Campionatul European de Securitate Cibernetică 2020: Preselecțiile pentru lotul național vor avea loc online, pe 9-10 mai

191 de vizualizări
Sursa: Cybersecuritychallenge.ro
Preselecțiile candidaților pentru lotul României la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2020 (ECSC), ce va avea loc în noiembrie, vor avea loc online în perioada 9 – 10 mai, a anunţat, vineri, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), într-un comunicat citat de Agerpres. Înscrierile pentru faza naţională se pot face pe site-ul cybersecuritychallenge.ro până la data de 8 mai, iar la concurs pot participa tineri cu vârsta de până la 25 de ani, pasionaţi de securitate cibernetică.

Potrivit sursei citate, competiţia naţională se desfăşoară în două stadii:

  • Procesul iniţial de preselecţie online, din 9-10 mai
  • O etapă suplimentară, în care tinerii vor fi testaţi şi antrenaţi pe parcursul unui bootcamp, prin exerciţii din domeniul securităţii aplicaţiilor web, atacului şi apărării cibernetice, criptografiei, analizei traficului de reţea, reverse engineering şi abilităţi de prezentare.

La faza finală a competiţiei, organizată în Austria, la Viena, fiecare ţară participantă va fi reprezentată de o echipă formată din zece concurenţi, din care cinci în categoria de vârstă 16-20 de ani şi cinci din categoria de vârstă 21-25 de ani.

Campionatul European de Securitate Cibernetică reprezintă o oportunitate pentru participanţi să îşi testeze competenţele digitale. În plus, tinerii beneficiază de recunoaştere naţională şi promovare, mentorat cu specialişti în domeniu, stagii specializate de pregătire tehnică şi soft skills, premii oferite de parteneri sau oportunităţi de angajare în domeniu.

Tinerii interesaţi de dezvoltarea abilităţilor tehnice de profil se pot pregăti pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică pe platforma online cyberedu.ro, un spaţiu digital în care se regăsesc majoritatea exerciţiilor propuse în faza naţională şi faza internaţională de la ECSC19 dar şi alte exerciţii construite pentru competiţii de securitate cibernetică internaţionale.

CERT-RO:

  • “Încă din 2015, CERT-RO, alături de Serviciul Român de Informaţii şi Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice şi ceilalţi partenerii implicaţi au susţinut procesul de selecţie, training şi participare a echipei naţionale a României la Campionatul European de Securitate Cibernetică. Ediţia din 2015 ne-a oferit oportunitatea de a debuta la această competiţie la nivel european, ocazie cu care concurenţii s-au familiarizat cu formatul şi au înţeles exigenţele concursului. Graţie experienţei acumulate, a pregătirii susţinute şi a dedicării instructorilor, la următoarele două ediţii echipa noastră a cucerit titlul de vicecampioană europeană. După ediţia din 2018 de la Londra, ECSC 2019 a fost organizat la Bucureşti, în cadrul unui eveniment de amploare, la finalul căruia România a cucerit titlul de Campioană a Europei în domeniul securităţii cibernetice. În 2020, ne vom apăra titlul de campioană la Viena. Faza finală este programată la începutul luni noiembrie, însă până atunci, România trebuie să-şi formeze lotul cu care va aborda competiţia”, informează CERT-RO.

Iniţiatorul Campionatului European de Securitate Cibernetică, Agenţia Europeană pentru Securitate Cibernetică (European Union Agency for Cybersecurity – ENISA), oferă oportunitatea câte unui concurent din echipele clasate pe primele două locuri la faza finală a #ECSC2020 de la Viena să efectueze un stagiu plătit, de maxim 12 luni, în cadrul Agenţiei.

Sarcinile celor doi stagiari vor veni în sprijinul organizării European Cyber Security Challenge 2021 şi International Cyber Security Challenge 2021, precum şi alte activităţi, în zona operaţiunilor de bază ale ENISA.

CERT-RO precizează că primilor trei clasaţi la sfârşitul etapei online, li se vor acorda premii din partea organizatorilor şi partenerilor.

România a câştigat, în premieră, titlul de campioană europeană la competiţia European Cyber Security Challenge 2019, care a avut loc în perioada 9-11 octombrie, la Palatul Parlamentului din Bucureşti.

Pe lista ţărilor care s-au aliniat la startul competiţiei de la Bucureşti s-au aflat: Austria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Elveţia, Irlanda, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Spania, Portugalia şi Marea Britanie. În acelaşi timp, două ţări – Finlanda şi Malta – au fost prezente pe post de observatori ai competiţiei.

European Cyber Security Challange (ECSC) este o iniţiativă a Agenţiei Europene pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor (European Union Agency for Network Internet Security – ENISA) şi face parte din Planul de Acţiune pentru Implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a Uniunii Europene (UE).

Campionatul European de Securitate Cibernetică din acest an va avea loc la Viena (Austria), în perioada 4 – 5 noiembrie. Calendarul ECSC mai cuprinde, totodată, organizarea concursului la Praga – în 2021, Norvegia (2022) şi Italia (2023).

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Propunerile UDMR pentru o nouă lege a Educației: Bacalaureat de două tipuri, panouri bilingve în toate școlile cu predare în limba minorităților, profesorii să dea teme o dată la 2 ore ale disciplinei

UDMR vine cu propriile propuneri pentru o nouă lege a educației și se declară deschisă negocierilor cu Guvernul PSD pentru introducerea acestora, de către Ecaterina Andronescu, în una din cele…
Vezi articolul

Proiectul SuperTeach este realizat cu sprijinul Telekom Romania

Conferința “hibrid” SuperTeach este LIVE VIDEO. Cristina Gheorghe: Dacă scopul, anul trecut, era să ne întâlnim și să ne bucurăm toți împreună, acum este cum putem să ne ferim unii de alții la acest început de an școlar

Prima conferință “hibrid” SuperTeach a început la ora 09:30. “Jumătate din speakerii de la conferință vor fi aici, prezenți fizic, iar ceilalți online. Vom simula cumva școala, începutul ei, să…
Vezi articolul
Daniel Funeriu

Daniel Funeriu, despre laserul de la Măgurele care a atins azi puterea maximă cu tot echipamentul: „Pentru prima dată în istoria sa, România e prima în lume într-un domeniu al ştiinței. De acum încolo ține de noi să fructificăm acest avantaj competitiv uriaş”

„Pentru prima dată în istoria sa, România e prima în lume într-un domeniu al ştiinței”, a declarat Daniel Funeriu pentru Edupedu.ro. „Mai departe depinde de noi dacă vom frunctifica acest…
Vezi articolul