„Caz particular“ la Universitatea din Craiova. Rectorul Cezar Spînu nu ar fi avut bază legală să candideze pentru un nou mandat în alegerile din 14 decembrie, pe care le-a câștigat, acuză unul dintre ceilalți candidați

5.378 de vizualizări
Universitatea din Craiova / Foto: Universitatea din Craiova
Posibilitatea rectorului de până acum al Universității din Craiova (UCV), Cezar Spînu, de a candida pentru un nou mandat – pe care acesta l-a și câștigat în alegeri desfășurate săptămâna trecută – este pusă sub semnul întrebării de unul ceilalți candidați, specialist în drept. Este vorba despre Sevastian Cercel, profesor la Facultatea de Drept a UCV, care spune că situația de la instituția craioveană reprezintă un „caz particular” și afirmă că, în aceste alegeri, s-a folosit „o referință veche“ anume Carta universitară din 2020, care l-ar fi împiedicat pe Cezar Spînu să candideze la un al treilea mandat, așa cum s-a întâmplat.

Potrivit lui Sevastian Cercel, în momentul organizării alegerilor, pe 14 decembrie a.c., noua Cartă nu ar fi fost publicată, figurând pe site-ul UCV sub forma unui proiect în dezbatere. Noua Cartă universitară, datată 2023, care apare acum (luni, 18 decembrie 2023) pe site, ar fi fost publicată după momentul alegerilor. Or, spune Cercel, aceasta ar însemna că organizarea alegerilor a ținut cont de fosta Cartă UCV, care prevedea că rectorul nu poate înnoi mandatul mai mult de o dată. Rectorul Cezar Spînu având deja două mandate la activ, acest lucru ar însemna că el nu mai putea candida pentru încă un mandat – detalii mai jos.

  • Edupedu.ro a solicitat Universității din Craiova explicații pe această temă și le vom publica în momentul în care le vom primi.

Sevastian Cercel a transmis Biroului Electoral al Universității un memoriu pe această temă, înaintea desfășurării alegerilor pentru funcția de rector, dar, neprimind răspuns „la obiect”, a semnalat problema redacției.

Contextul legislativ:

Noua Lege a învățământului superior nr. 199/2023 permite maximum două mandate pentru rectori, însă nu ține cont de mandatele exercitate până acum. Aceasta înseamnă că rectori precum Cezar Spînu, care au două (alții – chiar trei) mandate la activ, au putut și pot candida pentru un nou mandat, întrucât cele desfășurate până acum, pe vechea Lege a educației, nu sunt luate în calcul.

Pe de altă parte, momentul tranziției de la vechea la noua lege s-a suprapus cu începutul procedurilor pentru organizarea alegerilor în universități, care desfășoară în această perioadă. Edupedu.ro a semnalat, la începutul lunii septembrie că situația a produs o serie de probleme, pentru că Legea nouă impune ca alegerile să se desfășoare după litera ei, nu după vechea Lege 1/2011. Iar pentru a fi respectată noua lege era nevoie de o metodologie-cadru, inexistentă la acea dată, care să fie aplicată la nivel de universități.

  • Edupedu.ro a semnalat tot atunci, cu titlu de exemplu, cazul Universității din Craiova, unde alegerile erau organizate rapid, cu un interval de două zile între depunerea candidaturilor pentru funcția de rector și scrutinul propriu-zis.

Metodologia-cadru a fost adoptată în scurt timp. Tot în septembrie a fost adoptat un ordin de ministru care prevedea că „procedurile desfășurate la nivelul instituțiilor de învățământ superior privind stabilirea modului de alegere a structurilor de conducere din cadrul acestora sunt valabile și după data intrării în vigoare a prezentului ordin.” Același ordin prevedea, conform unor răspunsuri ale ME, faptul că „până la elaborarea metodologiilor, regulamentelor și a altor acte normative necesare pentru punerea în aplicare a Legii nr. 199/2023 se aplică dispozițiile privind organizarea, funcționarea sistemului de învățământ superior și desfășurarea procesului de învățământ aflate sau intrate în vigoare la data de 1 septembrie 2023.”

Situația de la Universitatea din Craiova, din perspectiva lui Sevastian Cercel
Cezar Spînu / Sursa: Facebook – Universitatea din Craiova

La Craiova, alegerile pentru poziția de rector desfășurate joi, 14 decembrie au fost câștigate de rectorul în exercițiu Cezar Ionuț Spînu, cu 68,,8% din voturi

El a avut doi contracanddiați, dintre care al doilea clasat, Sevastian Cercel, a obținut 28,5% din voturi.

Ulterior, acesta din urmă a semnalat redacției că se adresase Biroului Electoral UCV, în data de 11 decembrie, adresă în care semnala, pe baza legislației și documentelor disponibile la nivelul Universității, în acel moment:

  • În ajunul alegerilor, pe site-ul UCV noua Cartă figura sub forma de „Proiect Carta UCV 2023”. „În consecință, este în vigoare norma din Carta adoptată de senatul universitar în martie 2020.”
  • „(…) În acest context normativ, vă rog să observați că în cauză sunt aplicabile dispozițiile art. 56 din Carta Universității din Craiova adoptată de Senatul universitar la data 12. 03. 2020, care prevăd clar, în materia mandatelor rectorului Universității din Craiova: ”Mandatul poate fi înnoit cel mult o dată”. ”
  • Procesul electoral pentru structurile și funcțiile de conducere este reglementat și privit de normele naționale și interne ca un proces unic, cu mai multe etape specifice, așa încât normele aplicabile întregului proces sunt cele în vigoare la momentul începerii acestuia. Sintetic, indiferent de alte considerații, schimbarea regulilor privind alegerile este posibilă înainte de începerea acestora, în anumite condiții expres prevăzute de lege și este interzisă în timpul desfășurării lor. Simpla inițiativă de a schimba aceste ”reguli în timpul jocului” are numeroase conotații pe diferite planuri. În cauza de față relevantă este împrejurarea că la nivelul normelor imperative, în sistemul normativ, în general, și în sistemul alegerilor universitare, în special, este interzisă această practică din motive care au în vedere interesul general.

Memoriul lui Sevastian Cercel către Biroul Electoral al UCV:

Noua Cartă a UCV preia referirile din Legea 199/2023 referitoare la mandatele rectorilor și a eliminat formula folosită în fosta Cartă, anume că „mandatul poate fi înnoit cel mult o dată”. Dar, după cum a precizat Sevastian Cercel pentru Edupedu.ro, această nouă Cartă „nu a fost prezentată comunității” înaintea alegerilor și ar fi fost accesibilă, până la data acestora, doar sub formă de proiect. 

Ce spune fosta Cartă UCV (2020) despre mandatele rectorului:
Sursa. Captura UCV.ro
Ce spune noua Cartă UCV – 2023 despre mandatele rectorilor:
Sursa. Captura UCV.ro

Carta unei universități poate fi adoptată oficial după ce primește avizul Ministerul Educației. Sevastian Cercel a semnalează însă că acest aviz favorabil ar fi venit sub rezerva adoptării unor recomandări, după ce Senatul adoptase documentul într-o ședință din 28 noiembrie. După cum a semnalat, săptămâna trecută, și Gazeta de Sud, acea ședință s-a desfășurat fără ca pe agenda inițială să existe vreun proiect privind Carta Universității.

În răspunsul primit de Sevastian Cercel de la Biroul Electoral al UCV (BEUC), acesta arată că nu are atribuții în soluționarea problemelor semnalate. În cazul acestora, arată răspunsul, consultat de Edupedu.ro, atribuțiile BEUC sunt doar de întocmire/distribuire a buletinelor de vot, fără prerogative de invalidare/validare a vreunei candidaturi.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce își doresc copiii de Crăciun în 2020? Gabriela, clasa a III-a: Eu mi-aș dori să mă întorc la școală și să învăț mai bine. Mi-a dat tata un telefon pe care să-l folosesc, dar rămân în urmă și trebuie să o întreb pe doamna tot mai mult

Gabriela este în clasa a III-a la o școală din Vaslui. Înainte să înceapă școala online, făcea naveta pe jos sau cu microbuzul școlar. Sora ei mai mică, Ștefania, care…
Vezi articolul

Protest la Palatul Cotroceni față de menținerea lui Bode în funcția de ministru, anunțat astăzi de comunitatea Declic: “Activiștii îi solicită președintelui Klaus Iohannis să-l revoce din funcția de ministru al Internelor pe Lucian Bode, dovedit ca plagiator de Universitatea Babeș-Bolyai”

Comunitatea Declic anunță organizarea unui protest în fața Palatului Cotroceni joi, 19 ianuarie, față de menținerea lui Bode în funcția de ministru de Interne. „Prin acest demers, activiștii îi solicită…
Vezi articolul
conducătorii de doctorate

Aproape 70 de profesori universitari cer ca termenul de dezbatere publică asupra proiectelor de legi ale educației să se prelungească până cel puțin pe 31 octombrie: intervalul 12 iulie – 24 august, în vacanță, e “inadmisibil”/ Abordarea problemelor etice e “dezechilibrată” și include prevederi “inadmisibile”

“Este inadmisibil și ridică serioase îndoieli privind buna intenție a demersului ca unor texte normative de asemenea anvergură și importanță să le fie rezervat pentru dezbatere un interval foarte scurt,…
Vezi articolul