Ce se poate face pentru elevii de clasa a VIII-a care abandonează școala? Ligia Deca: Îi identificăm în primul an și dăm consilierea necesară

6.629 de vizualizări
Foto: © Phuttharak Chindarot | Dreamstime.com
Ce se poate face pentru elevii de clasa a VIII-a care nu mai ajung să dea Evaluarea Națională și care abandonează școala? Soluțiile ministerului Educației, Ligia Deca, sunt identificarea, consilierea elevului și orientarea spre o forma de școlarizare, inclusiv învățământul dual, care „oferă perspectivă” și face apel la familii și autoritățile locale „să lucreze împreună, pentru ca toți copiii să parcurgă anii de școală obligatorii”.

„Dacă avem un copil care nu a mers mai departe în clasa a IX-a, identificăm în primul an și dăm consilierea necesară pentru a se orienta către cea mai bună formă de școlarizare pentru el. Eu cred că acești copii pot și trebuie să fie recuperați”, a declarat Ligia Deca, luni, în Prahova.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a transmis inspectoratelor școlare, printr-o scrisoare, 13 măsuri pentru susținerea școlilor și liceelor cu rate mari de neparticipare la Evaluarea Națională și la examenul național de Bacalaureat, printre care sistem de monitorizare a prezenței la școală a elevilor și asistență la orele profesorilor, după ce în premieră au fost făcute rapoartele de cercetare cu neparticiparea copiilor la Evaluarea Națională și BAC.

În raportul „Neparticiparea elevilor la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a 2023” se precizeaza că dintre elevii înscriși inițial în clasa a VIII-a pentru anul școlar 2022/2023, 14.944 de elevi nu au finalizat anul școlar, reprezentând 8,49% din totalul elevilor selectați în baza de date, după procesul de curățare a datelor. 

Ulterior, 7.179 de elevi, adică 4,08% din totalul inițial, au absentat de la EN VIII.

În acest context, Ligia Deca susține că, „chiar dacă elevii din varii motive nu au dat Evaluarea Națională, ei se pot înscrie la clasa a IX-a. Dacă ei abandonează, atunci este un efort comun în a-i recupera și anume înscrie, dacă se încadrează în acel eșalon de vârstă tipic pentru generație. Dacă trec de un anumit prag, atunci ei se pot înscrie la programul A doua șansă. Este clar însă că trebuie să oferim și perspectivă și aici mă refer la ruta completă duală. 

De aceea investim în școală și de aceea este foarte important și fac apel atât către familii, cât și către autoritățile publice locale să lucreze împreună pentru ca toți copiii să parcurgă anii de școală obligatorii. Asta le va garanta un viitor și lor, și nouă ca societate.” 

Foto: © Phuttharak Chindarot | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Simularea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a să fie susținută și de elevii de clasa a VII-a, corigențele să fie date înaintea examenului, iar școlile să completeze în SIIIR și caracteristici ale profesorilor, recomandări în raportul pentru neprezentarea a peste 7 mii de elevi la examenul din 2023
Cum interpretăm rezultatele raportului de cercetare privind neparticiparea elevilor de la Evaluarea Națională din clasa a VIII-a
Rata abandonului școlar la final de gimnaziu – de 3 ori mai mare la sate decât la nivel național, în 2021-2022 / Situație ieșită din comun la oraș: mai mulți elevi din cohortă au încheiat, în 2022, clasa a VIII-a decât s-au înscris la pregătitoare – Raport
Școlile să nu mai fie responsabile pentru dosarele sociale ale elevilor, accesul la liceu pentru elevii care nu au luat nota 5 la Evaluarea Națională să fie limitat, printre propunerile profesorilor, elevilor și părintilor pentru creșterea participării școlare și la Evaluarea Națională – raport
Sistem de monitorizare a prezenței la școală a elevilor și asistență la orele profesorilor, printre cele 13 măsuri trimise de Ligia Deca, după ce în premieră au fost făcute rapoartele de cercetare cu neparticiparea copiilor la Evaluarea Națională și BAC

6 comments
  1. teoretic sunt multe sugestii sau idei bune dar pe teren există interesul de a umple școlile profesionale nu liceele..iar profesorii își dau silința să-i țină proști sau fara alternative

  2. pluralul asta cu “Dăm” este minunat…cine “dăm”?! așa ușor identifica Dna soluții din afara problemei…e așa simplu…
    înainte de 89 sloganul era “să facem totul”…

  3. Au promis transport gratuit la școli și după doua luni gata elevii sa și plătească transportul ,face praf tot. Dau o lege și apoi o modifica.

  4. Autoritatile publice sa mai caste ochii la parintii care nu-si dau copiii la scoala. Conform legii ar trebui sanctionati cu amenda sau arest. Dar nu se sinchiseste nimeni. Ca doar nu or deranja votantii.

  5. Nu e mai bine sa afli de ce abandonează școala?O mare diferență ar face-o o masa calda în toate școlile.De ce unii da și alții ba?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cercetătorii sud-coreeni susţin că au descoperit „Sfântul Graal” al supraconductorilor, ceea ce a generat o frenezie în lumea investitorilor. Oamenii de ştiinţă sunt însă sceptici / Ce este „LK-99”

Săptămâna trecută, două lucrări ale unor cercetători sud-coreeni au făcut o afirmaţie extraordinară, care a stârnit o frenezie pe reţelele sociale şi a ridicat valoarea unor acţiuni în China şi…
Vezi articolul

Guvernul României: Definirea manualului şcolar ca „bun de interes public” și „principal instrument de lucru al elevului” nu mai reflectă actualitatea realității din societate

„Definirea manualului şcolar ca „bun de interes public” și „principal instrument de lucru al elevului” nu mai reflectă actualitatea realității din societatea națională și internațională, raportat la diversitatea și importanţa…
Vezi articolul

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va oferi suport și consultanță pentru reformarea și apoi dezvoltarea academică a Academiei de Poliție din București / 131 de doctoranzi vor mai susține tezele la Academie, ei nefiind primiți de alte universități la cererea de transfer / Școlile de doctorat ale Academiei, desființate anul trecut

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București au semnat marți, 15 martie, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, un acord prin care UBB va…
Vezi articolul