Cât costă să studiezi la o universitate din străinătate, din Europa, Asia sau Statele Unite ale Americii și ce alternative financiare există pentru acoperirea acestor costuri (P)

7.177 de vizualizări
Sursa foto: Youni – pagina de Facebook
Dacă îți dorești să studiezi la o universitate din afara țării, este important să ții cont de o serie de costuri, atât cele legate de pregătirea pentru aplicare cât și costurile propriu-zise din timpul facultății. În Europa, taxele de școlarizare nu sunt foarte mari, dar cheltuielile de zi cu zi pot ajunge la 1.000 – 1.500 de euro pe lună. În Statele Unite, taxele de școlarizare sunt mai mari, dar majoritatea universităților oferă burse consistente, care includ cazarea și masa.

Platforma Youni, care facilitează managementul relației dintre facultăți și studenți, procesul de selectare a unei facultăți și aplicarea propriu-zisă, vine cu o serie de recomandări pentru cei care vor să studieze la o universitate din afara țării, atât pe partea de costuri cât și pentru procesul de aplicare, care este unul complex și necesită o pregătire atentă. Studiul în străinătate poate fi o experiență minunată și o oportunitate pentru cei care vor să-și dezvolte abilitățile lingvistice, culturale și de adaptare la un mediu nou și diferit.

În ceea ce privește costurile, trebuie să ții cont de faptul că acestea se împart în două categorii: pregătirea pentru aplicare și costurile propriu-zise din timpul facultății. În categoria pregătirii pentru aplicare intră cheltuielile cu meditațiile, taxele de aplicare, costurile notariale și traduceri legalizate, precum și cheltuielile legate de obținerea vizei.

Odată ce ai fost acceptat la universitate, va trebui să plătești taxele de școlarizare și să-ți acoperi cheltuielile de zi cu zi. În Europa, taxele de școlarizare nu sunt foarte mari, dar cheltuielile de zi cu zi pot ajunge la 1.000 – 1.500 de euro pe lună. În Statele Unite, taxele de școlarizare sunt mai mari, dar majoritatea universităților oferă burse consistente, care includ cazarea și masa.

Youni: your voice, your university choice
Studiul la universități din Europa

Taxele de studiu pentru universitățile din Olanda depind de diferiți factori, cum ar fi instituția, programul de studiu, naționalitatea și dacă studentul este înscris într-un program de licență sau masterat. Taxele de studiu pentru programele de licență la universitățile din Olanda este de aproximativ 2.000 de euro pe an pentru studenții UE.

În Germania, universitățile publice sunt în general gratuite, atât pentru studenții interni, cât și pentru cei internaționali. Cu toate acestea, studenții sunt obligați să plătească o taxă pe semestru, care acoperă costurile administrative și alte servicii oferite de universitate. Această taxă variază între universități, dar este de obicei între 100 și 400 de euro pe semestru. În schimb, universitățile private percep taxe de școlarizare, iar acestea pot varia de la câteva mii la zeci de mii de euro pe an, în funcție de instituție și programul de studiu.

Studiul la universități din Asia

Taxele de şcolarizare la universitățile din Asia pot varia considerabil în funcție de țară și de universitatea specifică.

În China, se situează între aproximativ 2.500 și 10.000 de dolari pe an, în funcție de universitate și program. Taxele de şcolarizare din Japonia pot varia între 4.000 și 8.000 de dolari pe an, iar în Coreea de Sud, între 3.000 și 8.000 de dolari pe an. În Singapore, un student se poate aştepta să plătească între 12.000 și 30.000 de dolari pe an, în funcție de universitate și program, în timp ce în Hong Kong, taxele de şcolarizare pot varia între 12.000 și 35.000 de dolari pe an.

Foto credit: Harvard University
Studiul la universități din Statele Unite ale Americii

Studiul la universități din Statele Unite poate fi o experiență valoroasă, dar adesea vine la pachet cu costuri semnificative. Taxele de școlarizare variază în mod considerabil în funcție de instituție și de programul de studiu. Universitățile publice în general au tarife mai mici. Universitățile private au taxe de școlarizare mai ridicate. În medie, taxele de școlarizare pentru un program de licență pot varia între 10.000 și 60.000 de dolari sau mai mult pe an.

Pentru studenții internaționali care doresc să studieze în SUA, universitățile oferă numeroase burse. Bursele acordate sunt generoase, întrucât acoperă costurile legate de școală, inclusiv manuale, dar și cheltuielile de zi cu zi – cazare, masă etc.  

Printre instituțiile de învățământ superior care acordă burse studenților internaționali, se numără unele dintre cele mai prestigioase universități din lume, precum Harvard, Yale, Princeton, Standford sau MIT. Este bine de știut că majoritatea facultăților de top oferă burse financiare tuturor studenților acceptați în funcție de nevoile acestora, estimate pe baza salariilor părinților. 

Alternative financiare

Pentru a-ți susține costurile legate de studiu, poți aplica pentru împrumuturi studențești. Acestea au dobânzi mai mici decât cele standard și se pot începe plățile după ce ai terminat facultatea și te-ai angajat.

Este important să te pregătești bine pentru procesul de aplicare, deoarece acesta este complex și costisitor. Este necesar să fii într-o formă academică foarte bună și să ai o pregătire lingvistică adecvată. În plus, ar fi bine să te informezi cu privire la posibilitățile de burse sau împrumuturi, astfel încât să poți lua o decizie financiară înțeleaptă.

Citește și:
Vrei să studiezi în străinătate? Iată care sunt cerințele universităților
Vrei să fii admis cu bursă la o universitate de prestigiu? Ghid simplu, în 5 pași, de la Youni

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mihnea Costoiu, rector de trei mandate la Politehnica din București, a fost exmatriculat de la două doctorate, unul de la universitatea sa, celălalt, de la Academia SRI. Ninel Peia și Nicolae Bănicioiu au ratat și ei titlurile de doctor

Universitatea Politehnica din București (UPB) este condusă din anul 2012 de un cadru didactic fără doctorat. Ajuns la 48 de ani, Mihnea Costoiu a pierdut deja două trenuri de doctor.…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Ioan Aurel Pop s-a autosuspendat pentru șase luni din funcția de președinte al CNATDCU, forul care analizează plagiatele: Nu mai pot, sunt președintele Academiei, sunt profesor universitar și asta îmi mănâncă tot timpul

Ioan Aurel Pop s-a autosuspendat pentru șase luni din funcția de președinte al CNATDCU, forul care analizează plagiatele, a declarat acesta pentru Edupedu.ro când a fost sunat în legătură cu…
Vezi articolul

UPDATE Aproape 2.500 de locuri la master – tăiate din capacitatea de școlarizare, în 32 de domenii, pentru anul universitar viitor / Domeniile și programele de studii de master pentru 2023-2024 au fost aprobate de guvern

Capacitatea de școlarizare la studii de master s-a diminuat scade în viitorul an universitar, în 32 de domenii de studii, cu aproape 2.500 de locuri, potrivit unei hotărâri de guvern…
Vezi articolul