Compania care a lansat softul de inteligență artificială ChatGPT va oferi guvernului american acces la modelele sale de limbaj, aflate în lucru

2.430 de vizualizări
Foto: © Irinayeryomina | Dreamstime.com
OpenAI, compania care a lansat chatbotul de inteligenţă artificială (AI) generativă ChatGPT, a încheiat un acord cu guvernul american care prevede accesul la modelele sale de limbaj înainte de lansarea acestora, în special în vederea identificării unor posibile riscuri, informează AFP, potrivit Agerpres.

Modelele de limbaj sunt programe informatice care permit generarea, după caz, a unor texte, imagini sau sunete în urma unei cereri formulate în limbaj comun, aşa cum este şi cazul programului ChatGPT.

AI Safety Institute (Institutul pentru siguranţa inteligenţei artificiale), organism creat în 2023 de administraţia lui Joe Biden, a încheiat aceeaşi convenţie şi cu unul din marii concurenţi ai Open AI, Anthropic, potrivit unui comunicat publicat joi.

Cele două start-up-uri şi-au luat angajamentul de a colabora cu institutul în scopul „evaluării capacităţilor (modelelor) şi riscurilor de securitate”, precum şi de a lucra „la metode pentru gestionarea acestor riscuri”, a precizat AI Safety Institute.

„Aceste acorduri sunt doar un început, dar marchează o etapă importantă în vederea orientării spre o abordare responsabilă a viitorului AI”, a declarat Elizabeth Kelly, directoarea institutului, citată într-un comunicat.

Modelele Lingvistice Mari (LLM) îşi sporesc în continuu capacităţile, dar şi riscurile asociate, în special în caz de utilizare cu rea intenţie.

„Un AI sigur şi fiabil este determinant pentru ca această tehnologie să poată avea un impact pozitiv”, a explicat pentru AFP Jack Clark, cofondatorul Anthropic.

„Colaborarea noastră cu Institutul se va baza pe experienţa lor referitoare la testarea cu rigoare a modelelor noastre înaintea unei implementări pe scară largă”, a mai spus el.

Foto: © Irinayeryomina | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Simulări Evaluare Națională și Bacalaureat 2024. Elevii de clasele a VIII-a și a XII-a din județul Iași susțin probele pe 17-19 ianuarie 2024 / Conținuturile de examen anunțate de Inspectoratul școlar

Elevii de clasele a VIII-a și a XII-a din județul Iași susțin probele simulării județene pentru Evaluarea Națională (EN VIII) și Bacalaureat (BAC) în zilele de 17, 18 și 19…
Vezi articolul

„Năstrușnica” idee de a renunța brusc la online în universități, criticată de senatorul Ștefan Pălărie (USR): multe cămine sunt ocupate de refugiați, organizarea semestrului e deja stabilită, iar cadrul legal poate fi rezolvat prin ordonanță

Problema “cadrului legal” pentru predarea și evaluarea online în facultăți poate fi “rezolvată rapid” printr-o ordonanță de urgență, “nu e nevoie de bulversarea unei comunități de peste 500.000 de studenți…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor cere evaluare standardizată în locul tezelor, după ce 76% dintre elevii partipanți la un sondaj online au votat înlocuirea lucrărilor semestriale cu alt tip de evaluare sumativă. Testarea ar trebui să evalueze gândirea critică și competențele, susțin elevii

Consiliul Național al Elevilor cere evaluarea standardizată în locul tezelor, după ce 76% dintre elevii partipanți la un sondaj online au votat înlocuirea lucrărilor semestriale cu alt tip de evaluare…
Vezi articolul

Profesorii suplinitori cer Ministerului Educației, printr-o petiție, să nu repete anual titularizarea, dacă au luat note peste 7: Este imperativ ca toate posturile vacante să fie deblocate și scoase la concurs

Profesorii suplinitori solicită Ministerului Educației, printr-o petiție, să nu mai fie obligați să repete examenul anual de titularizare, dacă au obținut note egale sau mai mari ca 7. Petiția a…
Vezi articolul