Campionatul European de Securitate Cibernetică 2020: Preselecțiile pentru lotul național vor avea loc online, pe 9-10 mai

211 vizualizări
Sursa: Cybersecuritychallenge.ro
Preselecțiile candidaților pentru lotul României la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2020 (ECSC), ce va avea loc în noiembrie, vor avea loc online în perioada 9 – 10 mai, a anunţat, vineri, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), într-un comunicat citat de Agerpres. Înscrierile pentru faza naţională se pot face pe site-ul cybersecuritychallenge.ro până la data de 8 mai, iar la concurs pot participa tineri cu vârsta de până la 25 de ani, pasionaţi de securitate cibernetică.

Potrivit sursei citate, competiţia naţională se desfăşoară în două stadii:

  • Procesul iniţial de preselecţie online, din 9-10 mai
  • O etapă suplimentară, în care tinerii vor fi testaţi şi antrenaţi pe parcursul unui bootcamp, prin exerciţii din domeniul securităţii aplicaţiilor web, atacului şi apărării cibernetice, criptografiei, analizei traficului de reţea, reverse engineering şi abilităţi de prezentare.

La faza finală a competiţiei, organizată în Austria, la Viena, fiecare ţară participantă va fi reprezentată de o echipă formată din zece concurenţi, din care cinci în categoria de vârstă 16-20 de ani şi cinci din categoria de vârstă 21-25 de ani.

Campionatul European de Securitate Cibernetică reprezintă o oportunitate pentru participanţi să îşi testeze competenţele digitale. În plus, tinerii beneficiază de recunoaştere naţională şi promovare, mentorat cu specialişti în domeniu, stagii specializate de pregătire tehnică şi soft skills, premii oferite de parteneri sau oportunităţi de angajare în domeniu.

Tinerii interesaţi de dezvoltarea abilităţilor tehnice de profil se pot pregăti pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică pe platforma online cyberedu.ro, un spaţiu digital în care se regăsesc majoritatea exerciţiilor propuse în faza naţională şi faza internaţională de la ECSC19 dar şi alte exerciţii construite pentru competiţii de securitate cibernetică internaţionale.

CERT-RO:

  • “Încă din 2015, CERT-RO, alături de Serviciul Român de Informaţii şi Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice şi ceilalţi partenerii implicaţi au susţinut procesul de selecţie, training şi participare a echipei naţionale a României la Campionatul European de Securitate Cibernetică. Ediţia din 2015 ne-a oferit oportunitatea de a debuta la această competiţie la nivel european, ocazie cu care concurenţii s-au familiarizat cu formatul şi au înţeles exigenţele concursului. Graţie experienţei acumulate, a pregătirii susţinute şi a dedicării instructorilor, la următoarele două ediţii echipa noastră a cucerit titlul de vicecampioană europeană. După ediţia din 2018 de la Londra, ECSC 2019 a fost organizat la Bucureşti, în cadrul unui eveniment de amploare, la finalul căruia România a cucerit titlul de Campioană a Europei în domeniul securităţii cibernetice. În 2020, ne vom apăra titlul de campioană la Viena. Faza finală este programată la începutul luni noiembrie, însă până atunci, România trebuie să-şi formeze lotul cu care va aborda competiţia”, informează CERT-RO.

Iniţiatorul Campionatului European de Securitate Cibernetică, Agenţia Europeană pentru Securitate Cibernetică (European Union Agency for Cybersecurity – ENISA), oferă oportunitatea câte unui concurent din echipele clasate pe primele două locuri la faza finală a #ECSC2020 de la Viena să efectueze un stagiu plătit, de maxim 12 luni, în cadrul Agenţiei.

Sarcinile celor doi stagiari vor veni în sprijinul organizării European Cyber Security Challenge 2021 şi International Cyber Security Challenge 2021, precum şi alte activităţi, în zona operaţiunilor de bază ale ENISA.

CERT-RO precizează că primilor trei clasaţi la sfârşitul etapei online, li se vor acorda premii din partea organizatorilor şi partenerilor.

România a câştigat, în premieră, titlul de campioană europeană la competiţia European Cyber Security Challenge 2019, care a avut loc în perioada 9-11 octombrie, la Palatul Parlamentului din Bucureşti.

Pe lista ţărilor care s-au aliniat la startul competiţiei de la Bucureşti s-au aflat: Austria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Elveţia, Irlanda, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Spania, Portugalia şi Marea Britanie. În acelaşi timp, două ţări – Finlanda şi Malta – au fost prezente pe post de observatori ai competiţiei.

European Cyber Security Challange (ECSC) este o iniţiativă a Agenţiei Europene pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor (European Union Agency for Network Internet Security – ENISA) şi face parte din Planul de Acţiune pentru Implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a Uniunii Europene (UE).

Campionatul European de Securitate Cibernetică din acest an va avea loc la Viena (Austria), în perioada 4 – 5 noiembrie. Calendarul ECSC mai cuprinde, totodată, organizarea concursului la Praga – în 2021, Norvegia (2022) şi Italia (2023).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ghinea: Proiectul România educată va fi reprezentat în PNRR pe cinci direcții, fiecare va avea o alocare consistentă / Pentru digitalizare vom avea alocări la nivel de școală pentru a îmbunătăți formarea profesorilor / Vom finanța parteneriate între liceele agricole și ferme model

Proiectul România educată va fi reprezentat în PNRR pe cinci direcții, a declarat ministrul proiectelor europene, Cristian Ghinea, la Radio România Actualități. Acesta a repetat faptul că Educația va primi…
Vezi articolul

Părintele are un rol fundamental în educarea copilului, spune președintele Colegiului Psihologilor din România: Trebuie să impună reguli, astfel încât copilul să acceseze și aspectele legate de învățare, și de joacă, dar și anumite responsabilități

„În ultima perioadă, am observat că această latură a educației copilului este pasată de la părinte către școală”, spune Edmond Cracsner, președintele Colegiului Psihologilor din România, la emisiunea “Profesor și…
Vezi articolul