Cîmpeanu anunță că orele remediale vor fi plătite profesorilor cu 200 de lei pe lună per elev, nu cu 500 de lei, cum anunța în urmă cu două zile

10.365 de vizualizări
Foto: gov.ro
Plata orelor remediale pentru profesorii care se vor implica în predarea materiei pentru recuperare va fi de 200 de lei pe lună, per elev, spune ministrul Educației Sorin Cîmpeanu la Libertatea. Acesta își nuanțează astfel declarația făcută în urmă cu două zile, diminică seara, când a spus că aceste ore vor fi plătite cu 500 de lei pe lună, per elev. De fapt plata de 500 de lei ar fi pentru toată perioada potențială, de două luni și jumătate, în care s-ar organiza cursurile remediale, a explicat Cîmpeanu.

Întrebat de moderatoarea emisiunii dacă orele de recuperare vor fi plătite cu 500 de lei pe lună pentru fiecare elev, ministrul Cîmpeanu a spus că potrivit ordonanței 171 (n.red. OUG 178 anunțase în urmă cu două zile) se pot plăti aceste sume pentru orele remediale doar pentru elevii care au sub 16 ani.

“Există la nivel de proiect, am identificat din POCU o sumă de 30 milioane de Euro, care a făcut deja obiectul unei ordonanțe de urgență nr. 171 prin care am putea să acordăm elevilor, este vorba despre cei sub 16 ani pentru că doar ei sunt eligibil, o sumă de 200 de lei pe lună și luând în calcul un interval de două luni și jumătate de la deschiderea școlilor în format fizic, februarie, martie, până la jumătatea lunii aprilie, sunt două luni și jumătate, asta ar însemna 500 de lei per elev. Asta ar însemna 100 de Euro per elev pentru acțiuni remediale.

Într-o școală care ar avea 500 de elevi care necesită acțiuni remediale, vor fi 500 de elevi ori 100 de Euro, ar înseamnă 50.000 de Euro care vor fi alocați pentru plata salariilor profesorilor care se vor implica în compensarea pierderilor suferite de către elevi. Această compensare e un lucru important, partea materială.

Avem un alt proiect împreună cu Banca Mondială, proiectul ROSE, din care peste 40 milioane de Euro sunt destinați acțiunilor remediale ca măsură de reducere a abandonului școlar. Doar că proiectul acesta este destinat elevilor de liceu. Deci împreună ar putea să asigure finanțarea și vor putea să asigure finanțarea cadrelor didactice implicate în procesul de recuperare a pierderilor”, a declarat Cîmpeanu.

Despre plățile din proiectul ROSE, care se bazează pe un împrumut cu dobândă mică de la Banca Mondială, Cîmpeanu nu a precizat niciun detaliu – cum se vor face, în ce cuantum vor fi. A declarat doar că suma disponibilă este mai mare decât cea pentru elevii sub 16 ani, 40 de milioane de euro vs 30 de milioane de euro, cât ar avea din fonduri europene.

Reamintim că duminică seara, la Digi24, Cîmpeanu a declarat că “e vorba de 500 de lei pe lună”, per elev. Redăm declarația:

Ordonanța de urgență 178 are prevăzut un cuantum de 200 lei pe lună per elev, e vorba de 500 de lei pe lună. Dacă o școala are 1.000 de elevi, care sunt în situația în care au nevoie de acțiune remediale, și este un exemplu deloc departe de realitate, vor fi 500.000 de lei, deci 100 de euro, practic, ori 1.000 de elevi, 100.000 de euro pe care ordonanța spune că îi poți duce către plata utilităților și către plata salariilor pentru acțiuni remediale.

Eu, ca ministru, insist la construcția bugetului să crească costul standard pentru elevi destinat cheltuielilor materiale, unde intră utilitățile și să degrevăm aceste sume de cheltuielile materiale, să meargă totul către plata profesorilor pentru acțiuni remediale“, a încheiat Cîmpeanu.

Ordonanța despre care vorbeșter Cîmpeanu, OUG 171/2020, este cea care modifică art 58 din Legea Educației, prin care au fost introduse vouchere de after school de 400 de lei, un proiect al deputatei liberale Raluca Turcan. După ce legea a fost adoptată, guvernul Orban, cu Turcan vicepremier, a modificat programul, transformându-l dintr-unul general, valabil pentru toți elevii, într-un program pilot, cu un buget de doar 30 de milioane de euro, înjumătățind valoarea voucherelor la 200 de lei pe lună și cuprinzând doar posibile vouchere pentru circa 49.000 de elevi. Edupedu.ro a scris pe larg despre acest subiect aici.

Voucherele respective se acordau însă familiilor. Programul ar trebui modificat dacă aceste sume se vor acorda acum direct școlilor/profesorilor. De asemenea, voucherele respective s-ar fi acordat pentru plata programelor Școală după școală deschise insclusiv în sistem privat. Nu este încă clar dacă în noua formulă profesorii din școlile private vor fi plătiți de la stat pentru a face ore remediale cu elevii lor, prin acest program.

Foto: gov.ro


3 comments
  1. 🤣🤣
    “S-a gresit calculili”. Bursa viitoare: miercuri 100, vineri 50, lunea viitoare 15 si marti “bai profule, vrei sa remediezi ceva? Te costa frate! Cat dai?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Miruna Croitoru, președinta Consiliului Național al Elevilor: Declarațiile de meditații ale profesorilor să fie publice și să conțină numărul elevilor, nu și numele acestora

Președinta CNE Miruna Croitoru a declarat pentru DigiFM că nu susține declararea numelui elevilor pe formularele tipizate pentru declarațiile de interese ale profesorilor, formulare puse în dezbatere săptămâna trecută de…
Vezi articolul