Conferință internațională, în București, pe teme despre dezvoltarea culturală a creștinilor arabofoni în sec. XVI-XIX, despre tradițiile artistice și viața intelectuală în Orientul otoman. Eveniment în cadrul proiectului TYPARABIC, intrarea este liberă

157 de vizualizări
Foto: Proiectul Typarabic
În zilele de 19 și 20 martie a.c. se va desfășura la Biblioteca Sfântului Sinod (Mănăstirea Antim), Str. Mitropolit Antim Ivireanul nr. 29, Sector 4, București, a treia conferință internațională a proiectului european TYPARABIC, potrivit unui comunicat de presă primit la redacție. Tema conferinței: Către o cultură a cărții tipărite în Europa răsăriteană și Levantul otoman. Deschiderea lucrărilor va avea loc marți 19 martie la ora 10,00. Participarea publicului interesat este liberă.

Proiectul european TYPARABIC este condus de dr. Ioana Feodorov, cercetător științific I la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române (ISSEE). Acest Institut găzduiește primul Advanced Grant acordat de European Research Council (ERC) unei instituții din România pentru domeniul Științe Sociale și Umaniste al programului Horizon 2020, grant în valoare de 2,5 milioane euro (nerambursabili), se mai arată în comunicat.

Grantul este destinat finanțării timp de cinci ani (2021-2026) a proiectului TYPARABIC – Early Arabic printing for the Arab Christians. Cultural transfers between Eastern Europe and the Ottoman Near-East in the 18th century (Primele cărți tipărite în limba arabă pentru creștinii arabi. Transferuri culturale între Europa de Est și Orientul Apropiat otoman în secolul al XVIII-lea).

Echipa formată din 18 cercetători (9 români și 9 cetățeni EU și non-EU) studiază un corpus format din 50 de cărți arabe creștine tipărite în secolul al XVIII-lea în Țările Române, Turcia, Siria și Liban.

Cercetarea vizează transferul tehnologiei tiparului din Țara Românească spre ținuturile răsăritene guvernate de Poarta Otomană, în beneficiul creștinilor arabofoni. Membrii echipei au publicat în 2022-2023 la editura germană De Gruyter două cărți care cuprind rezultate ale cercetării și zece articole și capitole în alte publicații academice (Open Access).

La conferința anunțată vor contribui cu lucrări cinci membri ai echipei proiectului, trei cercetători din ISSEE și șapte invitați din România, Italia, Franța și Liban. Programul și rezumatele sunt disponibile pe site-ul proiectului, www.typarabic.ro.

Temele care vor fi discutate se referă la dezvoltarea culturală a creștinilor arabofoni în sec. XVI-XIX, tradițiile artistice și viața intelectuală în Orientul otoman și patronajul tiparnițelor din Țările Române de către domnii fanarioți și alți prinți ortodocși.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Nivelul de alfabetizare financiară în România este de 8%, cel mai mic din Europa: Peste jumătate dintre români întâmpină dificultăți financiare în viața de zi cu zi, ceea ce nu le permite să economisească, arată un studiu al Institutului de Economie Mondială al Academiei Române

Studiul Bunăstarea financiară și alfabetizarea financiară în România, realizat de Institutul de Economie Mondială din cadrul Academiei Române, arată că România are cel mai redus nivel de alfabetizare din Europa.…
Vezi articolul

VIDEO Dacă în jumătate de țară vom avea o situație cu rata de infectare foarte scăzută, fără cazuri de infectare în școli, acele școli vor funcționa cu prezență fizică, anunță ministrul Educației: Vom avea consultări cu cei din Ministerul Sănătății pentru a vedea exact modul în care va începe școala pe 8 noiembrie

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat într-o declarație de presă că în 8 noiembrie școala va începe din nou. De asemenea, numărul tezelor pe semestru va fi redus de la…
Vezi articolul

Părinții a cel puțin 200 de mii de elevi și copii aflați acum în școală online, induși în eroare de ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a anunțat de la Guvern o informație falsă pusă apoi pe Facebook și preluată de aproape toată presa

Ministrul Muncii a declarat public, de la Guvern, la briefingul de după ședința Executivului, de lângă premierul Florin Cîțu, după care a scris și pe contul său de Facebook informația…
Vezi articolul