazul în care sunt școlarizați fără taxe. Este o aberatie și un praf în ochi dat de doamna Ministru. Cati elevi de la liceele particulare sunt școlarizați fără taxe !?!?!?!? Articolul celor de la Edupedu suna foarte optimist pentru ca ei trebuie sa atragă cititori, dar eu ca părinte m-am simțit păcălită.
   Sunt mama unei eleve din clasa X la un Liceu particular din Bucuresti. Fiica mea a intrat cu o medie foarte buna 8,79 la un Colegiu National din sectorul 4. Din motive de distanta, mai mult de 8 km de acasa pana la scoala, si primind in clasa IX a diagnosticul de scolioza idiopatica adolescentina de grad 24-25, avand de efectuat recuperare medicala si de purtat corset, am decis sa o mutam la un liceu particular mai aproape de casa. Nu perntru ca ne dadeau banii afara din casa, ci pentru ca era importanta sanatatea si recuperarea ei medicala. La liceul de stat a beneficiat de bursa sociala (medicala) conform prevederilor legale, dar de când este la liceul particular din sectorul 6 bursa socială s-a suspendat. Ca și cum problemele medicale ale elevilor dispar dacă sunt transferați la particular. Este o bătaie de joc și este foarte trist ce se întâmplă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cristian Hatu, președintele Centrului de Evaluare și Analize Educaționale: Profesorii pot forma competențe care sunt verificate în testarea PISA, dar evaluarea de la noi nu măsoară așa ceva / Vin foarte puțini profesori de fizică noi în sistem, în 5 ani o să fie un colaps

„La gimnaziu, sunt manuale de fizică făcute de oameni cu experiență cu învățarea prin investigație. Profesorii pot forma competențe care sunt verificate în testarea PISA, dar evaluarea de la noi…
Vezi articolul