Comitetul pentru Situații de Urgență aprobă scenariul roșu pentru unele școli la câteva zile distanță după ce acestea au decis deja suspendarea cursurilor fizice. Ordonanța 147 prevede că părinții își pot lua liber plătit doar când Comitetul hotărăște trecerea școlii în online

3.361 de vizualizări
Foto: © Sam Wordley | Dreamstime.com
Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență (CMBSU) a anunțat, joi, că elevii și profesorii din 15 școli din București trec la scenariul roșu, deci la predarea online. O parte dintre aceste școli, însă, au trecut efectiv online cu zile în urmă, pe baza deciziilor consiliilor de administrație. Mulți părinți au fost nevoiți, astfel, să își ia liber pentru a fi alături de copii. Or, conform Ordonanței 147, fără o hotărâre a Comitetului pentru Situații de Urgență părinții nu își pot lua concediu plătit de la serviciu.

În cele 15 licee pentru care CMBSU a aprobat, joi, intrarea în scenariul roșu, deciziile Consiliilor de Administrație au fost luate în zile diferite. Între altele:

  • pentru Școala Gimnazială “Pia Brătianu” din Sectorul 1, decizia conducerii de a intra în online a fost luată la sfârșitul săptămânii trecute, cu aplicare de luni
  • la Școala Gimnazială nr. 56 din Sectorul 2, decizia conducerii școlare a fost luată pe 12 octombrie, cu aplicare din data de 13 octombrie (marți)
  • pentru Colegiul Național “Ion Creangă”, decizia a fost luată cu o zi înainte de aprobarea CMBSU

Hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență este necesară părinților pentru concediul plătit. Imediat după începerea școlii, acum o lună, EduPedu.ro a semnalat că, pentru a-și putea lua zile libere părinții atunci când școala copiilor lor trece online, pe baza ordonanței 147/2020, este nevoie să existe o anchetă epidemiologică a DSP și o hotărâre a Comitetului pentru Situații de Urgență.

În plus, o parte semnificativă din școlile aflate în scenariul roșu fac școală online din alte motive decât cele epidemiologice, cum ar fi reparațiile aflate în curs de derulare. Nici în acest caz părinții nu pot invoca legislația existentă pentru a putea sta acasă cu copiii lor.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spunea atunci pentru EduPedu.ro că “pentru noul an școlar, se vor acorda, prin OUG nr. 147/2020, zile libere plătite unuia dintre părinți pentru supravegherea copilului/copiilor atunci când, în baza anchetei epidemiologice a Direcției de Sănătate Publică din județ/Municipiul București, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență decide suspendarea prezenței fizice, cursurile urmând a se desfășura în format online”.

Ce spune OUG 147/2020

Articolul 1 al ordonanței prevede:

  • “Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, efectuată de direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, şi având în vedere hotărârile comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, respectiv Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti.”

Acum o săptămână, guvernul a discutat în primă lectură un proiect de Ordonanță prin care părinții să-și poată lua liber plătit dacă școlile copiilor intră în scenariul galben sau roșu, pentru perioada în care elevii fac școală online, în condițiile în care părinții nu pot să lucreze în sistem de telemuncă/muncă la domiciliu, după cum a anunțat atunci vicepremierul Raluca Turcan.

Foto: © Sam Wordley | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Cinci liceeni au câștigat un concurs cu tema „Drepturile omului în timpul pandemiei”, organizat de Ambasada SUA. Atașatul cultural, William O’Connor: Pentru mine e uluitor să văd unde a ajuns această națiune în 30 de ani

Câştigătorii concursului „Drepturile omului în timpul pandemiei”, organizat pentru liceeni de Ambasada SUA la București, au fost desemnați, miercuri, în cadrul unei ceremonii care a avut loc online, transmite Agerpres.…
Vezi articolul

Ligia Deca, întrebată dacă profesorul debutant va primi 4.600 de lei net, spune că salariile din 2024 au fost “o negociere” cu sindicatele și că “obiectivul meu” este ca noua grilă de salarizare să plece de la salariul mediu pe economie / Ar însemna că debutantul nu va avea 4.600 de lei net nici pe noua lege

Ministra Educației, Ligia Deca, a fost întrebată de jurnaliștii din județul Argeș, dacă profesorul debutant va primi 4.600 de lei salariu: “Există un angajament al coaliției care vizează noua grilă…
Vezi articolul