Cîțu: Am văzut că există foarte mulți care vor să își lege și mandatul de un buget. Foarte bine, îl legăm și de execuție / Îi anunț pe membrii cabinetului că la jumătatea anului vom face o evaluare cu mandatele pe masă

937 de vizualizări
Foto: gov.ro
Premierul Florin Cîțu a anunțat că cei care au amenințat cu demisia dacă nu primesc un buget mai mare, vor trece și prin evaluarea execuției bugetare la jumătatea anului „cu mandatele pe masă atunci”. Șeful Guvernului a explicat faptul că aproape toți miniștrii au cerut un buget mai mare, într-o conferință de presă sâmbătă, la Guvern.

Sorin Cîmpeanu și-a amenințat propriul premier cu demisia, chiar din prima zi de mandat la Educație.

Redăm declarația lui Florin Cîțu:

„Au fost discuții despre acest buget cu miniștri, toți miniștri au vrut mai mulți bani. Iniţial, cererile pentru ministere au fost de 49 miliarde de lei în plus faţă de ce aveam. Exact ceea ce îmi era frică, punem bugetul nostru peste bugetul PSD și facem un buget mai mare. Greșit total, nu, nu așa putem să mergem înainte.

Deci, toţi miniștri au dorit bugete mai mari față de anii precedenți. Am avut doar câteva excepții, la MAE, la Secretariatul General al Guvernului şi la Misterul Finanțelor, unde au fost bani pentru alegeri generale și așa mai departe. Am răspuns în mare parte cu bugete mai mari pentru toate ministerele față de anul trecut, deci, avem bugete mai mari faţă de anul trecut în aproape toate ministerele. V-am zis cele trei excepții.

Dar acum vin şi așteptările mele, pentru miniștri, pentru membrii cabinetului. Şi este vorba de performanță, de eficiență şi prin aceste alocări aş vrea să văd că există o monitorizare şi îi anunț pe această cale că la jumătatea anului vom face o evaluare, vor fi indicatori, vom folosi indicatori intermediari şi la jumătatea anului vom face evaluarea în ceea ce privește execuția bugetară, pentru că eu am mai văzut acest film şi în anii precedenți, când ne batem pentru un buget foarte mare în timpul anului şi execuția bugetară este dezastruoasă la jumătate anului.

Şi am văzut anul acesta discuţii în spațiul public, nu ştiu câte au fost adevărate, câte nu au fost adevărate, dar dacă sunt adevărate şi vorbim de voturi în Parlament pentru susținerea bugetului sau de demisii, vom discuta şi la rectificarea bugetară, la jumătatea anului, execuția bugetară, cu mandatele pe masă atunci. Eu am fost de acord să mărim bugetul, sunt cheltuieli mari pe care trebuie să le susținem, dar aş vrea să văd şi execuții, vreau să văd şi performanță, vreau să văd şi acea reformă a companiilor de stat. Şi cum nu am primit până acum niciun program de restructurare a acestor companii, vom face acest lucru prin Legea bugetului, a spus Cîțu.

Premierul a mai adăugat: „Dacă la jumătatea anului nu am avut o execuție perfectă, trebuie să știu de ce, pentru că noi plătim dobânzi la acești bani pe care îi împrumutăm, iar ideea cu mandatul pe masă nu a venit de la mine. Am văzut că există foarte mulți care vor să își lege și mandatul și voturile din Parlament de un buget. Foarte bine, îl legăm și de execuție”.

Reamintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat încă de la începutul mandatului că dacă nu primește un buget mai mare ca anul trecut, își va da demisia.

Dacă nu vom avea resurse [în buget], mandatul meu este pe masă. Știu exact ce se poate face și ce nu se poate face fără resurse”, declara Cîmpeanu la Digi 24 pe 24 decembrie 2020, chiar în ziua în care și-a preluat mandatul de ministru al Educației în Guvernul Cîțu.

Ministerul Educației a primit o alocare de 28,5 miliarde lei, mai mică decât alocările din ultimii doi ani, dar ușor crescută cu 0,8% față de execuția bugetară de anul trecut.

Foto: gov.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTĂ Peste jumătate dintre școlile din București au ales să desfășoare programele Săptămâna Verde și Școala Altfel legate de o vacanță, arată datele ISMB / Elevii din 143 de școli fac activități din aceste programe imediat după vacanța de toamnă, între 6 și 10 noiembrie. Peste 300 de școli au Săptămâna Verde înainte de vacanța de Paște

Peste jumătate dintre școlile din București au ales să desfășoare programele Săptămâna Verde și Școala Altfel înaintea sau în continuarea unei vacanțe, arată datele centralizate de ISMB, obținute de Edupedu.ro.…
Vezi articolul

UPDATE Întârzieri la plata burselor la Facultatea de Business și Turism din cadrul ASE, reclamă studenți care spun că nu știu nici cuantumul acestora / Rectorul Nicolae Istudor spune că afirmații din scrisoare nu sunt adevărate și prezintă cauzele întârzierilor

Bursele aferente lunii octombrie 2023 nu au fost încă acordate la Facultatea de Business și Turism din cadrul Academiei de Studii Economice din București, iar cei care urmează să le…
Vezi articolul

Scriitorul Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, este invitat pe 3 aprilie și 4 aprilie în cadrul programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” / Intrarea este liberă, înscrierile se fac printr-un formular

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, este invitat în cadrul programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Vor fi două întâlniri culturale organizate de…
Vezi articolul

LISTĂ Manualele școlare pentru clasele I-VIII din care pot alege învățătorii și profesorii pentru noul an școlar, trimisă de CNPEE în teritoriu. Inspectoratele pot comanda cărțile până pe 25 iulie

Învățătorii și profesorii de gimnaziu își pot alege manualele cu care să lucreze în anul școlar 2023-2024, după ce o listă cu acestea a fost trimisă de Centrul Național de…
Vezi articolul