Titularizarea 2023 ar putea să nu se mai organizeze, spune liderul sindical Marius Nistor. Textul proiectului de ordonanță pentru economii la buget „este foarte ambiguu”

19.009 vizualizări
Marius Nistor / Foto: ISMB.ro
Concursul național de Titularizare 2023 ar putea să nu se mai organizeze, având în vedere prevederile proiectului de ordonanță de urgență pentru economii la buget, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”: „Textul ordonanței este foarte ambiguu”. Săptămâna trecută, G4Media a scris în exclusivitate că, potrivit proiectului de ordonanță, vor fi oprite angajările la stat, vor fi înghețate salariile, achizițiile de mașini și mobilă vor fi interzise.

„Textul ordonanței este foarte ambiguu, face referire la toate domeniile de activitate bugetare. Și asta ar însemna să nu mai poți organiza concursul de titularizare”, a precizat Marius Nistor.

Edupedu.ro: Referitor la proiectul de ordonanță de urgență pentru economii la buget, există posibilitatea să nu mai fie organizat concursul național de titularizare?

Marius Nistor: „La asta ar conduce, pentru că textul ordonanței este foarte ambiguu, face referire la toate domeniile de activitate bugetare. Și asta ar însemna să nu mai poți organiza concursul de titularizare. Sunt niște efecte cumulate: pe de o parte, prin blocarea ocupării posturilor vacante; pe de altă parte, prin înghețarea cheltuielilor din 2023 la nivelul anului 2022. (…) Pe actualul proiect există șansa să ne întâmple așa ceva.”

Iată ce prevede proiectul de ordonanță de urgență:

Art. IV – (1) În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din:

a) instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare;

b) instituțiile publice locale, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare.”

Ce este Titularizarea

Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului.

Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.

Potrivit calendarului oficial, profesorii sau viitoarele cadre didactice ar trebui să se înscrie la concursul național de Titularizare 2023 în perioada 8-17 mai.

Informații de context

Amintim, costul standard per elev, pentru banii profesorilor și utilități, urmează să fie înghețat, potrivit Federației Naționale a Părinților. Reprezentanții părinților au cerut Guvernului să ia măsuri.

Sâmbătă, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spriru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” scriau, într-un comunicat, că acest an școlar ar putea să se încheie luna viitoare, ca urmare prevederilor proiectului de ordonanță de urgență. De menționat este că în comunicatul de sâmbătă nu a fost vreo referire la posibilitatea de a nu se mai organiza concursul de titularizare.

„Hotărârea de a apela la această formă extremă de protest este cu atât mai justificată cu cât, prin proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, care urmează să fie discutat în Coaliția de Guvernare, Executivul intenționează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajații din învățământ, în condițiile în care: 

  1. Se plafonează cheltuielile de personal la nivelul anului 2022 – imposibil de realizat în sistemul de învățământ, deoarece salariile cadrelor didactice se majorează odată cu trecerea la un grad didactic superior/ o nouă tranșă de vechime; 
  2. Se blochează atingerea de către personalul didactic auxiliar și nedidactic a salariilor de bază din Legea 153/2017, contrar promisiunii făcute de președinții PSD și PNL în urmă cu două săptămâni;
  3. Se accentuează deficitul de personal prin: interdicția cumulului pensiei cu salariul și prin blocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante;
  4. Se blochează activitățile de formare profesională (esențiale în dezvoltarea carierei didactice)”.

Ligia Deca a declarat că Ministerul Educației lucrează la observaţiile care să fie înaintate Ministerului Finanţelor:

“În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă la care sindicatele fac referire, la Ministerul Educaţiei deja lucrăm la o serie de observaţii pe care să le înaintăm Ministerului Finanţelor. Aşa cum ştiţi, Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale şi susţine ca grila de salarizare să plece de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu pe economie. Vom face tot ceea ce ţine de noi ca această necesitate în sistemul educaţional să fie reflectată şi în cadrul normativ”, a adăugat Ligia Deca, potrivit Agerpres.

Sindicatele din Educaţie pichetează marţi și miercuri sediul Guvernului, deoarece există nemulțumiri referitoare atât la salarizarea din sistem, cât și la intenţiile Executivului de a plafona cheltuielile de personal la nivelul anului 2022 cu impact negativ suplimentar pentru angajaţii din învăţământ, scrie Agerpres.

Citește și:
Costul standard per elev, pentru banii profesorilor și utilități, urmează să fie înghețat, susține Federația Părinților. Reprezentanții părinților cer Guvernului să ia măsuri
Anul școlar actual s-ar putea încheia luna viitoare, avertizează sindicatele din învățământ în condițiile în care Guvernul pregătește înghețarea salariilor și a angajărilor
Proiectul de austeritate al guvernului înseamnă și disponibilizări în învățământ, spune Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret: Este aritmetică simplă
Actele necesare pentru înscrierea la concursul de Titularizare 2023. A fost introdusă declarația privind postul didactic de predare ocupat în etapele anterioare ale mobilității / Cazierul poate fi eliberat și online

11 comments
  1. Sunt posturi dai tit.nu sunt…nu dai ,simplu!!
    Scarba se exanen…cei ce corecteaza sunt habarnisti!mai ales la metodica!

  2. Bine ar fi …titularizare doar unde sunt scoase posturi in rest,ce rost are….mizerie de invatamant!

  3. “Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului.”
    O minciună! Suntem sute, dacă nu chiar mii, cei care obținem această notă. Personal, am obținut-o în ultimii… 15 ani. Am susținut acest examen de 8 ori. Și tot degeaba. Nici azi nu sunt titulară!
    Rușine să vă fie!!!

  4. Sigur, a nu se mai susține concursurile de titularizare nu ar fi deloc bine. Nu știți că acum doi-trei ani a fost o susținută discuție pentru desființarea titularizării. Multora această noțiune la încurca treburile pentru a-și aduce susținătorii în posturile cele mai bune. De prin anii 1998 se susținea acest lucru, prin organizarea concursurilor de către școli. Ce comedie a mai fost pe atunci! Acum s-au găsit alte soluții, mai discrete, aparent legale: transferuri prin schimb, între școli, preferențiale. Șefii de sindicat știu prea bine, fiindcă participă la mobilitatea personalului didactic.
    Măi fraților, de ce nu faceți odată o statistică generalizată pe țară, defalcată apoi pe județe, ca să vedeți câte posturi/catedre vacante, titularizabile există pentru începutul unui nou an școlar și cu ce durată, câte rezervate, câte la plata cu ora, risipite prin diverse școli, unele prea depărtate pentru a se putea alcătui măcar o jumătate de catedră, ca să rezolvați eșalonat măcar o mică parte dintre candidații care an de an participă la stresante, epuizante, exasperante concursuri de titularizare.
    Ați destrăma, în primul rând, mitul necesității acute de personal didactic, perorat pe toate canalele și de către toți decidenții chemați să legifereze, dacă, în graba imperativă pentru care au primit sarcină, vor mai ajunge și la o reglementare clară, eficientă, echitabilă, cu asigurarea egalității de șansă a mobilității personalului didactic.
    O simplă statistică din ultimii cinci ani demonstrează că, de regulă, la un concurs de titularizare participă circa 25 – 30 000 de candidați pe an, pentru care se oferă numai 3 – 4 000 din toate astfel de norme menționate mai sus. Mulți, pentru care nu există soluții sau unele dintre acestea sunt de genul trei ore într-o școală, două în alta, patru în alta, dau din nou concurs, pentru o șansă mai bună, activitatea lor didactică fiind presărată cu numeroase astfel de episoade, până se lehămetesc și renunță.
    De la legi dinainte mai clare, legea care încă este în vigoare a complicat și mai mult proceduri anterioare mai simple, metodologia mobilității personalului didactic având, numai pentru un capitol, o extensie mai mare decât însăși legea. Astfel, s-au acordat unităților de învățământ drepturi pe care le au numai inspectoratele școlare, de restrângeri de activitate, de transfer preferențial între unități școlare, de trecere de pe o specialitate obținută prin concurs pe una pentru care nu s-a susținut această probă esențială în cariera didactică etc. etc.
    Mai mult, în proiectul de lege actual, la un confuz articol 225, se prevede pensionarea posibilă la 70 de ani (!), chiar retitularizarea după pensionare (!), la cerere imperativă, chiar și împotriva voinței consiliului de administrație, fără nici un criteriu, după principiul „așa vreau eu”, chiar dacă s-ar putea să intre în restrângere de activitate un cadru didactic mai tânăr.
    Această prevedere este o reminiscență legislativă dintr-o propunere de acum câțiva ani, rămasă suspendată între Senat și Camera Deputaților, periată însă de aceste propuneri mai puțin obișnuite. Așa încât tinerii mai pot să aștepte 5 – 7 ani până la intrarea în sistem.
    Numai într-un județ a fost aprobată recent rămânerea în activitate a peste 40 de cadre didactice, cele mai multe din orașe, prea puține în sate izolate, mult mai justificate, deplasarea fiind mai dificilă.
    Domnilor sindicaliști, care sunteți și în comisiile județene de mobilitate a personalului didactic, ați citit acest proiect de lege până la capăt, ca să ajungeți la o asemenea prevedere (?): „(13) Personalul didactic de predare titular din învățământul preuniversitar, menținut ca titular în funcția didactică până la 5 ani peste vârsta standard de pensionare, prevăzută de legislația privind sistemul public de pensii (în care lege?), în condițiile alin. (11) sau reîncadrat în funcția de personal didactic, în condițiile alin. (12), poate fi numit, prin detașare în interesul învățământului, în funcții vacante de conducere sau de îndrumare și control, neocupate prin concurs, în condițiile legii.”
    Nu-i așa că este tare? Pentru ai noștri, locuri bune în parcare!

  5. nu i mai cereti fratilor liste pt greva ca omu e de la bun inceput blat cu cei de la putere….ce nu va e clar? :))))

  6. Nistore, de ce nu trimiti listele de greva in teritoriu? Vrei sa te stie toata lumea cum minti? O facem si pe asta. Scriem aici localitate cu localitate in care nu ai trimis. Sa vedem daca mai ai glas. Trimite tabelele! Vrem sa semnam de greva, daca nu, ne retragem din sindicat in bloc. Toata scoala.

    1. Aveți lider de sindicat în școală. Nu e nevoie să trimită nimeni din exterior niciun tabel, scrieți-l dvs., semnați și trimiteți-l mai departe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sindicat din Educație: Vor începe executările silite, pentru recuperarea banilor câștigați în instanță de profesori și neincluși în rectificare

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ anunță că “Guvernul României trebuie să se aștepte, în perioada următoare, la demararea procedurilor pentru executarea silită” a sentințelor judecătorești. “În Proiectul de OUG privind…
Vezi articolul